Clubul Câinilor Utilitari (CCU) a participat în ultimul an la misiuni de căutare în județele aflate pe o rază de 150 km de București. În cadrul clubului sunt aproximativ 30 de voluntari cu câini pregătiți și aflați în pregătire pentru a avea o utilitate socială – echipe de Câini de Salvare și câini pentru Terapia Asistată de Animale. Asociația, înființată în 2010, are ca scop și educarea opiniei publice, dar mai ales a copiilor, despre beneficiile interacțiunii om-animal sau despre câini utilitari și câini în general, precum și consilierea diferitelor organizații guvernamentale sau neguvernamentale în ceea ce privește folosirea câinilor utilitari.
În cadrul Donează cu Pago, CCU își propune să strângă 10.000 de euro pentru misiuni de căutare și salvare, inclusiv pregătirea câinilor de salvare pentru catastrofe naturale. Alți 10.000 de euro sunt necesari pentru amenajarea unui teren de antrenament corespunzător și alți 13.000 de euro pentru creșterea proiectului Școala lui Codruț. Nu știm dacă suma este mică sau mare, dar știm că CCU are potențialul de a salva nenumărate vieți.
Despre aceste lucruri am povestit cu Gabi Chiosa, Dog Trainer și Community Fundraiser și cu Romică Chințoi, Dog Trainer.
Povestiți-ne pe scurt despre Clubul Câinilor Utilitari. Ce vă motivează în lupta voastră?
Suntem un grup de oameni energici și pasionați de dresajul canin și de căutare și salvare. Oamenii noștri au participat la multiple tabere de dresaj, de căutare și salvare alături de instructori români și internaționali, au participat la mai multe examene de profil, s-au antrenat împreună cu echipele MAI de la Școala de dresaj canin din Sibiu și cu forțele IGSU de la Ciolpani și au intervenit alături de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bucureşti în mai multe situații de prăbușire a unor clădiri și structuri din capitală. În ultimul an am participat la misiuni de căutare în județele aflate pe o rază de 150 km de București. Avem și o echipă de terapie dar aia e altă poveste frumoasă.
Facem asta pentru ca suntem împreună și asta ne dă curaj, pentru că suntem pasionați de potențialul prieteniei cu câinii noștri, pentru că vrem, în felul nostru modest, să schimbăm lumea și ne place ce facem. Noroiul, oboseala, consumul de răbdare și timp, par impedimente mici față de premiile oferite de activitatea asta, de colegi, de câinii noștri.
În acest moment, ați adunat peste 5500 de lei din suma pe care v-ați propus să o strângeți într-un an. Ați început să folosiți acești bani?
Vom aștepta până la strângerea unei sume mai consistente pentru o acțiune mai amplă. Între timp am folosit o parte din suma strânsă și am construit singuri, cum am știut mai bine, două obstacole de bază pentru antrenamente.
Masa și scara sunt două dintre aparatele folosite la evaluarea echipelor canine în cadrul testărilor internaționale. Câinii trebuie să-și dovedească dexteritatea și puterea de concentrare parcurgând o serie de obstacole iar handlerul trebuie să îl ghideze de la distanță pentru a-l ajuta să le parcurgă cu succes, așadar o legătură strânsă între câine și om este esențială. Lăsând la o parte necesitatea acestor aparate pentru antrenamentul câinilor, a fost și un pretext ca să facem lucruri împreună ca o echipă și a fost distractiv. De obicei ne construim singuri cele necesare, de la gardul terenului până la obstacole de agility. E mai ieftin și ne dă ocazia să lucrăm împreună.
Unde este Donează cu Pago în strategia voastră de fundraising și prin ce alte canale mai pot contribui cei interesați?
Suntem începători în „strategii de marketing”. Mai degrabă e o încercare a mării cu degetul. Suntem bucuroși și flatați că oamenii au răspuns. În această perioadă, avem mare nevoie de redirecționarea celor 3,5 % din impozitul pe venit – formularul 230. Toate aceste detalii se găsesc pe site-ul nostru, împreună cu posibilitatea de a face o donație online – tot cu Pago.
Cum a fost experiența de fundraising cu Pago până acum și ce mesaj aveți pentru donatorii voștri?
So far so good. Nu ne așteptam să fie așa. Am cunoscut oameni de la care avem de învățat. Vedem că primim bani și este incredibil. Pentru noi nu e o sumă mică, noi încă întreținem clubul din propriile contribuții.
Mulțumim din toate inimile noastre de la bipezi și de la patrupezi. Poate într-o zi, oricând v-ar plăcea, să ne vizitați la un antrenament – ne găsiți pe Terenul din Crângași (adresa este aici).