Începând cu luna aprilie 2020, donațiile cu Pago pentru Asociația Inima Copiilor sunt folosite pentru achiziționarea de echipamente medicale pentru maternitățile care vor asigura nașterile mamelor cu COVID-19 și îngrijirea nou-născuților.
Echipa Inima Copiilor, formată din numai 5 oameni, și cu ajutorul donatorilor, a construit din donații la Spitalul Marie Curie din București un Centru de Cardiochirurgie ultramodern și bine dotat care s-a deschis în 2013 și la funcționarea căruia contribuie de atunci. Iar pentru ca pacienții atât de mici și de fragili ai secției să aibă parte nu doar de cele mai bune îngrijiri, ci și de cea mai bună hrană, laptele matern, a construit aici și prima Banca de lapte matern din România. Asociația susține misiuni medicale care aduc la București specialiști străini care operează pe cord 15-20 de copii lunar. Cel mai nou proiect al asociației este deschiderea Secției de Terapie intensivă nou-născuți de la Spitalul Județean Constanța.
Enona Chiriac, manager de proiect la Inima Copiilor ne-a povestit (online) cum poate o echipă atât de mică să reușească lucruri atât de mari!
Salut, Enona. Povestește-ne pe scurt despre Inima Copiilor. Ce vă motivează în lupta voastră?
Inima Copiilor luptă pentru copiii bolnavi de inimă de 10 ani. Nu, încă nu ne-am terminat treaba, nu se poate face peste noapte, nici peste an, nici, iată, peste 10 ani. Avem 1000 de copii care se nasc în România cu malformații cardiace și noi salvăm încă prea puțini în țara noastră. Luptăm pentru a-i salva pe toți!
Acum, cu coronavirusul și spitalele care s-au închis pentru a trata pacienții cu COVID-19, vor fi salvați și mai puțini… Nu se mai lucrează la Târgu Mureș, unde erau operați cei mai mulți copii din țară, spitalele private au închis primele… Se operează destul de puțini copii la Marie Curie sau la Cluj, iar planul nostru de a extinde anul acesta misiunile medicale la Iași și Timișoara e „on hold”. Țara e închisă, copiii nu pot ajunge nici în străinătate la operații.
La Marie Curie, la Cardiochirurgie încă se operează, la Cardiologie sunt tratați copii. Oamenii luptă pentru pacienții lor. Dar vor apărea cazuri urgente, malformații care fac imposibilă viață, copii bolnavi de inimă se vor naște în continuare. Și noi vom lupta pentru dreptul lor de a fi salvați.
Zilele astea am pornit un proiect urgent, legat direct de lupta cu coronavirusul: e nevoie să ne gândim și la copiii care se nasc acum, generația 2020 – numită deja de unii generația C. Prima lor zi nu așteaptă! Iar maternitățile nu sunt încă pregătite să-i primească pe copiii ai căror mame au infecție cu coronavirus. Încercam să cumpărăm la Oradea un ventilator neonatal performant care va fi folosit pentru acești copii. L-am găsit la Draeger, costă 40.000 și ne străduim mult să găsim și banii acum.
În zilele astea nu ne simțim “motivați” să facem lucruri, ne simțim “presați”, e mai mult decât motivație: e nevoie mare, e grabă mare, nu mai e vreme de emoții subtile, e vreme de făcut repede.
Ați strâns aproape 10.000 de lei din suma pe care v-ați propus să o strângeți într-un an. Ați început să folosiți banii strânși prin Donează cu Pago?
Am contribuit cu bani la misiunile de la Cardiochirurgie de la Marie Curie în ianuarie, februarie, martie. Misiunea din martie a început pe 9 martie și …încă nu s-a terminat. Chirurgul Tammam Youssef e încă aici, încă operează alături de colegii lui din București. Sperăm să mai poată sta în România și îi mulțumim. Mulțumim pentru indarjire colegilor lui, Irina Margarint, Cristian Bulescu, Alin Nicolescu, Cristina Filip, Adelina Carabas, Monica Popescu, Mihnea Ionita, Dadiana Safta și celorlalți medici, mulțumim asistenților care sunt un corp comun, un corp cu zeci de brațe care tine loc de mama pentru copiii care, în zilele astea nu prea pot fi vizitați de mamele lor.
