Forum Apulum – Proiecte pentru tineri informați, implicați și educați

Susține gândirea critică și combaterea dezinformării. Precum alte asociații din România, proiectele obișnuite (vezi mai jos) au fost puse „on hold” sau amânate. Criza de sănătate generată de pandemia de Sars-Cov-2 este dublată de o criză informațională, în care știrile false, conspirațiile și dezinformare fac ravagii. Credem că este esențial în această perioadă să prioritizăm acest domeniu, să contribuim cu expertiza și cunoștințele echipei la combaterea dezinformării și întărirea gândirii critice, în special în rândul tinerilor.

Cui donezi?

Pregătim generații noi de cetățeni informați, implicați și educați, care să contribuie activ la o societate mai bună. Suntem o echipă de 10 voluntari adulți și 15 voluntari elevi de liceu sau studenți. Avem sediul social în Alba Iulia, dar desfășurăm proiecte la nivel național.

De câți bani avem nevoie și cum vom folosi donațiile voastre?

Ne propunem să strângem minimum 20.000 de lei pentru următorul an de implicare în comunitate și educație civică. Avem deja în faza de plan mai multe evenimente și proiecte, prin care ne propunem să ajungem la aproximativ o mie de beneficiari direcți și 3000 de beneficiari indirecți, la care se vor adăuga o serie de campanii online. Pandemia ne-am obligat însă să fim agili, iar proiectele propuse inițial, care nu s-au mai putut realiza (observare la vot & Școala de vară) au fost înlocuite cu altele. 

  • Gândire critică și (dez)informare:

Derulăm mai multe campanii pentru demontarea știrilor false și dezinformării publicăm periodic explicații și informații corecte, promovăm metoda științifică și recunoașterea erorilor de argumentare. Fiecare donație înseamnă că putem „ocupa” mai bine social media cu informații verificate, cu demontări ale miturilor populare și devoalări ale tehnicilor de dezinformare comune și ale negării științei. Maximum 20% sunt costuri administrative.

  • Construim o echipă pentru monitorizarea fake news

Avem cunoștințele și experiența pentru a monitoriza și evalua impactul dezinformării care apare în social media în România. Colaborăm – 100% voluntar – la un proiect pilot împreună cu o echipă din Grecia, pentru a determina temele comune și particularitățile. Cu resurse mai multe am putea organiza o echipă dedicată de 10-15 tineri, care să înregistreze, analizeze și să demonteze principalele dezinformări din media din România.

Tinerii vor beneficia de training de la specialiști acreditați și vor fi coordonați pentru o perioadă de minimum 5 luni, în care să fie produse trei rapoarte despre dezinformare și mai multe intervenții pozitive în social media. Maximum 20% sunt costuri administrative.

  • Publicăm o carte de gândire critică aplicată

La acest prag, vom aloca resurse umane și materiale corespunzătoare pentru conceperea și redactarea unei cărți de gândire critică aplicată. Cartea va fi destinată elevilor și studenților, urmărind să prezinte, într-un limbaj accesibil și într-o prezenatare grafică atractivă, conceptele principale privind argumentarea și erorile comune de argumentare, predispozițiile (biasurile) cognitive care ne fac uneori să ajungem la concluzii eronate. Toate conceptele vor fi puse în contextul realității imediate, cu accent pe dialogurile în contraditoriu pe Facebook, identificarea tehnicilor de dezinformare cu exemple reale și construcția de opinii coerente și argumentate.

More

Ce alte proiecte a mai dezvoltat acest ONG?

În ultimul an am organizat CivicOn, am creat și distribuit Ghidul ilustrat al elevului, Școala de vară liberă, am organizat ateliere de jurnalism pentru liceeni cu RISE Project, am coordonat observatori din 5 județe la alegeri și am expus la Romanian Design Week proiectul Rezistenții.

Cele mai importante proiecte sunt:

  1. Ghidul ilustrat al comunismului românesc” – scurt rezumat al perioadei comuniste din România, însoțit de ilustrații ale unora dintre cei mai importanți artiști contemporani români. Până în prezent, Ghidul a ajuns în 13 localități din toată țara, la peste 3500 de tineri, prin ateliere, prezentări și discuții școli și licee, precum și prin expoziții conexe despre comunism. Proiect premiat cu locul 2 la Proiecte pentru tineret – Gala Societății Civile.
  2. CivicON” – festival de atitudine, 2 ediții, se desfășoară timp de 3 zile și include ateliere, discuții,prezentări și expoziții cu invitați artiști, jurnaliști și activiști.
  3. Ghidul ilustrat al elevului” – Ghidul elevului sintetizează drepturile și obligațiile elevilor într-o formă ușor de înțeles, cu o grafică relevantă. 6000 de exemplare au ajuns direct la elevi, în evenimente dedicate (discuții cu elevii despre problemele lor), în 9 orașe.
  4. „Monitorizare alegeri” – Acredităm și coordonăm observatori independenți pentru alegerile din România, cu focus pe tinerii care au împlinit recent 18 ani.
  5. „Rezistenții” – proiect expus la Romanian Design Week, 12 povești ilustrate de artiști români ale unor persoane care au opus rezistență în moduri diferite în perioada regimului comunist.
  6. Școala de vară liberă” – 2 ediții – Provoacă elevii să devină creativi, îi forțează să iasă din zona de confort și să înțeleagă mai multe despre lumea în care trăim, alături de artiști interesanți, activiști și jurnaliști cu experiență.

More

Asociația Forum Apulum

Participare civică

 

9385 Lei
Din suma țintă de 20000 Lei

46.92% Finanțat

Obiective

6000 Lei
0 Lei
Obiectiv atins
Gândire critică și (dez)informare

Derulăm mai multe campanii pentru demontarea știrilor false și dezinformării, publicăm periodic explicații și informații corecte, promovăm metoda științifică și recunoașterea erorilor de argumentare. Fiecare donație înseamnă că putem „ocupa” mai bine social media cu informații verificate, cu demontări ale miturilor populare și devoalări ale tehnicilor de dezinformare comune și ale negării științei. Maximum 20% sunt costuri administrative.

13000 Lei
0 Lei
Obiectiv atins
Construim o echipă pentru monitorizarea fake news

Vom monitoriza și evalua impactul dezinformării care apare în social media în România. Cu resurse mai multe am putea organiza o echipă dedicată de 10-15 tineri, care să înregistreze, analizeze și să demonteze principalele dezinformări din media din România. Tinerii vor beneficia de training și coordonare pentru o perioadă de minimum 5 luni, în care să fie produse trei rapoarte despre dezinformare și mai multe intervenții pozitive în social media. Maximum 20% sunt costuri administrative.

20000 Lei
0 Lei
Obiectiv atins
Publicăm o carte de gândire critică aplicată

Vom putea concepere și redacta o carte de gândire critică aplicată, destinată elevilor și studenților, urmărind să prezinte, într-un limbaj accesibil și într-o prezentare grafică atractivă, conceptele principale privind argumentarea și erorile comune de argumentare, predispozițiile (biasurile) cognitive care ne fac uneori să ajungem la concluzii eronate. Toate conceptele vor fi puse în contextul realității imediate, cu accent pe dialogurile în contradictoriu pe Facebook, identificarea tehnicilor de dezinformare cu exemple reale și construcția de opinii coerente și argumentate.

Distribuie

ÎMPARTE VEȘTILE BUNE CU PRIETENII TĂI

Abonează-te la Newsletter!

PENTRU MAI MULTE VEȘTI BUNE ÎN INBOX-UL TĂU