SOS Satele Copiilor – Ajută copiii să crească acasă

SOS Satele Copiilor România este o organizație non-profit, care, de 27 de ani, schimbă viitorul copiilor vulnerabili din România. Misiunea SOS Satele Copiilor România este de a nu lasă niciun copil să crească singur. Prin programele SOS, milităm pentru dreptul fiecărui copil la o familie, o copilărie fericită, o îngrijire potrivită, o educație susținută și șansa unui viitor mai bun pentru fiecare copil.

Ce este SOS Satele Copiilor?

La SOS Satele Copiilor de 30 de ani ne-am angajat să oferim o familie copiilor care au rămas fără sprijinul parental și să îi protejăm pe cei care riscă să-l piardă. 

Credem cu tărie că niciun copil nu trebuie să crească singur. În 1993 am deschis primele Sate SOS în București și Cisnădie, Sibiu, unde copii care ajunseseră în centre de plasament au primit a doua sansă la protecție, la iubire, la o mamă SOS care să le fie alături 24 din 24 de ore. În 2006 am deschis cel de-al treilea Sat SOS, la Hemeiuș, Bacău. În cei 30 de ani, peste 500 de copii au crescut în familia SOS, iar peste 90% dintre tinerii care au ieșit din îngrijirea SOS sunt bine integrați social și au un loc de muncă stabil.

Pentru ca tot mai puțini copii să ajungă în situația de a fi separati de familia lor, începând cu anul 1998 am dezvoltat programul de prevenire a separării copilului. Lucrăm cu familiile vulnerabile și urmărim să responsabilizăm părinții și să le oferim instrumentele necesare pentru a depăși momentele de criză. 

În 26 de ani, peste 4500 de copii au fost ajutați să rămână în familiile biologice, cu o rată de succes de 98,48%. 

Abordarea SOS este una integrată vizând rezolvarea problemelor familiei, cu accent pe copil. Oferim nu doar servicii sociale sau educaționale, ci și mediere și consiliere pentru integrarea pe piața muncii, suport pentru accesarea serviciilor medicale, consiliere vocațională, sprijin pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit. 

Cum va folosi SOS Satele Copiilor donația ta?

La nivelul unui an, ne propunem să strângem 175.000 lei. Suma strânsă va fi folosită pentru a sprijini 500 de copii si familiile lor în vederea prevenirii abandonului școlar în comunitățile rurale din Teleorman, Bacău, Brașov și Sibiu .

În funcție de nevoile fiecărui copil/familii în parte, putem avea: 

  • Suport educațional. Sprijin pentru achizitionarea cărților și a rechizitelor; ateliere non-formale de dezvoltare de abilități și deprinderi; meditații la 1 sau 2 materii pentru copiii din ani terminali (cls a VIII-a, cls aXII-a);
  • Suport material – hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, dar si suport pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai. Când este nevoie de reparaţii ale acoperişului, ferestrelor, lipsește încălzirea sau mobila de bază. Familiile primesc și produse de igienă personală dar și detergent, dezinfectant, etc. 

Total buget anual: 175.000 ron /35.000 euro

Ce alte proiecte a mai dezvoltat SOS Satele Copiilor?

În 2021 programele de prevenire SOS au trecut granița și către județul Teleorman (unde am început să lucrăm cu 2 noi comunități) si am crescut și în județul Sibiu (cu 6 noi comunități vulnerabile. În prezent derulăm servicii de prevenire a separării copiilor de părinți în 17 comunități, 11 rurale și 6 urbane. Din 2022 ne-am dezvolat și în județul Brasov prin preluarea unei căsuțe de tip familial (9 copii în localitatea Prejmer), iar din 2023 dezvoltăm un program de prevenire și în municipiul Brașov.

Pentru că numărul de beneficiari a crescut odată cu dezvoltarea de noi parteneriate și totodată nevoia de suport este extrem de mare, ne dorim să continuăm să găsim, prin intermediul Pago, oameni de bine și parteneri de încredere, care să rămână pe termen lung lângă noi. Platforma Pago este o oportunitatea de a ajunge la un public informat, la oameni preocupați de comunitatea în care trăiesc și dornici să schimbe cât de puțin lumea în bine.

