Ajutor urgent pentru mamele afectate de COVID 19 și bebelușii lor

UPDATE APRILIE 2020 În plină pandemie, cele mai multe programe publice de susținere a mamelor și sugarilor au fost suspendate, deși tocmai acest public este extrem de vulnerabil. Donația ta merge către mamele afectate de COVID-19 și bebelușii lor, susținând proiectul Asociației SAMAS, ”SAMAS la bine și la greu”.

Cui donezi?

Bebelușii născuți de o mamă confirmată cu coronavirus sunt separați de aceasta până când testele demonstrează că mama este sănătoasă. În lipsa unor informații științifice clare despre efectele virusului COVID-19 asupra gravidelor și bebelușilor, alăptarea nu este recomandată, iar nou-născutul este privat de beneficiile laptelui matern și de legătura profundă creată în momentul alăptării. Mama, la rândul ei, trece printr-o perioadă extrem de grea. Ea este nevoită să facă față stării dificile de lăuzie, dar și situației de incertitudine, fiind separată de bebelușul pe care tocmai l-a adus pe lume.

Paradoxal, în plină pandemie, cele mai multe programe publice de susținere a mamelor și sugarilor au fost suspendate, deși tocmai acest public este extrem de vulnerabil.

Donația ta merge către mamele afectate de COVID-19 și bebelușii lor, susținând ”SAMAS la bine și la greu – program social pentru menținerea lactației și alăptarea în siguranță a bebelușilor născuți de mame cu COVID 19”.

Prin acest program, 160 de mame primesc consiliere gratuită pentru menținerea lactației în perioada izolării și consiliere psihologică, pentru a depăși trauma acestei experiențe. Dintre acestea, 80 de mame din categorii defavorizate primesc și pompe de sân manuale.

 

De asemenea, Asociația SAMAS pune la dispoziția tuturor părinților o platformă online de informații științifice actualizate pe tema sarcinii, nașterii, alăptării în contextul pandemiei cu COVID-19 https://www.programsamas.ro/categorie/covid-19/, și desfășoară webinarii bilunare gratuite cu specialiști din domeniu.

Sprijinul tău este dublat de partenerii și  susținătorii Asociației SAMAS pentru a putea oferi ajutor unui număr cât mai mare de mame și bebeluși aflați în această situație dificilă de viață.

150 de lei donați asigură sprijinul descris mai sus pentru o mamă. Susține și tu programul și ajută-ne să protejăm mamele și nou-născuții în vreme de pandemie! Și bebelușii veniți pe lume în aceste vremuri tulburi merită să aibă un start bun în viață și să se bucure de beneficiile pe termen lung ale alăptării.

Îți mulțumim pentru susținere, în numele lor!

 

CAUZA INIȚIALĂ

Donația ta susține proiectul CUTIA Bebelușului pentru ca 100 de nou-născuți din medii defavorizate să trăiască în condiții de siguranță și igienă în primele 3 luni de viață. CUTIA Bebelușului înseamnă un pat sigur pentru bebeluș și un ajutor material cu toate cele necesare pentru primele 3 luni de viață și, foarte important, educația necesară pentru ca mama să-l alăpteze, să-l îngrijească mai bine, ca acesta să se dezvolte și să fie sănătos pe tot parcursul vieții sale.
1 din 2 copii din România se naște în sărăcie. Viziunea Asociației SAMAS este ca toți cei aflați la nevoie (aproape 80.000 de nou-născuți) să primească un prim ajutor, CUTIA Bebelușului. În acest moment, Asociația SAMAS are pregătite 1800 de cutii care asteaptă finanțare pentru a putea fi echipate, împachetate și trimise în casa bebelușilor din comunitățile defavorizate sau cu mame aflate în situații dificile de viață.

În România, nu toți bebelușii au aceleași șanse la viață și la o dezvoltare sănătoasă. Asociația SAMAS își dorește ca toți copiii să poata fi sănătoși și fericiți. Copiii sunt viitorul societații noastre, iar contribuția la creșterea lor sănătoasă cade în responsabilitatea noastră.
Dragostea vine de la sine, restul se învață. Prin comunitatea de Educatori perinatali (asistente și moașe) dezvoltată de Asociația SAMAS la nivel național, oferim acces la educație în primii ani de viață ai copiilor pentru cât mai mulți părinți din România, în maternități, în comunități defavorizate și în centrele SAMAS.

More

De câți bani avem nevoie și cum vom folosi donațiile voastre?

Bugetul proiectului pentru implementarea conceptului pentru 100 de CUTII ale Bebelușului este de 134.570 lei. 

 • Producție CUTII CARTON – 21 lei /buc*100 buc = 2.100 lei
 • Echipare CUTII – 550 lei / set*100 = 55.000 lei
 • Materiale COMUNICARE CUTIA Bebelusului (carnetul gravidei, mapa gravidei, afișe, broșura, scrisoarea mamei) – 11.5 lei/set*100 = 1.150 lei
 • Servicii susținere cursuri de îngrijirea bebelușului 100 lei/curs*100 cursuri = 10.000 lei
 • Servicii de consiliere în alăptare – 150 lei /consiliere în alăptare*100 consilieri = 15.000 lei
 • Transport cutii în județele beneficiare – 25 lei / cutie transport*100 = 2.500 lei
 • Project manager – 2,200.00 lei/luna*12 luni = 26.400 lei
 • Servicii grafică, materiale de comunicare și fotografiere, social media – 2.500 lei / luna*1 luna = 2.500 lei
 • Servicii Comunicare & PR – 1,300.00 lei /luna*6 luni = 7.800 lei
 • Servicii financiare – 200 lei/lună*12 luni = 2.400 lei
 • Consumabile & telecomunicații – 180 lei/luna*4 luni = 720 lei
 • Servicii logistice (închiriere depozit)- 750.00 lei / luna*12 luni = 9.000
 • Maxim 30% sunt costuri administrative.

