Asociația FDP – Protagoniști în Educație (FDP) este parte a celei de-a doua ediții a Donează cu Pago la categoria Educație și a câștigat acest loc cu foarte multă determinare, propunând o cauză cu care au rezonat atât juriul cât și cei care au votat în etapa votului public.
FDP are o istorie de aproape 25 de ani în România, când a fost înființată sub denumirea inițială de Fundația Dezvoltarea Popoarelor. Sub această denumire s-a implicat în proiecte de dezinstituționalizare a copiilor abandonați, formare a personalului medical, deschiderea unor apartamente sociale pentru tinerii aflați în situații de dificultate și multe altele, despre care poți citi aici.
În cadrul Donează cu Pago, FDP își propune să sprijine 45 de copii cu nevoi educaționale speciale (CES) și să ofere, în același timp suport părinților acestora, în proiectul „Happy Heart, WONDERful Mind”. Despre toate acestea ne povestește Mirela Simionov, Coordonator Fundraising la FDP, care a acceptat invitația noastră pentru un interviu online.
Mirela Simionov, alături de câțiva copii din programul socio-educațional Școala Socială Sportivă
FDP – Protagoniști în Educație are un istoric de 25 de ani în România, cu programe diverse, de mare impact. Cum a luat viață asociația și cum s-a transformat ea de-a lungul anilor?
Organizația a fost înființată în 1996 de către voluntari italieni și români, cu sprijinul organizației italiene AVSI. Misiunea Asociației FDP- Protagoniști în Educație este aceea de a promova demnitatea umană a celor mai dezavantajate persoane din comunitățile noastre, pornind de la experiența fiecăruia dintre ei și implicându-i ca adevărați protagoniști ai vieții lor.
În viziunea FDP, fiecare persoană îşi poate valorifica talentele cu care a fost înzestrată. Învățăm din experiențe și valorificăm lecțiile învățate!
Ce proiecte desfășurați în acest moment?
În acest moment, suntem alături de un număr de 90 de copiii care fac parte din programul socio-educațional Școala Socială Sportivă. Sunt copii proveniți din familii nevoiașe, copii care sunt expuși riscului de a abandona școala. Prin programul sportiv îi aducem mai aproape de școală și familie iar împreună avem ocazia să le sădim în suflet valori precum egalitate, autonomie, motivație, stimă de sine, sănătate și respect.
Am fost alături și vom continua să sprijinim un număr 500 de familii vulnerabile (București și comunitățile Iazu/Cojasca din județul Dâmbovița), iar în perioada stării de urgență și alertă, i-am ajutat cu alimente, produse igienico-sanitare, jucării și jocuri pentru cei mici. Nu au lipsit nici programele de consiliere online pentru părinții care erau speriați de tot ceea ce se întâmplă.
Și… Centrul Wonder, proiectul nostru de suflet. Centrul WONDER are drept scop îmbunătățirea situației copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES), cu impact pozitiv asupra integrării sociale, includerii și menținerii lor în învățământul de masă.
Intenția noastră este ca “Centrul” să devină un punct de reper pentru serviciile oferite copiilor cu CES, capabil să influențeze practicile de lucru în domeniu și să contribuie la politici eficiente de incluziune socială.
Lucrați mult cu copiii cu CES la Centrul Wonder. Ce înseamnă mai exact CES?
Începând cu anul 2015 am promovat incluziunea copiilor cu CES în învățământul de masă. Cerințele educaționale speciale (CES) sunt necesități educaționale suplimentare care solicită o școlarizare adaptată particularităților individuale și celor caracteristice unei anumite deficiente sau tulburări/dificultăți de învățare precum și o asistență complexă.
Există copii care văd, simt sau înțeleg lucrurile diferit. Pentru ei, școala capătă noi înțelesuri, lecțiile sunt ușoare doar dacă sunt predate în anumite condiții, iar interacțiunea cu restul este posibilă doar dacă este gestionată de un specialist. Ei sunt copiii cu cerințe educaționale speciale (CES), copii ce au nevoie de cât mai mult sprijin și înțelegere pentru a putea fi integrați cu succes în sistemul de învățământ.
Care este metoda voastră de lucru?
În acest Centru minunat …Wonder fiecare copil beneficiază de terapii specifice gratuite, cu o frecvență stabilită de fiecare specialist: logopedie, activități de psihomotricitate, consiliere psihologică, comportamentală, terapie de stimulare cognitivă, art-terapie.
Sunt copii care au o memorie extraordinară, și aici mă gândesc la Marc care urmărește cu interes Starea Nației și căruia acum doi ani Moș Nicolae i-a făcut o surpriză și așa l-a întâlnit pe Dragoș Pătraru.
Vorbele lor aduc veselie, liniște, iar puterea și implicarea lor în fiecare activitate ne ajută pe noi, echipa FDP să nu renunțăm, să învățăm mult mai mult, să fim creativi pentru ei și să îi întâmpinăm zi de zi cu brațele deschise…..acum cu salut specific situației și cu măștile pe față.
În permanență gândim noi propuneri de parteneriat pentru a continua să fim alături de copiii cu CES, de părinți și profesori. În curând vom lansa platforma de resurse educaționale oferită gratuit specialiștilor care lucrează cu copiii cu cerințe educaționale speciale.
Vă propuneți să strângeți 15.000 de lei pentru a ajuta 45 de copii cu CES. Ce mesaj ai pentru donatorii voștri?
Când s-a anunțat Ediția 2 Pago, am simțit că acum este momentul să fim câștigători. Și iată că rezultatul final a adus multă bucurie în cadrul echipei iar recunoașterea unei munci intense în această perioadă extrem de dificilă a fost semnalul că…Da!…implicarea noastră face diferența.
Dacă vrei să faci “ceva”, dacă te-a impresionat o cauză, povestea unui om sau a unei comunități și simți că vrei să fii parte din acea poveste, să ajuți, acum este timpul! Chiar dacă resursele tale sunt limitate, împreună ele capătă multă forță, iar sentimentul că ești unul dintre oamenii care schimbă lucrurile în bine este grozav!
Dăruiți! Ajutați, Donați! A dona = A dărui! Împreună le vom dărui ateliere educative, terapii specifice….împreună le dăruim zâmbete și șansa la schimbare! Numai împreună cu voi, oameni cu suflet bun și darnic ne vom continua activitățile și vom fi alături de copiii și de părinții lor.
Vă invităm să ne urmăriți pe site, dar și pe paginile de Facebook FDP și Centrul Wonder.
Îți mulțumim pentru implicare,
Asociația FDP – Protagoniști în Educație și Pago