Unui copil nevăzător îi este foarte dificil să învețe singur, fără ajutorul unui educator sau cuiva din familie. Așa că echipa Asociației pentru Dezvoltare Urbană s-a gândit să creeze o aplicație cu un asistent virtual care descrie audio planșele grafice pe care copilul le atinge cu degetele. Iar prin proiectul lor de suflet, Tactile Images, a creat o platformă multilingvă folosită de specialiști din 20 de țări.  Astfel, copiii au oportunitatea de a învăța de unii singuri cât, unde și despre ce vor.

Despre acest proiect ne povestește mai multe Dan Patzelt, fondator Asociația pentru Dezvoltare Urbană.

Dan Patzelt, fondator Asociația pentru Dezvoltare Urbană

Povestește-ne pe scurt despre Asociația pentru Dezvoltare Urbană. Cum a luat viață acest proiect și cum s-a transformat el de-a lungul anilor?

Suntem 3 artiști care își doresc să crească calitatea vieții semenilor lor. Din 2007 am început să facem proiecte care pun în valoare bunul-simț și de atunci căutăm soluții pentru probleme sociale cu care ne confruntăm zilnic. În ultima perioadă atenția a fost concentrată pe proiectul Tactile Images. Proiectul a plecat din nevoia acută de independență pe care persoanele cu deficiențe de vedere o au.

Dacă în 2010 am plecat de la accesibilizarea muzeelor, în ultimii 11 ani ne-am lovit de multe alte probleme/preconcepții legate de educația, mobilitatea, independența persoanelor cu deficiențe de vedere. 2013 a fost anul în care am făcut primul prototip software care descria audio un desen în relief (Harta României), iar acum în 2021 am ajuns la o întreagă platformă multilingvă folosită de specialiști din 20 de țări.

Ce este Tactile Images?

TactileImages.org este o soluție educațională (software și hardware) care aduce inovație în metodele pedagogice. Cu ajutorul unui asistent virtual, o aplicație de mobil, un nevăzător poate explora de unul singur desene în relief, pentru că acestea se autodescriu folosind camera video a smartphone-ului. Ea conține și o bibliotecă cu 800 de grafice care pot fi înțelese de publicul nevăzător și care anul acesta se va îmbogăți cu încă 350 de grafice. Alături de partenerii noștri de la Universitatea Politehnică București dezvoltăm o imprimantă inovativă care folosește aracetul ca și material de reliefare, iar costurile de producție a desenelor tactile vor putea fi reduse și de până la 20 de ori.

Ce impact are aplicația, este folosită?

La nivel internațional, am primit filmulețe și feedback de la utilizatori din Finlanda, Turcia și SUA. În România avem utilizatori părinți și profesori din școlile speciale, iar cele peste 70 de cataloage cu desene tactile pe care le-am donat, către 38 de ONG-uri și 7 școli speciale, sunt folosite de elevi și de nevăzătorii adulți.

În anii trecuți ați realizat și o campanie pentru decontarea smartphone-urilor pentru persoanele cu deficiențe de vedere și introducerea unei legi în parlament. Care a fost rezultatul?

Am făcut un tur de conștientizare în 4 orașe (București, Arad, Timișoara, Cluj). Ne-am instalat în spațiul public pentru a convinge oamenii să semneze o petiție care cerea decontarea parțială a smartphone-ului pentru nevăzători și listarea acestuia ca și tehnologie asistivă. Am reușit să comunicăm oamenilor că orice informație digitală de pe un smartphone este transpusă în voce și că asta este esențial pentru cei care nu văd, am reușit astfel să adunăm peste 3.300 de semnături.

Demersul a fost preluat de ANR (Asociația Nevăzătorilor din România) și dus în parlament. Inițiativa a trecut de camera deputaților, dar momentan s-a blocat în comisia de finanțe de la senat (premier nou, guvern nou). Urmărim îndeaproape procesul, mai ales că acum în noul parlament sunt mai multe persoane interesate de tema accesibilității/incluziunii.

Ce tipuri de suport public sau privat există pentru copii nevăzători și pentru părinții/aparținătorii lor?