Beneficiile implementării conceptului CUTIA Bebelușului:

 • Scade mortalitatea și morbiditatea infantilă.
 • Crește rata de alăptare.
 • Contribuie la creșterea responsabilității mamei și la motivarea acesteia pentru a obține sprijinul material.
 • Contribuie la dezvoltarea sănătoasă a bebelușului și la prevenția unor boli din viața de adult asociate cu perioada primelor 1000 de zile (Conform studiului Dr. David Barker – conform căruia condițiile fetale și precoce pentru sugari au un efect permanent de condiționare a metabolismului și a afecțiunilor cronice ale organismului, ulterior în viață).
 • Cutia de carton devenită pătuț, salvează vieți!

Conținutul CUTIEI Bebelușului:

 • Produse pentru echiparea pătuțului bebelușului
 • Produse de igienă și de îngrijire pentru copil
 • Produse de igienă și îngrijire pentru mamă
 • Produse de îmbrăcăminte 1-3 luni
 • Scutece
 • Jucărie

More

Ce alte proiecte a mai dezvoltat acest ONG?

Asociația SAMAS este o organizație nonprofit, care a dezvoltat prima comunitate națională de educatori perinatali (din rândul asistenților medicali și moașelor), specializați în educația prenatală și postnatală, în nutriția mamei și copilului.

Oferim cel mai extins program de sănătate și sprijin pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult.

Obiectivele noastre pe termen lung sunt: creșterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată din timpul sarcinii, cât și postnatal.

 

Rezultatele Asociației SAMAS din 2013 până la finalul anului 2018

 • am format 850 de cadre medicale (asistente și moașe, care au absolvit cursurile de certificare de Educatori Perinatali SAMAS, în peste 27 de orașe
 • am înființat 6 Centre Regionale SAMAS și am făcut parteneriate cu maternități publice pentru Școala Mamei SAMAS în Bacău, Medgidia, Dr. Turnu Severin, Roșiori de Vede, Iași, Pitești, Șimleul Silvaniei, Botoșani
 • am informat și ajutat 20.000 de părinți, care au participat la cursurile SAMAS despre sarcină, naștere, alăptare, îngrijirea și alimentația corectă a bebelușului și a mamei.
 • am consiliat 443.352 de mame în maternități, prin intermediul cadrelor medicale specializate de SAMAS (beneficiari indirecți)
 • am lansat și difuzat mesajul “Hrănirea exclusivă la sân a copilului în primele șase luni este esențială pentru o viață sănătoasă”, care a fost difuzat pe toate canalele TV și radio, în fiecare zi în anul2016.
 • În 2017, am dezvoltat programul de educație nutrițională pentru preșcolari, Sănătos de mic. Până acum 142 de grădinițe de stat cu program prelungit din București sunt partenere în program. 345 de cadre didactice și asistente medicale au urmat cursuri de nutriție, 21.300 de copii și 31.950 de părinți sunt implicați în program, prin lecții de nutriție sănătoasă, ateliere de gătit și conferințe. În cadrul programului am elaborat și unicul Ghid pentru părinți despre alimentația sănătoasă a preșcolarului, sub îndrumarea unui comitet științific.
 • în 2019 am ajutat 200 de mame din comunități defavorizate, oferindu-le CUTIA Bebelușului după model finlandez, împreună cu informațiile necesare pentru alăptare și îngrijirea copilului. Proiectul CUTIA Bebelușului a fost premiat ca cel mai bun proiect de implicare socială la Gala CONAF din 2019.
Asociația SAMAS

Educație

 

1717 Lei
Din suma țintă de 92785 Lei

1.85% Finanțat

DONEAZĂ

Obiective

1500 Lei
1500 Lei
Obiectiv atins
Prima CUTIE a Bebelușului finanțată prin Pago

Dai acum șansa unui nou-născut la o viață sănătoasă și sigură în propriul său pătuț, precum și la o nutriție bazată pe laptele matern.

25500 Lei
0 Lei
Obiectiv atins
Sprijin pentru 160 de mame afectate de COVID-19

Donația ta ajută o mamă cu COVID 19 să treacă mai ușor prin experiența separării de bebelușul său după naștere și să poată învăță să-și mențină lactația pentru a-și putea alăpta copilul adată ajunși cu bine acasă.

92785 Lei
0 Lei
Obiectiv atins
Implementarea CUTIEI Bebelușului pentru 50 de copii și mame

Dai acum șansa unui nou-născut la o viață sănătoasă și sigură în propriul său pătuț, precum și la o nutriție bazată pe laptele matern.

Distribuie

ÎMPARTE VEȘTILE BUNE CU PRIETENII TĂI

Share

SHARE THE GOOD NEWS WITH YOUR FRIENDS

Abonează-te la Newsletter!

PENTRU MAI MULTE VEȘTI BUNE ÎN INBOX-UL TĂU