“În ultimii ani am susținut peste 10.900 de tineri, de copii și de vârstnici.” Așa și-a început Ania Nedelcu (Resource Development Manager) prezentarea United Way România, în cadrul primei întâlniri Donează cu Pago, din septembrie 2019. Este ușor să fi auzit despre United Way, care este implicată, la nivel global, în peste 1800 de comunități din 40 de țări (detalii aici). În România, filiala United Way acționează în trei regiuni din România: București, Cluj și Timișoara, în cele 3 direcții care constituie bazele unei vieți mai bune: educație, sănătate și integrare socio-profesională. Deși sunt o echipă mică, de doar șapte oameni, rezultatele nu se lasă așteptate.

În cadrul Donează cu Pago, United Way România își propune să strângă 100.000 RON, cu ajutorul cărora vor susține peste 90 de copii săraci, expuși riscului de abandon școlar, să își continue educația. Aceștia au acces la educație, primesc rechizite, haine, încălțăminte, o masă caldă zilnic, ajutor la teme și participă la activități educative. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina proiectului.

Pentru a înțelege mai bine munca echipei, am întrebat-o pe Adriana Dobrea, Director Executiv United Way România mai multe despre proiectele organizației și despre strângerea de fonduri prin Donează cu Pago și nu numai.

Adriana, ce vă motivează în lupta voastră la United Way România și care este relația cu organizația umbrelă din SUA?

United Way România este o fundație românească, înființată în 2004 și afiliată la rețeaua United Way Worldwide, care cuprinde aproape 1.800 de organizații locale în peste 40 de țări și teritorii.
Misiunea United Way este aceea de a îmbunătăţi calitatea vieţii în comunitate, prin programe educaţionale, de sănătate şi de integrare pe piața muncii a persoanelor defavorizate din România. Programele United Way se desfășoară în București, Timișoara, Cluj și localitățile limitrofe și sprijină anual peste 12.000 de copii, tineri și vârstnici aflați în situații de vulnerabilitate.
Activitățile United Way România se bazează pe principul ,,Live United”, care este susținut de certitudinea că, împreună, membrii comunității și stakeholderii pot contribui la o viață mai bună pentru toată lumea: accesul la o educație de calitate duce la obținerea unui loc de muncă stabil, ceea ce înseamnă un venit care poate susține o familie și accesul la servicii de sănătate.

Credem că fiecare dintre noi putem contribui, prin resursele și expertiza pe care le avem, la schimbarea comunității din care facem parte și la o viață mai bună pentru toată lumea. Viziunea organizației, care ne motivează în demersurile noastre, este aceea a unei comunităţi prospere, capabile de a-şi susţine membrii să-şi atingă potenţialul maxim. De asemenea, ne dorim să implicăm un număr cât mai mare de parteneri – organizaţii, companii, instituţii şi persoane private în activităţi de responsabilitate socială, filantropie şi voluntariat.

Ați strâns peste 2500 de lei din suma pe care v-ați propus să o strângeți într-un an. Ați început să folosiți banii strânși prin Donează cu Pago? Dacă da, cum?

Ne bucură foarte mult faptul că utilizatorii Pago au ales cauza noastră și le mulțumim! Pentru organizația noastră orice sumă este bine venită și doar cu sprijinul donatorilor ne putem realiza programele.
Suma care s-a strâns ajută opt copii defavorizați să nu abandoneze școala, reprezentând susținerea educației lor timp de trei luni. Copiii primesc o masă caldă zilnic (pentru mulți dintre copii este singura masă caldă din zi), ajutor la teme și participă la activități de educație nonformală (ateliere, workshop-uri, diferite vizite la muzee sau teatre). În funcție de necesități, primesc îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite sau medicamente.

Unde este Donează cu Pago în strategia voastră de fundraising și prin ce alte canale mai pot contribui cei interesați?

Donează cu Pago are un rol important și suntem încrezători că va deveni din ce în ce mai important. United Way România are, pe lângă Donează cu Pago, mai multe surse de finanțare: donatori individuali, sponsorizări din partea companiilor, redirecționarea a 20% sau 3,5% din impozit, donații prin SMS și payroll (donații lunare prin reținerea unei sume fixe din salariu).

Suntem extrem de încântați de faptul că United Way România este una dintre cauzele alese pentru donațiile utilizatorilor aplicației Pago. Încă din etapa votării, faptul că am fost selectați pentru donații ne-a adus multă bucurie. Asta înseamnă că eforturile noastre, ale susținătorilor și voluntarilor United Way România nu rămân fără ecou.

Ce mesaj aveți pentru toți cei care au donat cu Pago pentru accesul copiilor dezavantajați la educație, rechizite, haine, o masă caldă și ajutor la teme și participă la activități educative?

În primul rând, dorim să mulțumim atât donatorilor, cât și Pago, pentru că sprijină programul de educație al United Way România. Problema abandonului școlar nu este doar una a comunității, ci a întregii societăți, pentru că, fără educație, un copil nu poate rupe bariera sărăciei, nu poate deveni un adult independent financiar, neavând o calificare și acces pe piața muncii. Programele noastre de educație au o abordare integrată și se desfășoară pe termen lung, urmărind să schimbe, cu adevărat, vieți. Să dea o șansă celor mai puțin norocoși, să le aducă speranță într-un mâine mai bun.

Poate par cuvinte mari, dar, concret, am întâlnit cazul unui băiețel care, până la vârsta de 8 ani, nu și-a serbat niciodată ziua de naștere și a primit primul tort de ziua lui, la această vârstă, în cadrul centrului de zi susținut de United Way România. Alți copii, nu puțini, văd pentru prima dată marea la 9-10 sau chiar mai mulți ani, prin excursii organizate cu ajutorul nostru. Sunt copii din sate izolate care ies pentru prima dată, pe la 7-8 ani, din localitatea în care s-au născut prin deplasările cu colegii de la centrele noastre. Și avem multe alte exemple de șanse pe care le oferim, cu ajutorul partenerilor noștri, copiilor din medii vulnerabile. Pentru aceștia merită să facem toate eforturile, fiindcă orice destin schimbat este o mare victorie pentru noi.

Echipa Donează cu Pago

Distribuie

ÎMPARTE VEȘTILE BUNE CU PRIETENII TĂI

Abonează-te la Newsletter!

PENTRU MAI MULTE VEȘTI BUNE ÎN INBOX-UL TĂU