Forum Apulum este o organizație tânără, care lucrează cu tinerii pentru a pregăti generații noi de cetățeni informați, implicați și educați, care să contribuie activ la o societate mai bună. Echipa are sediul în Alba Iulia, dar desfășoară proiecte la nivel național. Una dintre cele trei organizații din Donează cu Pago la categoria Participare civică, ne-au impresionat prin modul lor de a implica tinerii în echipa lor, unde mai bine de 15 voluntari sunt elevi de liceu sau studenți.

Tocmai în aceste zile, în care participarea civică este extrem de importantă, am stat de vorbă cu Diana Filimon, președinta Forum Apulum, pentru a afla mai multe despre organizație și proiecte, însă și despre cum ar putea contextul actual să le influențeze activitatea.

Salut, Diana! Ce este Forum Apulum și ce vă motivează în lupta voastră?

Pe scurt, nevoia de a trăi într-o țară în care lucrurile să funcționeze cum trebuie, să nu ne ocupe atât de mult din viață disfuncționalitățile statului. Iar pentru ca asta să se întâmple, trebuie să ne suflecăm mânecile și să umplem golurile din comunitate, să împingem statul în direcția bună, să căutăm liderii de mâine și să mergem la vot, informați corect.

Astfel că Forum Apulum este exact rezultatul unor oameni care au decis să nu mai stea deoparte, ci să se implice activ în a construi comunități și a aduce oamenii împreună în spatele unor principii.

Cum v-ați adaptat activitatea având în vedere restricțiile impuse de răspândirea COVID-19?

Lucrăm de acasă din greu la a regândi proiectele din următorul an, care sunt în acest moment complet date peste cap de toată situația. Simt că lumea s-a schimbat radical într-o săptămână și suntem într-un punct în care viitorul poate arăta în multe moduri, greu de anticipat. Se schimbă modul în care vedem proiectele, în care gândim interacțiunile cu oamenii. Cred că e o mare schimbare de perspectivă și pentru organizațiile non profit.

În acest moment, vrem să ajungem la tineri pentru a-i mobiliza în lupta cu fake news în contextul crizei COVID-19. Încă gândim ce și cum.

Între timp, am dat startul unei campaniei #avemgrijă, prin care vrem să îi convingem pe tineri să vorbească cu ai lor și să le explice de ce să #stămacasă. Vă invităm să vă alăturați și voi aici.

Ați strâns peste 1.500 de lei din suma pe care v-ați propus să o strângeți într-un an. Ați început să folosiți banii strânși prin Donează cu Pago? Dacă da, cum?

O parte din bani au mers deja pentru a acoperi costurile generate de coordonarea observatorilor la alegerile prezidențiale. Atunci am coordonat toți observatorii din platforma noastră din regiunea Transilvania.

În perioada următoare banii vor merge către costurile de tipărit Cartea fetelor, proiectul nostru despre abuzuri care va ajunge în mâinile a cât mai multor tineri, după ce depășim această perioadă dificilă.

Ne ajută orice fonduri în perioada aceasta și doar pentru a ne ajuta să rezistăm. Cred că vin momente dificile în societate și civismul, care oricum era văzut ca un lux, va fi și mai marginalizat, deși va fi tot mai important, ca liant în comunitățile care acum se distanțează tot mai mult, din motive obiective.

Unde este Donează cu Pago în strategia voastră de fundraising și prin ce alte canale mai pot contribui cei interesați?

Pago este un partener și un prieten, pentru că ne ajută să ajungem la cât mai mulți oameni care pot afla astfel de munca noastră. Ne ajută orice sprijin, fie el financiar, o vorbă bună, o oră de voluntariat, o idee, ori o mână de ajutor. Oricum ați vrea să vă implicați alături de noi, ne găsiți la un mesaj distanță pe Facebook, Insta și pe site-ul nostru, forumapulum.ro.

Ce mesaj aveți pentru toți cei care au donat cu Pago pentru proiecte pentru tineri informați, implicați și educați?

Ne bucurăm ca niște copii pentru orice ajutor primim și vă mulțumim din suflet că ne sunteți alături. Nu știu dacă realizați cât de mult ajută orice donație și orice semn că facem ce trebuie. Vă îmbrățișăm de la distanță, în siguranță. 🙂

Echipa Donează cu Pago

Distribuie

ÎMPARTE VEȘTILE BUNE CU PRIETENII TĂI

Abonează-te la Newsletter!

PENTRU MAI MULTE VEȘTI BUNE ÎN INBOX-UL TĂU