Întrebări frecvente
De ce să donez cu Pago?
Am gândit un proces cât mai simplu, rapid și fără costuri și care, sperăm noi, îți va face cât mai ușoară viața atunci când vrei să faci un bine. Dacă donezi prin aplicație, trebuie doar să selectezi ONG-ul și să confirmi plata, căci datele tale de plată sunt deja introduse. Primești și beneficii – pentru fiecare donație recurentă, ai câte două facturi în plus cuprinse în abonamentul tău, iar donațiile nu sunt luate în considerare la calculul numărului de facturi plătite.
Dacă nu ești utilizator Pago, poți plăti online, direct din browser, fie de pe site-ul Pago, fie direct din cel al ONG-ului. La confirmarea plății, primești și 200 de puncte bonus pe care le poți folosi în aplicația Pago, dacă decizi că vrei să devii utilizator.
De ce să îmi înscriu ONG-ul în proiectul Donează cu Pago?
Pentru că este 100% necomisionat – Pago și partenerii săi susțin toate costurile asociate, pentru ca ONG-ul tău să primească integral suma donată.
Mesajul tău ajunge la sute de mii de donatori potențiali, prin promovarea cauzei pe canelele Pago și ale partenerilor (Banca Transilvania, FDSC, Fundația Comunitară București șamd).
Donațiile pot fi realizate atât online și în Pago, aplicația care are deja 180.000 de utilizatori activi și a găzduit peste 3.5 milioane de plăți în mai puțin de trei ani.
În plus, împreună vom comunica constant cu donatorii despre progresele proiectelor voastre, principalul lucru cerut de către utilizatorii Pago*.
*în urma aplicării unui sondaj în rândul utilizatorilor aplicației
De ce ONG-uri și nu alte forme de asociere?
ONG-urile sunt persoane juridice cu un rol bine stabilit, care pot ajunge la oameni și povești pe care îi pot ajuta în moduri mai personalizate decât statul și au o anumită flexibilitate care le permite să inoveze, asemănător startup-urilor.
Ce costuri implică?
Pentru ONG-uri și donatori, nimic. Toate costurile asociate sunt susținute de către noi, iar susținătorii și partenerii media ne ajută să ducem mesajul acolo unde trebuie.
Așadar, donațiile sunt necomisionate și 100% din suma donată ajunge la ONG.
Cum știu că banii sunt cheltuiți așa cum trebuie?
Ne-am întrebat utilizatorii și cei mai mulți ne-au spus că încrederea că banii donați merg unde trebuie este decisivă. Așa că transparența este elementul cheie. Oricine poate vedea sumele donate în timp real și rezultatele avute cu acei bani, în raport cu obiectivele setate inițial.
Desigur, ONG-ul este entitatea căreia i se face donația și care cheltuie banii, însă vom face tot posibilul să asigurăm transparența. În cazul în care există suspiciuni de fraudă, ONG-ul își asumă că poate fi subiectul lui audit extern, dar noi sperăm că nu va fi cazul. Ca și vouă, ne place încrederea.
De ce accent pe domeniile Educație, Artă și cultură, Protecția mediului și a animalelor, Sănătate și Social?
Aici am ascultat părerea utilizatorilor care ne-au spus ce domenii le sunt de interes, prin aplicarea unui chestionar în rândul utilizatorilor Pago, în 2019.
În prima ediție cele 5 categorii au fost: Educație, Participare civică, Sănătate și sport, Social și Altele.
Ce fel de proiecte nu sunt eligibile spre a fi propuse finanțării de către donatori?
Nu sunt eligibile cazuri medicale punctuale, acțiuni partizane (care susțin un anumit partid sau un anumit candidat) sau cele care îngrădesc drepturile omului sau nu respectă legislația românească. Dacă aveți vreun dubiu, înainte de a depune aplicația, ne puteți scrie la donează@pago.ro.
Este aceasta o platformă unică?
Este unică prin faptul că este singurul loc în care poți dona pentru una sau mai multe cauze, cu un tap, direct din aplicație, atunci când faci o plată pentru diverse aspecte care țin de binele tău. Separat, pentru cei care nu vor să downloadeze aplicația se pot face donații direct din browser. Există și alte platforme dedicate donațiilor, pe care le salutăm – donatie.ro, dedicată donațiilor prin direct debit și SMS, bursabinelui.ro (singura, pe lângă Donează cu Pago, care nu percepe comision), Galantom.ro, deja foarte populară în rândul sportivilor și nu numai.
Cine este în spatele Donează cu Pago?
În primul rând, întreaga echipă Pago, peste 20 de oameni inimoși, care au îmbrățișat ideea și au petrecut sute de ore dezvoltând-o. Banca Transilvania ne susține pentru a acoperi cea mai mare parte a costurilor asociate procesării costurilor și comunicării. FDSC și Fundația Comunitară București ne-au împărțășit experiența lor. Iar juriul minunat, format din profesioniști din domeniile revelante campaniei, ne ajută să vă propunem cele mai bune ONG-uri.
Cine este în juriul celei de-a doua ediții a Donează cu Pago?
Aceștia sunt:
- Alina Kasprovschi, Director Executiv, Fundația Comunitară București
- Cătălin Crețu, Director General, România, Croaţia, Malta şi Slovenia Visa Europe
- Florin Ghindă, fondator România Pozitivă
- Iuliana Rada, Director de program, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
- Mădălina Dina, Specialist CSR, Banca Transilvania
- Mirabela Amarandei, specialist educație
- Ștefan Teișanu, Director, Centrul Cultural Clujean
- Răzvan Enache, Business Development Manager, Wall-Street.ro și fondator „r10e FinTech”
- Dr. Vasi Rădulescu, medic specialist, scriitor, antreprenor
- Adrian Cighi, co-fondator Pago