Asociația SAMAS – Cutia bebelușului: oferă protecție, ajutor și îngrijire unui nou-născut

UPDATE IUNIE 2020 Bebelușii se nasc și pe vreme de pandemie! Asociația SAMAS reia programul CUTIA Bebelușului prin care oferim protecție, îngrijire și ajutorul necesar unui nou-născut la nevoie. Proiectele sociale de susținere a comunităților vulnerabile au nevoie de ajutorul vostru mai mult ca oricând.

Cui donezi?

Programul Asociației SAMAS, ”SAMAS la bine și la greu” pentru mamele confirmate cu COVID 19 va fi disponibil pe toată perioada pandemiei, vă mulțumim pentru donații. Din iunie reluăm proiectul social CUTIA Bebelușului prin care oferim protecție, îngrijire și ajutorul necesar unui nou-născut la nevoie.

Donația ta susține proiectul CUTIA Bebelușului pentru ca 10 nou-născuți din medii defavorizate să trăiască în condiții de siguranță și igienă în primele 3 luni de viață. CUTIA Bebelușului înseamnă un pat sigur pentru bebeluș și un ajutor material cu toate cele necesare pentru primele 3 luni de viață și, foarte important, educația necesară pentru ca mama să-l alăpteze, să-l îngrijească mai bine, ca acesta să se dezvolte și să fie sănătos pe tot parcursul vieții sale.

1 din 2 copii din România se naște în sărăcie. Viziunea Asociației SAMAS este ca toți cei aflați la nevoie (aproape 80.000 de nou-născuți) să primească un prim ajutor, CUTIA Bebelușului. În acest moment, Asociația SAMAS are pregătite 1746 de cutii care așteaptă finanțare pentru a putea fi echipate, împachetate și trimise în casa bebelușilor din comunitățile defavorizate sau cu mame aflate în situații dificile de viață.

În România, nu toți bebelușii au aceleași șanse la viață și la o dezvoltare sănătoasă. Asociația SAMAS își dorește ca toți copiii să poată fi sănătoși și fericiți. Copiii sunt viitorul societății noastre, iar contribuția la creșterea lor sănătoasă cade în responsabilitatea noastră.

Dragostea vine de la sine, restul se învață. Prin comunitatea de Educatori perinatali (asistente și moașe) dezvoltată de Asociația SAMAS la nivel național, oferim acces la educație în primii ani de viață ai copiilor pentru cât mai mulți părinți din România, în maternități, în comunități defavorizate și în centrele SAMAS.

De câți bani avem nevoie și cum vom folosi donațiile voastre?

Prin programul CUTIA Bebelușului, Asociația SAMAS a produs 2000 de cutii în 2019, iar până în prezent, 254 de mame și bebeluși aflați în situații dificile de viață au beneficiat de acest ajutor astfel:

  • 70 de bebeluși din22 de maternități din țară, născuți de 1 iunie 2019, buget Asociația SAMAS, fonduri atrase prin sponsorizări companii si persoane fizice
  • 100 de bebeluși prin programul cu DGASPC Botoșani, sponsorizare Kaufland
  • 3 bebeluși de la Maternitatea Buftea, donații SMS la 8844 cu text BEBE
  • 30 de bebeluși de la Maternitatea din Filiași, parteneriat cu Primăria Filiași
  • 24 de bebeluși de la Maternitatea din Pitești, sponsorizare Romgaz
  • 20 de bebeluși de la Maternitatea Ploiești, sponsorizare Synevo
  • 7 bebeluși – cazuri individuale, din donații prin Donează cu Pago si SMS la 8844 cu text BEBE, fonduri atrase prin sponsorizari companii si persoane fizice

 Costul unei cutii este de 1345 de lei, iar acesta include:

  • Producția cartonului
  • Echiparea cutiilor cu saltea, cearșaf, pilotă, pătură, produse de igienă și de îngrijire pentru copil și mamă, produse de îmbrăcăminte 1 – 3 luni, scutece, jucării. Lista integrală o puteți citi aici https://cutiabebelusului.ro/toate-cele-necesare-in-primele-3-luni/
  • Cursul de îngrijirea bebelușului ținut de Educatorul Perinatal SAMAS mamei în maternitate, în primele zile după naștere
  • Consilierea în alăptare – suportul dat de către Educatorul Perinatal SAMAS mamei pentru a o ajuta să plece din maternitate alăptând exclusiv
  • Materialele de comunicare destinate mamei (broșura, scrisoarea mamei)
  • Servicii logistice (închiriere depozit)
  • Transportul cutiei în județele beneficiare
  • Servicii grafică, materiale de comunicare și fotografiere, social media
  • Servicii Comunicare si promovare ale proiectului
  • Consumabile & telecomunicații
  • Management de proiect

More

Ce alte proiecte a mai dezvoltat acest ONG?

