Articol semnat de Cristina Bîcîilă, director de dezvoltare la Asociația SAMAS

 

Îți mulțumim pentru donația ta prin Pago pentru Asociația SAMAS. Ajutorul tău este cu atât mai valoros în contextul pandemiei, care ne afectează sistemul de sănătate, ne sabotează economic și social, ne încearcă emoțional și ne schimbă modul de a trăi și de a relaționa. Ne simțim cu toții în nesiguranță. Dar în comunitățile sărace, mamele care trebuie să nască în aceste momente sunt extrem de vulnerabile. Și au nevoie de ajutor!

Mulțumim celor 60 de donatori care au donat peste 5.150 lei, cu o medie a donației de 39 De lei. Peste 2.200 lei vin din donații recurente, care vor rămâne active și după începerea celei de-a doua ediții a Donează cu Pago.

Asociația SAMAS are o echipă de nouă persoane care coordonează activitățile unei comunități de Educatori Perinatali la nivel național, în peste 27 de orașe. Scopul asociației este acela de a contribui la îmbunătățirea sănătății populației prin educație si prevenție în sănătate, în special în primii ani de viață ai copiilor. Obiectivele noastre pe termen lung sunt: creșterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată din timpul sarcinii, cât și postnatal.

În anul 2020, Asociația SAMAS s-a concentrat pe adaptarea modului de lucru la noul context pandemic, dar si pe asigurarea accesului la educație perinatală a părinților, accesului la suport gratuit în menținerea lactației și consiliere psihologică pentru mamele afectate de COVID 19, continuarea programului Sănătos de mic – educație nutrițională în grădinițe.

Cu ajutorul donațiilor voastre am reușit să continuăm programul CUTIA Bebelușului. 8 cutii au fost distribuite mamelor tinere din comunitatea de romi-turci, numiți horahai din comuna Castelu, prin programul ”Împreună pentru sănătate la Castelul” implementat de către partenerii noștri Asociația Reality Check, 3 dintre ele datorită donațiilor de pe Pago. În Castelu majoritatea fetelor abandonează școala devreme, își întemeiază o familie și devin mame când sunt încă adolescente. Lipsa resurselor financiare și a sprijinului familiei, împovărată la rândul ei, își pune amprenta asupra sănătății lor și a copiilor lor.

Credit photo: Asociația Reality Check

De asemenea, cu banii strânși prin Donează cu Pago, cu ajutorul tău, am contribuit la un viitor mai bun pentru 3 bebeluși născuți de mame minore din București, Mureș și Bacău.

Mămica din București avea 16 ani, când a adus pe lume prematur un bebeluș. Orfană și părăsită de partener, locuia temporar la o familie care avea grijă de ea și de bebeluș. Nu putea alăpta fiind suspectă de HIV. CUTIA Bebelușului și discuția cu Educatorul Perinatal SAMAS despre îngrijirea bebelușului au ajutat-o mult.

M., o mamă minoră din jud. Mureș, e sora cea mare dintre cei 5 copii ai familiei și locuiește la 40 de km de cel mai apropiat oraș. Familia se descurcă greu, iar lipsa de educație și infrastructura deficitară au îndepărtat-o pe M. și mai mult de serviciile medicale de care ar fi avut nevoie în sarcină. CUTIA Bebelușului, complet echipată, a fost un ajutor neașteptat și nesperat pentru ea, iar informațiile despre alăptare și îngrijirea copilului primite de la cadrele medicale SAMAS au ajutat-o să aibă încredere în ea, ca mamă, și să înțeleagă cum să își îngrijească bebelușul corect.

A. avea 15 ani când a născut primul copil, în primăvara acestui an. Ea este printre mamele minore norocoase: în satul în care locuiește, din județul Bacău, există o asistentă medicală comunitară foarte implicată, care cunoaște activitatea Asociației SAMAS și programul CUTIA Bebelușului, și ne-a contactat. Cu ajutorul vostru, bebelușul lui A. a putut avea un început frumos și bun în viață. Educatorii perinatali SAMAS au ținut legătura cu tânăra mamă și cu asistenta medicală comunitară, oferindu-le informații corecte despre alăptare și îngrijirea nou-născutului.

De asemenea, prin parteneriate cu primăriile locale, programul CUTIA Bebelușului se desfășoară în maternitățile din Filiași și din Drobeta-Turnu Severin unde sunt distribuite câte 30 de cutii.

Programul CUTIA Bebelușului va continua și anul viitor. Asociația SAMAS mai are pregătite 1708 cutii care așteaptă finanțare, pentru a putea fi echipate, împachetate și trimise în casele bebelușilor din comunitățile defavorizate sau cu mame aflate în situații dificile de viață. Costul total pentru 1708 este foarte mare, de aceea, ne bucurăm pentru fiecare cutie dată și pentru fiecare mamă și bebeluș ajutat. Prin donațiile voastre ne dorim să mai strângem suma necesară pentru încă 10 cutii care vor fi distribuite în maternități prin intermediul educatorilor noștri perinatali.

Îți mulțumim pentru implicare!

 

Echipa Donează cu Pago

Distribuie

ÎMPARTE VEȘTILE BUNE CU PRIETENII TĂI

Abonează-te la Newsletter!

PENTRU MAI MULTE VEȘTI BUNE ÎN INBOX-UL TĂU