”Eram la Muzeul de Artă din București, la una dintre expozițiile tactile pe care le-am organizat. Când au intrat în încăpere fetița nevăzătoare și mama ei, ghidul plecase deja, împreună cu grupurile de copii.
Fetița stătea în fața tabloului tristă fiindcă mama ei nu putea să-i explice ce se afla pe tablou.
Și atunci mi-a venit ideea: ”Hai să facem un asistent mobil care să joace rolul ghidului/specialistului de peste umăr, de care fetița avea nevoie. O aplicație care să identifice poziția degetului pe o imagine reliefată și care să descrie audio ceea ce copilul are sub deget”.
Așa a apărut acum 10 ani Tactile Images (Asociația pentru Dezvoltare Urbană), a cărei poveste o vei afla direct de la cei din spatele inițiativei în rândurile următoare.
”De-atunci, am întâlnit sute de oameni și zeci de companii care au crezut în noi și am creat împreună nu doar o aplicație de mobil, ci un nou mod de învățare pentru copiii nevăzători. Acest nou mod de învățare este Tactile Images, care oferă copiilor nevăzători și slab văzători libertatea de a descoperi singuri lumea și profesorilor acestora șansa de a preda remote.
Deși copiii sunt acum în vacanță, ei pot studia în continuare folosind materialele disponibile gratuit pe platforma noastră de e-learning, timp în care noi ne muncim de zor pentru a finaliza alte proiecte pentru luna septembrie”.
”Iată la ce am mai lucrat de când ne-am auzit ultima dată:
- Cataloage tactile interactive
- Programul educațional „Imagini tactile, ore interactive”
- Imprimantele tactile
- Traducere planșe
- Sute de utilizatori din peste 10 țări
1. Cataloage tactile interactive
Biblioteca noastră de cataloage crește pe zi ce trece, devenind tot mai și tot mai bogată în materiale educaționale. Catalogul cu numărul 8, proaspăt introdus în bibliotecă, conține 20 de desene interactive pe tema rock-ului românesc și a fost creat în colaborare cu Asociația Postmodernism.
În plus, lucrăm la crearea a alte 5 noi cataloage. Colaborăm cu Asociația Tandem pentru a crea un catalog cu hărți ale punctelor importante din orașele românești cu cei mai mulți nevăzători și elaborăm un catalog cu hărțile județelor țării. Pentru a elabora restul de 3 cataloage, am luat legătura cu 20 de școli speciale din țară. Ne dorim să creăm materialele de care au nevoie profesorii la clasă, așa că lucrăm împreună cu ei.
2. Programul educațional „Imagini tactile, ore interactive”
Crearea cataloagelor personalizate pentru profesori este doar primul pas pe care îl facem pentru a introduce noul mod de învățare în școli. Scopul nostru este să îi învățăm pe profesori să își creeze ușor propriile materiale, așa că în lunile septembrie-noiembrie vom desfășura 2 traininguri pentru utilizarea software-ului de desenat. Dacă știi vreun profesor interesat de acest subiect, te rog spune-i să ne scrie la hello@tactileimages.org.
3. Imprimantele tactile
Ne bucurăm să vă spunem că am finalizat partea de construire a imprimantelor, alături de Politehnica din București, și că am trecut la faza de testare. Astfel, avem deja 4 imprimante inovatoare care vor reduce costul de reliefare al unui desen cu până la 80%.
Odată etape de testare finalizată, vom dona 10 astfel de imprimante școlilor speciale din țară. Atât programul educațional, cât și imprimantele tactile fac parte din proiectul Tactile Printer One finanțat de Fundația Orange prin programul „Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai mare fond de finanțare dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere/auz din România.
4. Traducere planșe
Obiectivul nostru este de a ajunge în casele tuturor copiilor nevăzători din lume. De aceea, am început să traducem descrierile planșelor în Hindi și Chineză. Reușim acest lucru cu ajutorul partenerilor noștri de la HP Enterprise.
5. Sute de utilizatori din peste 10 țări
În acest moment, platforma de e-learning Tactile Images numără 186 de utilizatori din țări precum: Anglia, Germania, Olanda, Bulgaria, Slovenia, Moldova, Turcia, Finlanda, Italia, Franța, USA sau Taiwan.
Dacă vrei și tu să creezi desene tactile interactive pentru copiii nevăzători, alătură-te comunității noastre chiar aici.
Marele nostru vis în momentul de față este să creăm aplicația de Android pentru a reuși să ducem libertatea studiului independent în casele câtor mai mulți copii. Speranța noastră este să reușim să începem lucrul la aplicația în luna septembrie, când copiii vor începe școala.
Vă mulțumim din suflet tuturor celor care sunteți alături de noi și ne ajutați să facem educația accesibilă copiilor cu deficiențe de vedere!”
Citește și interviul cu fondatorul Tactile Images, Dan Patzelt, aici.