Prevenirea separării copilului de familie

Cui donezi?

La SOS Satele Copiilor ne-am angajat să oferim o familie copiilor care au rămas fără sprijinul parental și să îi protejam pe cei care riscă să-l piardă. Credem cu tărie că niciun copil nu trebuie să crească singur. În 1993 am deschis primele Sate SOS în București și Cisnădie, Sibiu, unde copii din centre de plasament au primit a doua șansă la protecție, la iubire și la o Mamă SOS care să le fie alături 24 din 24 de ore. În 2006 am deschis cel de-al treilea Sat SOS, în Bacău.

În peste 27 de ani, mai mult de 400 de copii au crescut în Familia SOS, iar 90% dintre tinerii care au ieșit din îngrijirea SOS sunt bine integrați social și au un loc de muncă stabil. Pentru ca tot mai puțini copii să ajungă în situația de a fi abandonați, începând cu anul 1998 am dezvoltat programul de prevenire a separării copilului de familie, prin cele trei Centre SOS de Consiliere și Sprijin pentru Copii și Părinți din țară – din București, Cisnădie și Bacău și Centrul de Zi din Hemeiuș. Lucrăm cu familiile vulnerabile și urmărim să responsabilizăm părinții și să le oferim instrumentele necesare pentru a depăși momentele de criză.

99% dintre copii au rămas alături de părinții lor, ca rezultat al activității Centrelor SOS de Consiliere și Sprijin pentru Copii și Părinți. Odată rupt cercul vicios al sărăciei, al lipsei de educație și neputinței, generațiile viitoare au altă șansă la o viață decentă.

În termeni de analiză cost – beneficiu (utilizând metoda Social Return of Investment), raportul calculat este de 1:7. Abordarea SOS este una integrată vizând rezolvarea problemelor familiei, cu accent pe copil. Oferim nu doar servicii sociale sau educaționale, ci și mediere și consiliere pentru integrarea pe piața muncii, suport pentru accesarea serviciilor medicale, consiliere vocațională, sprijin pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit.

More

De câți bani avem nevoie și cum vom folosi donațiile voastre?

La nivelul unui an, ne propunem să strângem 30.000 lei. Suma strânsă va fi folosită pentru sprijinul anual a 500 de copii și familiile lor. Serviciile oferite sunt complexe și, în funcție de nevoile fiecărei familii, pot include:

  • Suport educațional. Sprijin pentru achiziționarea cărților și a rechizitelor, plata diferitelor contribuții; ateliere non-formale de dezvoltare de abilitați și deprinderi. Buget: 6.000 ron
  • Suport pentru îngrijirea sănătății. Specialiștii SOS îndrumă familiile pentru a accesa servicii medicale gratuite. La nevoie oferim plata consultațiilor/ intervențiilor, a medicamentelor și facilităm accesul la dispozitive medicale (aparat auditiv, ochelari etc.). Buget: 6.000 ron
  • Consiliere individuală sau psihoterapie, când situația o impune; activități pentru copii: vizite muzee, excursii de o zi sau Buget: 6.000 ron
  • Suport pentru îmbunătățirea condițiilor de trai. Când este nevoie de reparații ale acoperișului, ferestrelor, lipsește încălzirea sau mobila de bază. Familiile primesc și detergenți, săpun, dezinfectanți, etc.
  • Hrană (alimente/bonuri de masă), îmbrăcăminte și încălțăminte. Când familia are frecvent o alimentație nepotrivită, când copiii nu au haine potrivite vârstei sau anotimpului. Buget: 6.000 lei.

Total buget anual: 30.000 ron /6.200 euro. Nu au fost incluse costuri administrative.

Ce alte proiecte a mai dezvoltat acest ONG?

Pentru a aduce o schimbare în viața copiilor vulnerabili la nivel național, dezvoltăm programe de advocacy. În 2020 am lansat primul studiu din România referitor la situația tinerilor care au părăsit sistemul de protecție specială, care identifică problemele cu care se confruntă tinerii la ieșirea din sistemul de îngrijire. Studiul prezintă și o serie de recomandări ce vizează aspecte ce țin de formarea specialiștilor care lucrează în sistemul de protecție, pentru a le oferi tinerilor o tranziție mai ușoară către viața independentă.

De asemenea, prin proiectul ‘Leaving Care project – An Integrated Approach to Capacity Building of Professionals and Young People’ am contribuit și susținut inițiativa ANDPDCA de modificare a Legii 272/2004 pentru a fi majorat sprijinul financiar acordat la ieșirea din îngrijire a tinerilor și pentru clarificarea responsabilităților instituțiilor publice implicate în sprijinirea tranziției și după ieșirea din sistemul de protecție socială a tinerilor (DGASPC/SPAS).

Asociația SOS Satele Copiilor
Social
VOTEAZĂ
Ai votat acest proiect