Încercăm să fim întotdeauna acolo unde sunt oamenii de bine, folosim fiecare oportunitate de a spune povestea SOS și investim suflet și energie pentru că motivația noastră este una extrem de puternică și este dată de fiecare copil în parte înscris în programele SOS. Pentru fiecare copil ne dorim să continuăm munca la același nivel de calitate și, desigur, ne dorim să oferim o nouă șansă și altor copii, precum și altor familii greu încercate.

Care sunt proiectele pentru care vă propuneți să strângeți bani prin Donează cu Pago? 

Proiectul pe care ne propunem să îl sprijinim, prin intermediul donațiilor, este cel de prevenire a separării copilului de familie. 

De 26 de ani, schimbăm destine și ajutăm familiile să rămână unite și să aibă un viitor împreună, în cadrul programului de prevenire pe care îl desfășurăm prin intermediul a patru Servicii de Asistență Comunitară (Sibiu, Bacău, București și Brașov), 1 Centru de Consiliere și Sprijin pentru Copii și Părinți (București) și 1 Centru de zi (Bacău).

În 2022, ne-am desfășurat activitatea de prevenire în 11 comunități rurale (5 în județul Sibiu, 4 în județul Bacău si 2 în județul Teleorman) și 6 comunități urbane (Sector 1 București, Sector 2 București, Buftea, Sibiu, Avrig, Agnita). 964 copii și tineri din 326 de familii au primit sprijin direct din partea SOS Satele Copiilor . Peste 70% dintre familiile care ies din serviciile noastre au un grad crescut de autonomie.

Întrucât bunăstarea copiilor nu poate fi concepută separat de bunăstarea familiei, munca noastră în cadrul programelor de prevenire din cele 4 regiuni (București, Bacău, Sibiu și Brașov) vizează familia ca întreg şi implică întreaga comunitate. Unele servicii sunt oferite direct copiilor, în timp ce altele ajung la copii prin părinţi, dar de ele beneficiază întreaga familie care este astfel consolidată. 

Serviciile oferite sunt personalizate și adaptate în funcție de situația în care se află fiecare familie în parte. Le oferim adulților consiliere socială și psihologică, educație parentală, îi sprijinim în găsirea unui loc de muncă potrivit pentru a avea un venit sigur. În anumite cazuri, îi ajutăm pe părinți cu întocmirea documentelor de identitate, cu înscrierea la medic pentru a avea acces la serviciile potrivite. Ne asigurăm ca cei mici merg la școală, sunt hrăniți corespunzător și că nu trăiesc în condiții de igienă precare. 

Prin educație, copiii pot avea un viitor diferit de cel al familiei. Copiii primesc rechizite, mediem relația cu școala, primesc suport la teme și chiar burse pentru îndepărtarea eventualelor obstacole care stau în calea participării lor la școală (lipsă haine și încălțăminte adecvate sezonului, dificultăți de transport, pachet de mâncare pentru școală etc.). Copiii sunt implicați și în mai multe activități în timpul liber, excursii și ateliere de dezvoltare a abilităților de viață, educație pentru sănătate, educație sexuală. 

More
Asociația SOS Satele Copiilor
Social
171.894 Lei
Din suma țintă de 175.000 Lei
98.23% Finanțat
DONEAZĂ

Obiective

12000 Lei
Obiectiv atins

Hrană și condiții de trai

Ajutorul tău înseamnă: alimente/bonuri de masă, îmbrăcăminte, încălțăminte, suport pentru reparații locuință, astfel încât copiii să crească într-un mediu sigur.

24000 Lei
Obiectiv atins

Educație și suport psiho-social

Ajutorul tău înseamnă: rechizite și cărți pentru copii, ateliere de dezvoltare abilități și deprinderi, excursii, consiliere psiho-socială pentru părinți.

30000 Lei
Obiectiv atins

Sănătate

Ajutorul tău înseamnă: servicii medicale pentru copii și părinții lor, pentru ca aceștia să poată avea grijă de copii corespunzător (consultații, intervenții medicale, medicamente).

60000 Lei
Obiectiv atins

Sprijin extins

Ajutorul tău înseamnă: sprijin integrat de hrană, educație, sprijin psiho-social și sănătate pentru încă 60 de copii și familiile lor.

175000 Lei

Ajutăm 110 de copii să crească în familie!

Prin Programul de prevenire a separării copilului, 110 copii primesc sprijin pentru a rămâne alături de familia lor.