Caravana cu Medici a fost înfiinţată la Bucureşti în urmă cu 5 ani, când un grup de 5 medici rezidenţi şi-a propus să modifice cu propriile forţe cursul uneia dintre cele importante probleme de sănătate publică din România – accesul redus al populaţiei rurale la servicii medicale de bază. În prezent, asociația mai are două filiale – la Iaşi și la Cluj-Napoca și alte două filiale în curs de constituire, în Brașov și Timișoara.

Echipa Caravana cu medici organizează caravane medicale în zone tip “deșert medical” şi cursuri de Educaţie pentru sănătate, în care zeci de medici şi de studenţi medicinişti se implică voluntar. Pentru a afla ceva mai multe detalii despre acest proiect minunat, dar și despre impactul donațiilor strânse prin Pago, am stat de vorbă cu Diana Păduraru, vice-președinte PR și coordonatoare a Caravanei în Iași, acolo unde lucrează ca Medic Rezident Nefrologie.

Salut, Diana ! Ce vă motivează în lupta voastră și de ce se implică atât de mulți medici și studenți în acest proiect?

Caravana este un proiect de suflet atât al nostru, al voluntarilor din echipa de organizare, cât și al medicilor și studenților care răspund pozitiv apelurilor noastre la fiecare ediție. Două motive principale avem pentru a face lunar 2-3 ediții de caravană. Primul este nevoia acută de servicii de prevenție pe care o are România. Ne concentrăm pe mediul rural nu pentru că la oraș lucrurile ar fi roz, oamenii nici acolo nu merg la consulturi de rutină, ci ajung la medic în stadii avansate ale bolii, când au un simptom care îi necăjește prea tare. Însă la sat, pe lângă faptul că oamenii nu știu de beneficiul acestor vizite la medic de rutină, intervine și problema infrastructurii. Mulți nu au cum să ajungă până la un laborator pentru analize, sau ar dura prea mult un astfel de drum pentru ei, iar dacă ajung cel mai probabil nu reușesc să le facă gratuit. Aici intervenim noi și încercăm să oferim noi o mână de ajutor. Sperăm să fim, totodată, și un model de bună practică în ceea ce privește prevenția în rândul populației generale.

Spuneam că sunt două motive pentru care organizăm și mergem în caravane. Al doilea îl reprezintă oportunitatea de învățare și de lucru la firul ierbii într-o echipă tânără, departe de stresul cotidian din clinică. Pe de o parte avem studenții mediciniști care au ocazia să practice medicina învățată la cursuri, căpătând un grad de responsabilizare ce lipsește actualmente școlilor de medicină. Pe de altă parte, medicii au ocazia să împărtășească colegilor mai tineri din cunoștințele lor, ceea ce le oferă o satisfacție în plus.

Ce înseamnă mai exact o caravană medicală mobilă?

Caravana este reprezentată de fapt de o echipă de 20-30 de voluntari, medici din diverse specialități și studenți la medicină. Timp de un weekend ne deplasăm în satele în care suntem solicitați și oferim consultații și recomandări în mod gratuit comunității locale. Caravanele au de obicei un specific (medicină internă, pediatrie sau sănătatea femeii) în funcție de nevoile identificate în prealabil la fața locului.

Cum arată activitatea voastră într-o astfel de caravană?

Concret, în caravana de medicină internă recoltam sânge pentru analize, consultăm pacienții clinic (inclusiv electrocardiogramă). În funcție de rezultatul acestor 2 etape, pacienții pleacă acasă cu o serie de recomandări sau mai rămân puțin în caravană pentru un consult mai amănunțit, de specialitate adică.

În caravana dedicată sănătății femeii recoltăm citologie pentru testul Babeș-Papanicolau (testul de screening pentru cancerul de col uterin care în mod normal ar trebui efectuat anual) și efectuăm ecografii mamare pentru pacientele peste 40 de ani. Nu în ultimul rând, explicăm pe îndelete fiecărei paciente despre aceste două tipuri de screening pentru două cancere foarte frecvente în România (de col uterin și mamar), ce pot face ele acasă și cât de des ar trebui să meargă la medic pentru controlul de rutină. Uneori oferim și vouchere pentru mamografie; deși există țări în care se practică mamografiile într-o unitate mobilă pentru screening-ul în zonele rurale, momentan nu dispunem de acest mijloc, așa că încercăm să îndemnăm femeile să facă această investigație prin vouchere.

Unde este Donează cu Pago în strategia voastră de fundraising și prin ce alte canale mai pot contribui cei interesați?

Donează cu Pago este în prezent principala metoda prin care strângem fonduri de la donatori direcți, persoane fizice. Suntem onorați să facem parte dintr-o comunitate atât de frumoasă cum este Donează cu Pago. ❤️

Da, putem primi ajutor și pe alte canale. De exemplu, prin completarea și depunerea formularului 230 și redirecționarea a 3,5% din impozit către noi. Analog, în cazul firmelor se poate redirecționa până la 20% din impozitul datorat statului către un ONG. De asemenea, dăruirea zilei de naștere pe platforma Galantom este, probabil, cea mai fun metodă dintre cele de mai sus.

Ați strâns peste 2800 de lei din suma pe care v-ați propus să o strângeți într-un an, prin Pago. Ați început să folosiți banii strânși?

Da. Cu primii 2000 de lei am organizat prima caravană din acest an. A fost o caravană dedicată copiilor, în localitatea Sucevița, jud. Suceava. Cei mici au fost consultați de către stomatologi, au învățat cum să spele corect dințișorii și și-au învins frica de medic în cadrul consultului pediatric. Când a fost cazul am efectuat și ecografii la burtică sau am recomandat ochelari de vedere.

Ce mesaj aveți pentru toți cei care au donat cu Pago pentru Susținerea caravanelor mobile din zone rurale defavorizate?

Am vrea să știe că sunt minunați, că donația lor, pe lângă sprijinul financiar, ne oferă și susținere morală; donatorii ne arată că ceea ce facem este important și că ne îndreptăm către o Românie mai sănătoasă. Sperăm să nu îi dezamăgim, iar dacă au sugestii sau întrebări ne pot scrie oricând.

Echipa Donează cu Pago

Distribuie

ÎMPARTE VEȘTILE BUNE CU PRIETENII TĂI

Abonează-te la Newsletter!

PENTRU MAI MULTE VEȘTI BUNE ÎN INBOX-UL TĂU