Asociația SAMAS este o organizație nonprofit, care a dezvoltat prima comunitate națională de educatori perinatali (din rândul asistenților medicali și moașelor), specializați în educația prenatală și postnatală, în nutriția mamei și copilului.

Oferim cel mai extins program de sănătate și sprijin pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult.

Obiectivele noastre pe termen lung sunt: creșterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată din timpul sarcinii, cât și postnatal.

 

Rezultatele Asociației SAMAS din 2013 până la finalul anului 2018

  • am format 850 de cadre medicale (asistente și moașe, care au absolvit cursurile de certificare de Educatori Perinatali SAMAS, în peste 27 de orașe
  • am înființat 6 Centre Regionale SAMAS și am făcut parteneriate cu maternități publice pentru Școala Mamei SAMAS în Bacău, Medgidia, Dr. Turnu Severin, Roșiori de Vede, Iași, Pitești, Șimleul Silvaniei, Botoșani
  • am informat și ajutat 20.000 de părinți, care au participat la cursurile SAMAS despre sarcină, naștere, alăptare, îngrijirea și alimentația corectă a bebelușului și a mamei.
  • am consiliat 443.352 de mame în maternități, prin intermediul cadrelor medicale specializate de SAMAS (beneficiari indirecți)
  • am lansat și difuzat mesajul “Hrănirea exclusivă la sân a copilului în primele șase luni este esențială pentru o viață sănătoasă”, care a fost difuzat pe toate canalele TV și radio, în fiecare zi în anul2016.
  • În 2017, am dezvoltat programul de educație nutrițională pentru preșcolari, Sănătos de mic. Până acum 142 de grădinițe de stat cu program prelungit din București sunt partenere în program. 345 de cadre didactice și asistente medicale au urmat cursuri de nutriție, 21.300 de copii și 31.950 de părinți sunt implicați în program, prin lecții de nutriție sănătoasă, ateliere de gătit și conferințe. În cadrul programului am elaborat și unicul Ghid pentru părinți despre alimentația sănătoasă a preșcolarului, sub îndrumarea unui comitet științific.
  • în 2019 am ajutat 200 de mame din comunități defavorizate, oferindu-le CUTIA Bebelușului după model finlandez, împreună cu informațiile necesare pentru alăptare și îngrijirea copilului. Proiectul CUTIA Bebelușului a fost premiat ca cel mai bun proiect de implicare socială la Gala CONAF din 2019.
Asociația SAMAS

Educație

 

9612 Lei
Din suma țintă de 17450 Lei

55.08% Finanțat

Obiective

1500 Lei
1500 Lei
Obiectiv atins
Prima CUTIE a Bebelușului finanțată prin Pago

Dai acum șansa unui nou-născut la o viață sănătoasă și sigură în propriul său pătuț, precum și la o nutriție bazată pe laptele matern.

2500 Lei
2500 Lei
Obiectiv atins
Sprijin pentru mamele afectate de COVID-19

Donația ta ajută o mamă cu COVID 19 să treacă mai ușor prin experiența separării de bebelușul său după naștere și să poată învăță să-și mențină lactația pentru a-și putea alăpta copilul adată ajunși cu bine acasă.

17450 Lei
0 Lei
Obiectiv atins
Implementarea CUTIEI Bebelușului pentru 10 de copii și mame

Dai acum șansa unui nou-născut la o viață sănătoasă și sigură în propriul său pătuț, precum și la o nutriție bazată pe laptele matern.

Distribuie

ÎMPARTE VEȘTILE BUNE CU PRIETENII TĂI

Abonează-te la Newsletter!

PENTRU MAI MULTE VEȘTI BUNE ÎN INBOX-UL TĂU