În România un copil sub un an moare la fiecare 6 ore. Conform unei statistici UNICEF, 80% din mortalitatea infantilă poate fi prevenită prin educație. De aceea, echipa SAMAS oferă, la nivel național, cel mai extins program de sănătate și suport pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile – înainte și după naștere. Prin implementarea proiectului CUTIA Bebelușului de peste 80 de ani în întreaga lume se reduce mortalitatea și morbiditatea infantilă, crește rata alăptării exclusive și gradul de responsabilitate al mamei.

În acest moment, Asociația SAMAS are pregătite 1800 de cutii care așteaptă finanțare pentru a putea fi echipate, împachetate și trimise în casa bebelușilor din comunitățile defavorizate sau cu mame aflate în situații dificile de viață. Am vrut însă să aflăm mai multe despre acest proiect, așa că am invitat-o pe Cristina Bîcîilă, Director de dezvoltare la Asociația SAMAS, să ne răspundă la câteva întrebări.

Salut, Cristina! Ce înseamnă Asociația SAMAS și ce fel de probleme adresați în munca voastră?

Numele asociației – SAMAS – este un acronim de la Sănătate pentru Mame și Sugari. Prin urmare, misiunea SAMAS este de a crește gradul de sănătate din România prin educație, prevenție și prin promovarea sănătății, în special în primii ani de viață ai copiilor.

România, în Uniunea Europeană, este în continuare prima în majoritatea top-urilor negative legate de sănătate. Suntem țara din Europa în care la fiecare 6 ore moare un bebeluș mai mic de un an, în care avem cele mai multe nașteri de copii prematuri, cele mai multe mame minore (una din zece mame este minoră) și o rată a obezității la copiii preșcolari în creștere.

Conform UNICEF 80% dintre decesele copiilor sub un an pot fi prevenite prin educație. De altfel, educația pentru sănătate, sprijinul părinților în primii ani de viață ai copiilor lor, atunci când se pun bazele sănătății pe termen lung sunt esențiale în prevenție și în creșterea gradului de sănătate pe termen lung.

Dacă la realitatea de mai sus adăugăm și faptul că 41,7% dintre copii se nasc în sărăcie, avem imaginea urgenței cu care trebuie să intervenim în această zonă. Pentru că suntem o asociație non profit, ne-am concentrat pe dezvoltarea primei comunități naționale de educatori perinatali (din rândul asistenților medicali și moașelor) din România. Oferim, astfel, cel mai extins program de sănătate și suport pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult, dar și pe alte programe de prevenție și educație nutrițională.

CUTIA Bebelușului este un concept folosit în întreaga lume de mai bine de 80 de ani. Cum a fost primit în România?

CUTIA Bebelușului este un program implementat cu succes în Finlanda încă din 1938, când țara avea o rată a mortalității infantile de 6,5؉, cât este acum în România. CUTIA a contribuit major la reducerea numărului de decese în Finlanda, iar ideea a fost preluată în mai multe țări din lume. În Finlanda CUTIA Bebelușului a devenit un brand de țară, acum toți bebelușii o primesc la naștere, iar părinții o păstrează ca amintire. În România, este foarte bine primită și necesară, mai ales că ea reprezintă un pat sigur pentru bebeluș în primele 3 luni de viață, un ajutor material cu toate lucrurile necesare copilului și mamei pentru îngrijire și sănătate, dar, cel mai important lucru și cu impact pe termen lung, CUTIA vine cu educație. Mamele învăță de la Educatorii Perinatali SAMAS să-și alăpteze bebelușul, să-l îngrijească mai bine, ca acesta să se dezvolte și să fie sănătos pe tot parcursul vieții sale.
Anul trecut, când am lansat programul, prin distribuirea de 100 de cutii bebelușilor născuți de 1 iunie, Ambasadorul Finlandei a fost printre primii susținători și garantul calității și valorii CUTIEI Bebelușului SAMAS.

Spre deosebire de Finlanda, în România CUTIA Bebelușilor este destinată mamelor din familii cu venitul mediu sau cu venit sub 500 lei pe membru de familie, mamelor tinere și minore, femeilor din case de protecție, centre de îngrijire a copilului etc., femeilor în situații vulnerabile și de risc. Încercăm, astfel, ca prin acest prim ajutor să oferim aceeași șansă la viață și sănătate și bebelușilor care se nasc în sărăcie.

