Proiecte pentru tineri informați, implicați și educați

Susținere pentru proiecte care formează tineri: pregătirea observatorilor la alegeri, Rezistenții și Școala de Vară liberă

Cui donezi?

Pregătim generații noi de cetățeni informați, implicați și educați, care să contribuie activ la o societate mai bună. Suntem o echipă de 10 voluntari adulți și 15 voluntari elevi de liceu sau studenți. Avem sediul social în Alba Iulia, dar desfășurăm proiecte la nivel național.

De câți bani avem nevoie și cum vom folosi donațiile voastre?

Ne propunem să strângem minimum 20.000 de lei pentru următorul an de implicare în comunitate și educație civică. Avem deja în faza de plan mai multe evenimente și proiecte, prin care ne propunem să ajungem la aproximativ o mie de beneficiari direcți și 3000 de beneficiari indirecți, la care se vor adăuga o serie de campanii online.

Proiecte deja în planificare:

 • Promovarea votului și monitorizarea alegerilor: vom continua activitățile de promovare a participării la alegeri și de acreditare a observatorilor independenți, atât pentru alegerile prezidențiale cât și pentru locale și generale. Avem deja experiență în două ture de alegeri și dorim să extindem campaniile (promovare online și offline) și să acredităm, pregătim și coordonăm observatori independenți (în special tineri, care pot beneficia astfel de o lecție practică de educație civică).
 • Cartea fetelor: am început lucru la o carte de benzi desenate cu povești incomode; povești despre adulți care depășesc limitele, despre autoritatea prost înțeleasă. Dorim să publicăm această carte coordonată de Oana Barbonie (Art Director, Decât o Revistă) și realizată cu sprijinul unor artiști români. Cartea va fi un punct de start pentru un atelier care se va desfășura în școli, în care vom discuta cu elevii despre aceste probleme.
 • Rezistenții: extindem proiectul în care promovăm românii care au rezistat împotriva totalitarismului comunist, fie că vorbim de rezistență armată sau de adolescenți care au scris pe ziduri lozinci anticomuniste. Anul trecut au fost ilustrate și documentate 12 persoane, iar ținta pe următorul an este să ajungem la 30 de portrete (ilustrație + poveste).
 • Școala de vară liberă. O săptămână de ateliere pentru tineri, despre implicare civică și participare în viața comunității, alături de artiști contemporani implicați și activiști relevanți. Ne propunem să transformăm ediția a treia (vara anului 2020) într-o tabără civică-artistică pentru 20 – 30 de elevi cu potențial de lider.
 • Pe lângă cele descrise mai sus, avem constant nevoie de sprijin pentru a acoperi costurile pentru sediul nostru din Alba Iulia, Casa Forum. Acest spațiu este gazdă pentru multe activități, de la ateliere cu jurnaliști, artiști și activiști la expoziții, prezentări, proiecții de film documentar și de artă, discuții pe teme de interes pentru comunitate. De asemenea, orice fonduri suplimentare primite ne ajută să replicăm ateliere noastre în cât mai multe localități, de la atelierul despre comunism, pornind de la Ghidul ilustrat al comunismului românesc, până la ateliere de educație civică nonformală și la ateliere despre drepturile și obligațiile elevilor, pornind de la Ghidul ilustrat al elevului.

Maximum 20% din încasări vor merge către chirie, utilități și alte costuri administrative. Nu avem în acest moment angajați.

More

Ce alte proiecte a mai dezvoltat acest ONG?

În ultimele opt luni am organizat CivicOn, am creat și distribuit Ghidul ilustrat al elevului, Școala de vară liberă, am organizat ateliere de jurnalism pentru liceeni cu RISE Project, am coordonat observatori din 5 județe la alegeri și am expus la Romanian Design Week proiectul Rezistenții.

Cele mai importante proiecte sunt:

 1. Ghidul ilustrat al comunismului românesc” – scurt rezumat al perioadei comuniste din România, însoțit de ilustrații ale unora dintre cei mai importanți artiști contemporani români. Până în prezent, Ghidul a ajuns în 13 localități din toată țara, la peste 3500 de tineri, prin ateliere, prezentări și discuții școli și licee, precum și prin expoziții conexe despre comunism. Proiect premiat cu locul 2 la Proiecte pentru tineret – Gala Societății Civile.
 2. CivicON” – festival de atitudine, 2 ediții, se desfășoară timp de 3 zile și include ateliere, discuții,prezentări și expoziții cu invitați artiști, jurnaliști și activiști.
 3. Ghidul ilustrat al elevului” – Ghidul elevului sintetizează drepturile și obligațiile elevilor într-o formă ușor de înțeles, cu o grafică relevantă. 6000 de exemplare au ajuns direct la elevi, în evenimente dedicate (discuții cu elevii despre problemele lor), în 9 orașe.
 4. „Monitorizare alegeri” – Acredităm și coordonăm observatori independenți pentru alegerile din România, cu focus pe tinerii care au împlinit recent 18 ani.
 5. „Rezistenții” – proiect expus la Romanian Design Week, 12 povești ilustrate de artiști români ale unor persoane care au opus rezistență în moduri diferite în perioada regimului comunist.
 6. Școala de vară liberă” – 2 ediții – Provoacă elevii să devină creativi, îi forțează să iasă din zona de confort și să înțeleagă mai multe despre lumea în care trăim, alături de artiști interesanți, activiști și jurnaliști cu experiență.

More

Asociația Forum Apulum

Participare civică

 

1620 Lei
Din suma țintă de 20000 Lei

8.1% Finanțat

DONEAZĂ

Obiective

6000 Lei
0 Lei
Obiectiv atins
Încurajăm tinerii să participe la vot și să monitorizeze alegerile

Promovăm participarea la alegeri și acreditarea observatorilor independenți, atât pentru alegerile prezidențiale cât și pentru locale și generale. Avem deja experiență în două ture de alegeri și dorim să acredităm, pregătim și coordonăm observatori independenți (în special tineri). Maximum 20% sunt costuri administrative.

13000 Lei
0 Lei
Obiectiv atins
Publicăm o carte de benzi desenate despre limite depășite

Carte de benzi desenate cu povești incomode; povești despre adulți care depășesc limitele, despre autoritatea prost înțeleasă. Cartea este coordonată de Oana Barbonie (Art Director, Decât o Revistă) și realizată cu sprijinul unor artiști români și va fi un punct de start pentru un atelier care se va desfășura în școli. Maximum 20% sunt costuri administrative.

20000 Lei
0 Lei
Obiectiv atins
Școala de vară liberă - ediția a treia - iulie 2020

O săptămână de ateliere pentru tineri, despre implicare civică și participare în viața comunității, alături de artiști contemporani implicați și activiști relevanți. Vom transforma ediția din vara anului 2020 într-o tabără civică-artistică pentru 20 - 30 de elevi cu potențial de lider. Maximum 20% sunt costuri administrative.

Distribuie

ÎMPARTE VEȘTILE BUNE CU PRIETENII TĂI

Share

SHARE THE GOOD NEWS WITH YOUR FRIENDS

Abonează-te la Newsletter!

PENTRU MAI MULTE VEȘTI BUNE ÎN INBOX-UL TĂU