Ne-am bucurat să organizăm pentru echipele celor 15 ONG-uri din comunitatea Donează cu Pago o serie de ateliere cu Georgiana Ilie, senior editor al Decât o Revistă (DOR). În cadrul atelierelor, Georgiana ne-a oferit instrumente pentru a comunica mai eficient cu donatorii și cât este de important să construim poduri cu lucrurile pe care le avem în comun, folosind câteva tehnici de storytelling.

Georgiana face parte din echipa DOR din 2009, unde scrie și editează. Scrie cu precădere despre sistemul de urgență – despre moartea primului pompier din București, despre cât de pregătiți suntem pentru cutremur, despre leadershipul din starea de urgență. Reportajul ei din 2017, Cutremur în orașul vulnerabil, continuă să fie citit și astăzi.

Indiferent că reprezinți un ONG sau un (potențial) donator, ne dorim să transmitem câte ceva din ce am învățat la acest atelier. Din acest articol vei afla:

  1. Diferența dintre story și storytelling
  2. The Better Pitch Pitch
  3. Pixar Pitch
  4. Cum construim poduri cu donatorii prin lucrurile pe care le avem în comun

Story versus storytelling

Story-urile, adică poveștile, sunt narațiuni ale încercărilor unor personaje de a depăși obstacole și a atinge un țel. În urma acestor încercări, personajele se transformă. O poveste are un personaj, acțiune, conflict, temă și spațiu.

Storytelling-ul este arta de a spune povești. Tehnicile de storytelling pot fi folosite și în fundraising. De aceea este important să spunem poveștile beneficiarilor, chiar dacă progresul ni se pare este mic, realizat cu un efort mare.

The Better Pitch Pitch
Această formă de pitch are în centru soluția la o problemă. Aceasta poate avea forma:

Pentru [PERSONAJUL PRINCIPAL], [PROBLEMA]. Așa că, ne-am gândit, ce-ar fi dacă [L-AM AJUTA SĂ REZOLVE PROBLEMA]?

Tactile Images folosește un astfel de pitch:

Unui copil nevăzător îi este foarte dificil să învețe singur, fără ajutorul unui educator sau cuiva din familie. Așa că ne-am gândit să creăm o aplicație cu un asistent virtual care descrie audio planșele grafice pe care copilul le atinge cu degetele.

 

Pixar Pitch este o formă de pitch extrem de concis, simplu, pe care îl regăsim și în celebrul Finding Nemo. Structura acestui pitch pleacă de la contextul inițial, continuă cu o stare care se întâmplă recurent (ele pot fi statistici), apoi cu motivul schimbării, conflictul. Ca urmare a acestui conflict, acțiunea începe (prin urmare). Finalul pitch-ului aduce întotdeauna soluția.

Iată, pe scurt, Pixar Pitch pentru Finding Nemo.

A fost odată ca niciodată… un pește văduv, Marlin, extrem de protector cu fiul său, Nemo.

În fiecare zi… Marlin îl avertiza pe Nemo că oceanul e plin de pericole și îl ruga să nu înoate prea departe.

Într-o zi… într-un act de sfidare, Nemo a decis să ignore sfaturile tatălui și s-a avântat în ape adânci.

Prin urmare… a fost capturat de un scafandru și a ajuns în acvariul unui dentist din Sydney.

Prin urmare… Marlin pleacă într-o călătorie alături de alți pești ca să-l găsească pe Nemo.

Până când/În final… Marlin și Nemo se regăsesc și-și reamintesc că dragostea se bazează pe încredere.

Cum construim poduri cu lucrurile pe care le avem în comun

Indiferent de cum ne spunem povestea, este important să construim poduri cu donatorii prin lucrurile pe care le avem în comun. Atunci când ceri ajutorul, fie el sub formă de bani sau voluntariat, există trei abordări: frică (care duce mai ales la un blocaj), milă (care are rezultate pe termen scurt) sau datorie civică/apartenență. Dintre acestea, doar ultima abordare poate duce la o relație pe termen lung și posibilitatea creării unei comunități. Când oamenii oferă din furie sau din milă, așteptarea lor va fi să se rezolve problema, fără să înțeleagă simptomul și imaginea de ansamblu.

Spune-ți povestea onest și deschis, chiar dacă asta înseamnă expunerea unor vulnerabilități. Pe termen lung, relația de încredere va fi mai puternică.

 

Echipa Donează cu Pago

Distribuie

ÎMPARTE VEȘTILE BUNE CU PRIETENII TĂI

Abonează-te la Newsletter!

PENTRU MAI MULTE VEȘTI BUNE ÎN INBOX-UL TĂU