Banca de lapte încă nu am ajuns să o finanțăm cu ajutorul Pago, e rândul ei într-o etapă următoare. Dar țin să povestesc despre Banca de lapte pentru că facem treabă acolo, lapte matern donat ajunge la copiii de la Terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie. Echipa băncii s-a întâlnit deja cu virusul: o colegă a fost contaminată în primele zile în care virusul a ajuns în București, alte trei au fost în carantină. Echipa s-a mobilizat extraordinar pentru ca laptele matern (de la propria mamă sau donat) să ajungă la copiii din secție așa cum trebuie: igienic, la timp, în recipiente sterile. Doctorița Enyedi, Roxana, Mariana și Gabi (asistente) au lucrat enorm și foarte bine. Donatoarele noastre continuă să doneze și le mulțumim, deși nu le putem spune numele… Suna a odă, dar aceste doamne chiar merită o odă. Fie și dacă se vor supăra că le-am menționat. Sunt harnice, curajoase și absolut minunate!
Poți detalia puțin cum redirecționați sau donați mai departe donațiile, în perioada aceasta?
Încercăm să facem mai multe lucruri decat de obicei. Criza asta cu virusul a venit într-o vreme în care noi strângeam bani pentru a ne finanța misiunile de la București, Iași și Cluj.
Acum strângem bani pentru și mai multe lucruri! Încercăm să ajutăm cu aparatură maternitățile. Copiii se vor naște aproape sigur fără a fi contaminați, dar vor avea nevoie de asistență specializată pentru ca pot fi prematuri sau pot avea alte afecțiuni.
Pe https://love20.inimacopiilor.ro/ strângem bani ca să cumparăm un ventilator neonatal la Oradea pentru copiii care vin pe lume acum și ale căror mame sunt afectate de virus. Sunt oameni de isprava în spitalul de acolo, s-au reorganizat să primească și mamele cu COVID-19, dar li s-au luat ventilatoarele pentru alte secții – au nevoie măcar de unul! Ne străduim să îl plătim!
Am comandat un incubator de transport pentru o maternitate care va primi mame cu COVID-19.
Am procurat materiale medicale, mai ales mănuși, am trimis peste 120 de colete (la Ploiești, Cluj, Bacău, Oradea, Tulcea, Constanța și în alte orașe) și am făcut kilometri întregi prin București sa le dăm oamenilor care au nevoie de ele.
Lucrurile astea sunt doar cele apărute în plus zilele astea. Continuam să asistăm pacienți cardiaci, am adus în țară câteva familii rămase în Italia, îndrumăm cât putem familiie care caută soluții pentru copiii lor bolnavi de inimă.
ONG-urile chiar sunt „statul paralel” în perioada asta. Anul trecut pe vremea asta radeam de „statul paralel”…iată că există și funcționează binișor :).
Unde este Donează cu Pago în strategia voastră de fundraising și prin ce alte canale mai pot contribui cei interesați?
Donează cu Pago ne-a prilejuit întâlnirea cu o echipă grozavă de la Pago și cu mai mult de 100 de donatori în primele 3 luni, donatori cărora le mulțumim din toata inima!
Acum Pago ne ajuta să strângem bani online pentru echipamentele pentru maternități. Au lucrat cu noi cat și când a fost nevoie, ziua sau noaptea, ca să implementăm plata online pe https://love20.inimacopiilor.ro/. S-au dat peste cap și simt că-și doresc la fel de mult ca și noi să strângem banii de care e nevoie. Mulțumim mult de tot!
Ce mesaj ai pentru toți cei care au donat cu Pago pentru salvarea copiilor cu malformații cardiace sau pentru Banca de Lapte Matern? Dar pentru cei care vor dona pentru ca voi să ajutați mai departe în lupta contra COVID-19?
Le mulțumim tuturor donatorilor noștri. Din inimă! Atât!