Filialele județene ale Asociației Nevăzătorilor din România vin în sprijinul părinților, dar vorbim de un suport consultativ mai degrabă. În schimb sunt multe alte ONG-uri care se străduiesc să rezolve probleme punctuale, printre care ne numărăm și noi. Din punct de vedere financiar, un copil nevăzător beneficiază de alocație dublă (427 lei) iar unul dintre părinți, cel care figurează ca însoțitor, primește un salariu minim pe economie (1386 lei). Există și o indemnizație care variază în funcție de gradul de handicap (între 550 de lei, pentru grad grav, și 37 de lei la cei cu dizabilitate ușoară). O altă măsură financiară este aceea că persoanele cu dizabilități beneficiază și de asigurarea de sănătate gratuită, prin CNAS.

Din cauza costurilor foarte mari cu educația, copiii nevăzători învață în cea mai mare măsură în școli speciale. Stau în internat și revin în familii la finalul săptămânii, în cazurile fericite, sau doar  în vacanțe. Nu există măsuri oficiale concrete pentru integrarea lor în învățământul de masă, părinții care optează pentru sistemul tipic educațional își asumă și rolul de profesor de sprijin (prezență în clasă). Însă cazurile sunt puține, le numeri pe degete.

Vă propuneți să strângeți 48.000 de lei pentru a-i ajuta pe cei 18.000.000 de copii cu deficiențe de vedere din lume să studieze singuri și să descopere independent lumea. Cum veți face asta?

Deocamdată suntem în stadiul în care scriem proiecte prin care să obținem finanțări nerambursabile, atât naționale cât și internaționale. Ne înscriem la concursuri, apelăm la donatori individuali prin intermediul platformelor de crowdfunding și vizăm bugetul de CSR al companiilor. Pe viitor, vrem să facem o campanie de crowdfunding pe platforme internaționale și ne gândim chiar să vindem servicii de accesibilizare pentru companii (consultanță, producție, șamd), venituri care ar ajuta proiectul să ajungă în punctul pe care ni-l dorim cu toții.

Ce planuri de viitor aveți?

Planurile de viitor sunt îndrăznețe. Avem în desfășurare proiectul ”Tactile Printer One” finanțat de către Fundația Orange România, care are mai multe etape.

Prima se numește ”Imagini Tactile – Ore Interactive” și vizează adăugarea la biblioteca virtuală a încă 5 cataloage cu grafice tactile. Aceste grafice, 350 la număr, au fost comandate de către ONG-urile specializate și de către profesorii din școlile speciale, ele reflectând nevoile lor imediate (hărți, curriculă) și vor fi desenate și realizate de către noi.

In etapa a doua, mijlocul anului 2021, vom ține o serie de workshop-uri și webinarii în care îi vom instrui pe profesorii cum să folosească platforma online TactileImages.org și imprimanta tactilă pe bază de aracet, astfel încât să poată ei crea la clasă grafice ca material de suport la lecție.

Cu ajutorul Fundației Orange am reușit să dezvoltăm un modul de desenare în platforma online și să creăm o imprimantă inovativă, ambele facilitând crearea desenelor tactile. Noutatea adusă de imprimanta în aracet constă în faptul că va fi un proiect DIY (Do it Yourself) open source. În plus vom construi și dona 10 imprimante școlilor speciale pentru nevăzători, acesta fiind un pas necesar pentru a ne atinge scopul de a crește numărul de astfel de desene prin reducerea costului de producție pentru școli.

Un vis care încă nu este finanțat, este lansarea aplicației de mobil Tactile Images Reader pentru Android. De asemenea lucrul la platformă este o muncă continuă, consumând resurse financiare, lucrăm ca navigarea pe platformă să fie cât mai prietenoasă (UI și UX).

Ce mesaj ai pentru donatorii voștri?

Le mulțumim că au încredere în misiunea noastră și că fac parte din comunitatea care sprijină inovarea educației pentru copiii nevăzători.

Echipa Donează cu Pago

Distribuie

ÎMPARTE VEȘTILE BUNE CU PRIETENII TĂI

Abonează-te la Newsletter!

PENTRU MAI MULTE VEȘTI BUNE ÎN INBOX-UL TĂU