Costul pentru echiparea a 100 de cutii, incluzând cutia, materialele educaționale, trainingurile și transportul, este de 134.570 de lei. Costurile detaliate se află aici. O CUTIE a Bebelușului conține produse pentru echiparea pătuțului bebelușului, produse de igienă și de îngrijire pentru copil și pentru mamă, produse de îmbrăcăminte 1-3 luni, scutece și jucărie.

Unde este Donează cu Pago în strategia voastră de fundraising și prin ce alte canale mai pot contribui cei interesați?

CUTIA Bebelușului este un program complex cu impact mare la nivel social, de aceea, orice resursă de fonduri este binevenită. Când am auzit de Donează cu Pago ne-am dorit să fim printre cele 15 ONG-uri selectate, considerăm că o aplicație de acest gen este foarte utilă și de ajutor pentru cei care doresc să doneze, dar și pentru beneficiari. Cu cât CUTIA Bebelușului este mai cunoscută, cu atât mai mulți susținători are. Evident, cei care sunt interesați și vor să ajute o mai pot face prin trimițând SMS la 8844 cu textul BEBE, în felul acesta donează 2 euro lunar către acest proiect. Dacă doresc să oprească donația trebuie să trimită la același număr de sms textul BEBE STOP. De asemenea, o altă metodă de ajutor al bebelușilor este completarea formularului de redirecționare a 3,5% a impozitului din venit, se pot face donații direct în contul asociației pe pagina de pe site-ul cutiabebelusului.ro/doneaza.

De asemenea, toți părinții care vin la cursurile despre sarcină, naștere, alăptare, îngrijirea și diversificarea bebelusului sau la oricare serviciile din centrele SAMAS, din București sau din țară, au un dublu beneficiu: învață tot ce au nevoie ca să ia cele mai bune decizii pentru creșterea sănătoasă a copiilor lor, dar au și bucuria de a contribui, prin plata serviciilor primite, la programul CUTIA Bebelușului. Toți banii strânși prin cursurile SAMAS, disponibile pe site www.asociatiasamas.ro sunt utilizate pentru a ajuta mai multe mame și bebeluși în programul CUTIA Bebelușului.

Companiile pot contribui fie prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit, fie prin sponsorizări în bani sau în produse. Un foarte mare ajutor este și cel logistic, acela de voluntariat la pregătirea cutiilor. Având în vedere că în CUTIE sunt cel puțin 20 de produse, echiparea unui număr mare de cutii este destul de dificilă și orice ajutor e binevenit.

Ce mesaj aveți pentru toți cei care au donat cu Pago pentru CUTIA Bebelușului?

Dragi iubitori de bebeluși, vă mulțumim din suflet pentru fiecare sumă donată, ajutorul dumneavoastră este de neprețuit. În acest moment este greu să vă dăm cifre despre impactul pe care îl avem, dar vă putem povesti despre emoția și bucuria mamelor când primesc CUTIA Bebelușului, majoritatea dintre ele neavând nimic pus deoparte pentru copilul lor, pentru acest început de drum. Copiii se nasc toți la fel de gingași și de sensibili, au nevoie de tot sprijinul pe care li-l putem da pentru a le crea și condiții de dezvoltare mai bune. În timp, sperăm să vă putem comunica și cifre legate de creșterea ratei de alăptare, de scăderea numărului de copii abandonați în maternități sau scăderea numărului de decese în rândul bebelușilor. Numărul cutiilor donate crește, în acest moment sunt 206. Până atunci, puteți urmări zâmbetele mamelor și puii de om pe care îi ajutați pe pagina www.cutiabebelusului.ro sau pe pagina de Facebook Cutia Bebelusului SAMAS.

Unde vă pot găsi cei interesați să intre în programele voastre?

Cei care doresc să ne ajute, să fie voluntari sau să vină la cursurile noastre, ne găsesc pe site-ul Asociației www.asociatiasamas.ro, la centrele din București, Timișoara, Bistrița, Iași, Cluj, Pitești sau la Școala Mamei SAMAS din maternitățile publice din Bacău, Medgidia, Dr. Turnu Severin, Roșiori de Vede, Iași, Pitești, Șimleul Silvaniei, Botoșani unde Educatorii perinatali SAMAS (asistente și moașe) țin cursuri pentru părinți.

Detalii despre programul CUTIA Bebelușului sunt pe www.cutiabebelusului.ro sau pe Donează cu Pago.

Echipa Donează cu Pago

Distribuie

ÎMPARTE VEȘTILE BUNE CU PRIETENII TĂI

Abonează-te la Newsletter!

PENTRU MAI MULTE VEȘTI BUNE ÎN INBOX-UL TĂU