SOS Satele Copiilor România este o organizație non-profit, care, de 27 de ani, schimbă viitorul copiilor vulnerabili din România. În Satele SOS din București și Cisnădie, Sibiu (deschise în 1993) și din Bacău (deschis în 2006) au crescut peste 400 de copii, iar 90% dintre tinerii care au ieșit din îngrijirea SOS sunt bine integrați social și au un loc de muncă stabil.
Urmându-și misiunea de a nu lasă niciun copil să crească singur, SOS Satele Copiilor și donatorii Pago ajută copiii să crească acasă. Suma necesară pentru sprijinul anual a 60 de copii și familiile lor – adică 30.000 lei, este strânsă deja în proporție de 90%. Mulțumim donatorilor Pago și ne bucurăm să vorbim cu Teo Nedelcu, parte din echipa SOS Satele Copiilor, despre cum face deja diferența suma donată.

Teo Nedelcu, Junior PR & Events Specialist, la prima întâlnire Donează cu Pago
90% dintre tinerii care au ieșit din îngrijirea SOS sunt bine integrați social și au un loc de muncă stabil. Care sunt ingredientele care duc la liniștea acestor tineri după ce ies din îngrijirea voastră?
Procesul este unul pe durata mai multor ani și începe odată cu intrarea copiilor în Satele SOS. Ne concentrăm atenția asupra susținerii copiilor în a-și atinge potențialul, ne asigurăm că primesc o educație bună și că se gândesc serios la viitor. De la vârsta de aproximativ zece ani, îi implicăm pe copii în activități care să le deschidă interesul pentru a deveni oameni mari și responsabili, printr-un program bine pus la punct și pe care noi îl numim Deprinderi pentru Viața Independentă. În funcție de vârstă, copiii participă săptămânal la activități care îi învață despre subiecte din viața reală, cum ar fi a avea o profesie, cum funcționează banii, educație sexuală, gătit, igienă etc. Totodată, în casele SOS, Mamele îi implică constant în activități casnice, potrivite vârstei – pun masa împreună, fac ordine în camera lor, fac împreună lista de cumpărături și tot așa. Odată cu intrarea la liceu, copiii din Satele SOS merg în Comunitățile de Tineri SOS, iar ieșirea din îngrijire se petrece odată ce au terminat ultima formă de învățământ aleasă. Nu există o vârstă anume, această variază în funcție de ce își doresc tinerii să studieze. Pentru tineri, tranziția la viața independentă se realizează în mod treptat. Înainte de ieșirea din program, îi ajutăm în găsirea unei locuințe și a unui loc de muncă. Chiar din timpul liceului îi încurajăm și sprijinim pe tineri să lucreze în timpul vacanțelor. Fiecare tânăr are un buget alocat pentru a începe viața independentă, pe care îl primește în etape, cât și un consilier din echipa SOS care îi este alături le orice pas și decizie. După încetarea îngrijirii SOS, îi susținem pe tineri prin Programul de Asistare în viața Semi Independetă (PASI), pentru încă o perioadă de trei ani.

Satul SOS din București
Acest program este unul care se regăsește doar în familia SOS sau este unul împrumutat și de sistemul public?
Pentru că acest model este de succes, încercăm să îl transferăm și în sistemul public. În acest sens am organizat diferite ateliere pentru pregătirea personalului care lucrează direct cu copiii și tineri din sistemul de protecție, iar acum desfășurăm în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3 și Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 programul Leaving Care – Integrarea socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție specială din regiunea București-Ilfov, proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. În paralel, acționăm și în comunitățile vulnerabile. În cazul tinerilor pe care îi sprijinim prin Centrul de Consiliere și Sprijin pentru Copii și Părinți SOS, ne asigurăm că sunt în pas cu școala și îi îndrumăm pentru a trasa direcția vieții lor profesionale. În acest program, familiile din comunități dezavantajate primesc sprijin din partea echipei noastre pentru o perioadă de aproximativ doi ani, în funcție de situația în care se află. În cadrul programului susținem adolescenții și tinerii să nu abandoneze școala, să urmeze o formă de calificare sau o facultate, dacă este posibil, iar prin educație să rupă cercul vicios al sărăciei.
De când ești parte din echipa SOS Satele Copiilor, ce poveste ți-a rămas adânc în suflet?
Toți copiii din Familia SOS te fac să vezi lumea cu alți ochi. Însă povestea lui Dumi, o fată de opt ani din Bacău, mi-a rămas în suflet. Ea locuiește cu frații și mama ei, într-o casă construită de mamă. Condițiile de locuit încă sunt dificile, dar aici este acasă pentru ei. Aici Dumi și cei cinci frați ai ei se pot juca și pot copilări împreună. Le place să învețe, se bucură de ceea ce au și îi sunt recunoscători mamei pentru eforturile pe care le face pentru ei.
Peste 26.000 lei au fost donați prin Pago din luna noiembrie, pentru a susține o parte din costurile pentru hrană și condiții de trai, dar și pentru ajutor pentru educație și consiliere psiho-socială pentru părinți. Cum a fost de folos această sumă pentru beneficiarii voștri?
Banii strânși au venit în ajutorul familiilor din comunitățile vulnerabile din București, care fac parte din programul Centrului de Consiliere și Sprijin pentru Copii și Părinți SOS. Familiile au primit bonuri de masă, fructe, produse de igienă, măști de protecție și detergenți. Am putut achiziționa cărți și rechizite pentru copii și am continuat consilierea psiho-socială pentru părinți.

Echipa SOS Satele Copiilor și câțiva dintre beneficiarii lor
Ce a însemnat pandemia pentru beneficiarii programului de prevenire a separării copilului de familie?
Pandemia și criza economică au amplificat inegalitățile sociale și riscul separării copiilor de familie din cauza sărăciei. În cazul familiilor pe care le sprijinim, ultimul an a însemnat greutăți și mai mari și chiar un regres deoarece multe reușiseră, înainte de pandemie, să progreseze eorm și să fie aproape independente. În mediul rural, din cauza închiderii școlilor, copiii au rămas fără acces la educație, în lipsa dispozitivelor și a condițiilor de locuit de acasă care să fie potrivite învățării, ceea ce îi îndepărtează și mai tare de societate.
La final, ce mesaj aveți pentru donatorii voștri?
Vă mulțumim că sunteți alături de copii și că aduceți o contribuție la viitorul lor! Vă suntem extrem de recunoscători că v-ați îndreptat privirea către cei mai vulnerabili și le-ați oferit mâna de ajutor de care au nevoie.
Îți mulțumim,
SOS Satele Copiilor și Pago