De mai bine de 10 ani Clubul Câinilor Utilitari (CCU) pregătește câini de utilitate socială – echipe om-câine pentru Câini de Salvare și Câini pentru Terapia Asistată de Animale. CCU funcționează doar datorită entuziasmului voluntarilor care se antrenează împreună cu câinii lor pentru a servi interesului comunității.

Munca aceasta nu este deloc ușoară, căci pregătirea unei echipe de intervenție însumează aproximativ 1.000 de ore de antrenament. Rezultatele sunt însă pe măsură: 10 câini atestați, 22 în atestare și 16 misiuni de căutare și salvare.

Poate cea mai vizibilă acțiune de căutare și salvare CCU a avut loc în urmă cu aproximativ 1 an, pe 26 noiembrie 2019, în Albania. Țara a fost atunci lovită de un cutremur cu magnitudinea 6,4 în urma căruia s-au înregistrat 40 de morți. Din echipajul USAR din România au făcut parte și Billy și Challapa, doi câini de Căutare și Salvare ai Clubului Câinilor Utilitari din București, alături de handlerii lor Vlad Popescu și Romică Chințoi.

Conform CCU, în ultimii 20 de ani, cutremurele au afectat 125 de milioane de oameni, ducând la aproximativ 750 000 de decese. Amenințarea cutremurelor afectează grav țările în care lipsesc standardele de construcție și infrastructura de răspuns la incidente este ineficientă.

Cea mai frecventă cauză a victimelor legate de cutremur este prăbușirea clădirilor. Căutarea și salvarea (SAR) este, prin urmare, o prioritate imediată. SAR este definit ca localizarea și extragerea persoanelor prinse sub dărâmături, de către echipe profesionale locale sau intenționate. Deoarece unele țări nu au echipe profesionale ori capacitate adecvată, sau în unele cazuri amploarea dezastrului este foarte mare, echipele internaționale SAR răspund frecvent. Sosirea echipelor internaționale de salvare în zonele afectate de cutremur crește moralul și scade presiunea de pe echipele locale, adeseori obosite și epuizate.

Experiența a fost una dificilă, în ciuda numărului mare de ore de antrenament pe care atât câinii, cât și instructorii le au la activ. Deși se pregătesc pentru intervenții încă din 2010, și au participat la numeroase acțiuni și cazuri de dispariții alături de autoritățile române, aceasta a fost prima misiune reală în caz de cutremur.

Imagine din misiunea de salvare din Albania

Vlad Popescu, fondator și președinte CCU, ne vorbește despre ce a simțit pe tot parcursul intervenției în Albania: ”frică, mândrie, speranță, entuziasm…iar și iar”, spune el. ”Teamă că poate e prea mult pentru câinii noștri, care nu simțiseră asemenea tensiuni niciodată. Lucrezi cot la cot cu oameni și câini din alte țări, ți se aduc ceaiuri de către localnici amărâți dar recunoscători și te simți umil și mic.” mai menționează Vlad.

”Primii găsiți erau îmbrățișați, 2 oameni în ultima lor clipă au ales să fie împreună. Localnicii, amărâți, rămași fără cei dragi și noi, echipa românească, umblam bezmetic, ca niște orfani. Tot împreună. Deși nu am găsit supraviețuitori,  sper că am adus putina liniște unor familii. Albanezi, croați, francezi, italieni sau români. Europeni împreună.” ne povestește Vlad, la prima întâlnire a clubului de la revenirea în țară.

Misiunea din Albania ne arată cât de importante sunt echipele de căutare și salvare canine.  Ca urmare a acestei misiuni echipa Clubul Câinilor Utilitari s-a mobilizat să crească numărul câinilor pe care îi pregătește. În acest moment, la un an după tragedie, 10 câini sunt deja atestați M.A.I. pentru intervenții în caz de cutremur și dispariții în mediu natural și 22 de câini în pregătire pentru atestare.

Câinii de căutare în antrenament învață să asocieze munca de căutare și salvare cu jocul. Câinii care au un drive intens pentru joacă vor lucra ore în șir pentru a-și obține recompensa la sfârșitul misiunii. Pentru ca un candidat să ajungă un câine de căutare cu drepturi depline, pregătit pentru misiune, trebuie să înțeleagă mai multe lanțuri de comportament. De asemenea, este nevoie de disciplină, agilitate și condiție fizică.

Abilitățile precise pe care le necesită un câine de căutare pentru a fi pregătit pentru misiune variază în funcție de specializarea lor (descoperire de victime vii, detectarea rămășițelor umane, dezastre naturale, urban, avalanșă, mediu natural etc.), dar pe scurt, toți câinii de căutare trebuie să poată face următoarele lucruri, într-o varietate de medii, în toate tipurile de vreme și în orice moment al zilei sau al nopții, indiferent de nivelul de distrageri din jurul lor:

  1. Răspund la indicația sau comanda folosită pentru a începe căutarea
  2. Căută mirosul, în zona indicată, cu încredere
  3. Localizează sursa mirosului cu precizie
  4. Indică locația sursei de miros prin comportamentul instruit către handler (lătrat)
  5. Acceptă recompensa cu energie și entuziasm

„Vă întrebați cum învață câinii să caute? Câinii de căutare și salvare învăță jucându-se.”

Vlad Popescu, Clubul Câinilor Utilitari

Pregătirea unei echipe de intervenție însumează aproximativ 1.000 de ore de antrenament. În cadrul Donează cu Pago ediția 2 Clubul Câinilor Utilitari și-a propus să strângă 20.000 lei, sumă care ar ajuta echipa să realizeze antrenamente într-un mod mai sigur, astfel:

  • împrejmuirea cu gard a terenului de antrenament, pentru derularea în siguranță a antrenamentelor, fără a pune în pericol câinii și membrii echipei
  • sistem de iluminat, având în vedere că echipele sunt formate din voluntari antrenamentele se derulează seară în intervalul 20:00 – 23:00 după orele de serviciu
  • utilaje și ustensile specifice, pentru amenajarea terenului și întreținere (tuns și însămânțare iarbă, toaletare copaci și arbuști).

Îți mulțumim,
Clubul Câinilor Utilitari și Pago

Echipa Donează cu Pago

Distribuie

ÎMPARTE VEȘTILE BUNE CU PRIETENII TĂI

Abonează-te la Newsletter!

PENTRU MAI MULTE VEȘTI BUNE ÎN INBOX-UL TĂU