SOS Satele Copiilor – Ajută copiii să crească acasă

SOS Satele Copiilor România este o organizație non-profit, care, de 27 de ani, schimbă viitorul copiilor vulnerabili din România. Misiunea SOS Satele Copiilor România este de a nu lasă niciun copil să crească singur. Prin programele SOS, milităm pentru dreptul fiecărui copil la o familie, o copilărie fericită, o îngrijire potrivită, o educație susținută și șansa unui viitor mai bun pentru fiecare copil.

Ce este SOS Satele Copiilor?

La SOS Satele Copiilor ne-am angajat să oferim o familie copiilor care au rămas fără sprijinul parental și să îi protejăm pe cei care riscă să-l piardă. În 1993 am deschis primele Sate SOS în București și Cisnădie, Sibiu, unde copii din centre de plasament au primit a doua șansă la protecție, la iubire și la o Mamă SOS care să le fie alături 24 din 24 de ore. În 2006 am deschis cel de-al treilea Sat SOS, în Bacău.

 

În peste 27 de ani, mai mult de 400 de copii au crescut în Familia SOS, iar 90% dintre tinerii care au ieșit din îngrijirea SOS sunt bine integrați social și au un loc de muncă stabil. Pentru ca tot mai puțini copii să ajungă în situația de a fi abandonați, începând cu anul 1998 am dezvoltat programul de prevenire a separării copilului de familie, prin cele trei Centre SOS de Consiliere și Sprijin pentru Copii și Părinți din țară – din București, Cisnădie și Bacău și Centrul de Zi din Hemeiuș. Lucrăm cu familiile vulnerabile și urmărim să responsabilizăm părinții și să le oferim instrumentele necesare pentru a depăși momentele de criză.

99% dintre copii au rămas alături de părinții lor, ca rezultat al activității Centrelor SOS de Consiliere și Sprijin pentru Copii și Părinți. Odată rupt cercul vicios al sărăciei, al lipsei de educație și neputinței, generațiile viitoare au altă șansă la o viață decentă.

 

În termeni de analiză cost – beneficiu (utilizând metoda Social Return of Investment), raportul calculat este de 1:7 pentru programele SOS de prevenire. Abordarea SOS este una integrată vizând rezolvarea problemelor familiei, cu accent pe copil. Oferim nu doar servicii sociale sau educaționale, ci și mediere și consiliere pentru integrarea pe piața muncii, suport pentru accesarea serviciilor medicale, consiliere vocațională, sprijin pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit, etc.

More

Cum va folosi SOS Satele Copiilor donația ta?

La nivelul unui an, ne propunem să strângem 30.000 lei. Suma strânsă va fi folosită pentru sprijinul anual a 60 de copii și familiile lor, 10% din beneficiarii SOS Satele Copiilor din comunitățile vulnerabile. Serviciile oferite sunt complexe și, în funcție de nevoile fiecărei familii, pot include:

Suport educațional. Sprijin pentru achiziționarea cărților și a rechizitelor, plata diferitelor contribuții; ateliere non-formale de dezvoltare de abilități și deprinderi. Buget: 6.000 ron

 

Suport pentru îngrijirea sănătății. Specialiștii SOS îndrumă familiile pentru a accesa servicii medicale gratuite. La nevoie oferim plata consultațiilor/ intervențiilor, a medicamentelor și facilităm accesul la dispozitive medicale (aparat auditiv, ochelari etc.). Buget: 6.000 ron

 

Consiliere individuală sau psihoterapie, când situația o impune; activități pentru copii: vizite muzee, excursii de o zi sau Buget: 6.000 ron

 

Suport pentru îmbunătățirea condițiilor de trai. Când este nevoie de reparații ale acoperișului, ferestrelor, lipsește încălzirea sau mobila de bază. Familiile primesc și detergenți, săpun, dezinfectanți etc.

 

Hrană, îmbrăcăminte și încălțăminte. Când familia are frecvent o alimentație nepotrivită, când copiii nu au haine potrivite vârstei sau anotimpului. Buget: 6.000 lei.

Total buget anual: 30.000 ron /6.200 euro. Nu au fost incluse costuri administrative.

Ce alte proiecte a mai dezvoltat SOS Satele Copiilor?

Pentru a aduce o schimbare în viața copiilor vulnerabili la nivel național, dezvoltăm programe de advocacy. În 2020 am lansat primul studiu din România referitor la situația tinerilor care au părăsit sistemul de protecție specială, care identifică problemele cu care se confruntă tinerii la ieșirea din sistemul de îngrijire. Studiul prezintă și o serie de recomandări ce vizează aspecte ce țin de formarea specialiștilor care lucrează în sistemul de protecție, pentru a le oferi tinerilor o tranziție mai ușoară către viața independentă.

 

De asemenea, prin proiectul ‘Leaving Care – An Integrated Approach to Capacity Building of Professionals and Young People’ am contribuit și susținut inițiativa ANDPDCA de modificare a Legii 272/2004 pentru a fi majorat sprijinul financiar acordat la ieșirea din îngrijire a tinerilor și pentru clarificarea responsabilităților instituțiilor publice implicate în sprijinirea tranziției și după ieșirea din sistemul de protecție socială a tinerilor.

Asociația SOS Satele Copiilor
Social
144.535 Lei
Din suma țintă de 120.000 Lei
100% Finanțat
DONEAZĂ

Obiective

12000 Lei
Obiectiv atins

Hrană și condiții de trai

Ajutorul tău înseamnă: alimente/bonuri de masă, îmbrăcăminte, încălțăminte, suport pentru reparații locuință, astfel încât copiii să crească într-un mediu sigur.

24000 Lei
Obiectiv atins

Educație și suport psiho-social

Ajutorul tău înseamnă: rechizite și cărți pentru copii, ateliere de dezvoltare abilități și deprinderi, excursii, consiliere psiho-socială pentru părinți.

30000 Lei
Obiectiv atins

Sănătate

Ajutorul tău înseamnă: servicii medicale pentru copii și părinții lor, pentru ca aceștia să poată avea grijă de copii corespunzător (consultații, intervenții medicale, medicamente).

60000 Lei
Obiectiv atins

Sprijin extins

Ajutorul tău înseamnă: sprijin integrat de hrană, educație, sprijin psiho-social și sănătate pentru încă 60 de copii și familiile lor.

120000 Lei
Obiectiv atins

Ajutăm 60 de copii să crească în familie!

Prin Programul de prevenire a separării copilului, 60 de copii din județul Bacău primesc sprijin pentru a rămâne alături de familia lor.