De mai bine de 22 de ani, eforturile Hope and Homes for Children România sunt concentrate în 3 mari direcții: închiderea instituțiilor de tip vechi, prevenirea separării copilului de familie și integrarea socio-profesională a tinerilor ieșiți din sistem. 56 de orfelinate de tip vechi au fost închise, peste 9.000 de copii au fost ajutați să rămână alături de familiile lor, peste 1000 de tineri ieșiți din sistem s-au integrat cu succes în societate – acestea sunt doar câteva din rezultatele organizației.
Ca de fiecare dată când a fost nevoie, dar mai ales acum în criza generată de pandemia Covid-19, echipa Hope and Homes for Children s-a mobilizat pentru a susține copiii și familiile lor din comunitățile greu încercate. Ca urmare, fondurile strânse prin intermediul platformei Pago vor fi redirecționate pentru susținerea a 50 de beneficiari, pentru care organizația asigură, timp de 4 luni, pachete cu produse de bază, alimente și produse de igienă. Suma necesară este de 10.000 de euro.
Ingrid Băltărețu, Fundraiser Donatori Individuali la Hope and Homes for Children România, a răspuns întrebărilor noastre despre mobilizarea din aceste zile.
Bună, Ingrid! Povestește-ne pe scurt despre Hope and Homes for Children România, dar și despre comunitatea din jurul cauzei voastre. Care este motivația voastră?
Hope and Homes for Children România este una dintre organizațiile mari din România, care de 22 de ani activează împotriva sărăciei extreme. Misiunea noastră a fost dintotdeauna aceea de a desființa toate orfelinatele de tip vechi din țară și a le înlocui cu metode care să fie într-adevăr spre beneficiul copiilor care, din orice motiv obiectiv, trebuie să rămână în protecția statului. Pe parcursul activității fundației am dezvoltat programe sustenabile prin care copiii aflați în instituțiile de tip vechi fie s-au reintegrat în familiile lor, fie au schimbat mediul învechit și de cele mai multe ori toxic, cu forme de îngrijire care simulează cel mai bine mediul familial, prin mutarea lor în casele de tip familial construite cu sprijinul partenerilor și donatorilor noștri.
Comunitatea pe care am dezvoltat-o odată cu trecerea timpului este formată în primul rând de cei care au înțeles că, dincolo de solidaritate, sărăcia extremă este o problemă socială care ne privește pe toți și are implicații adânci pentru fiecare dintre noi, în comunitățile din care facem parte.
Cum v-ați adaptat activitatea având în vedere restricțiile impuse de răspândirea COVID-19?
Dincolo de felul în care ne-a fost afectată propria activitate, în sensul în care intervențiile noastre ”la firul ierbii” au fost limitate din motive de protejare atât a membrilor echipei noastre, dar mai ales a beneficiarilor noștri, am găsit rapid o soluție prin care BINELE a putut fi în continuare pus în slujba copiilor și familiilor lor fragilizate de conjunctura crizei curente. Principalul risc pe care criza l-a adus aproape imediat a fost acela de zădărnicire a tuturor eforturilor noastre de până acum, de a susține familiile foarte sărace să continue să-și țină copiii acasă și să nu-i readucă în sistemul de protecție a statului. Astfel, am identificat cele două elemente majore care i-ar ajuta să depășească cu bine și în siguranță perioada de limitări prin care trecem toți. Ne-am concentrat eforturile așadar în primul rând pe rezolvarea problemei locuirii. Plătim chiriile și utilitățile pe o perioadă de până la sfârșitul anului pentru toate categoriile noastre de beneficiari: copii și familiile lor din comunitățile sărace, dar și tinerii care au ieșit din sistemul de protecție a statului odată cu majoratul. Apoi le asigurăm periodic cele necesare traiului, prin pachetele cu produse de bază și alimente, precum și prin distribuirea de tichete sociale care să le permită să-și poarte singuri de grijă o vreme.
Ați strâns aproape 2.500 de lei din suma pe care v-ați propus să o strângeți într-un an. Ați început să folosiți banii strânși prin Donează cu Pago?
Firește că suntem departe de obiectivul pe care ni-l propusesem inițial și pe care să-l atingem cu banii din donațiile utilizatorilor Pago care au rezonat cu cauza noastră. Dar aceasta pentru că închiderea centrelor de plasament de tip vechi nu mai poate fi în prim-planul acțiunilor noastre din această perioadă, în care strigătele de ajutor ale celor pe care încercam și înainte să-i ținem departe de ororile instituționalizării s-au înmulțit exponențial. Ca urmare, și noi ne-am ajustat eforturile și le canalizăm spre a preveni separarea copiilor de familiilor lor greu încercate în această perioadă.
Poți detalia puțin cum folosiți donațiile, în perioada aceasta?
Folosim toate donațiile pe care le primim pentru a ne ține beneficiarii în siguranță. Sunt măsuri speciale, pentru o situație de criză. Cel mai important lucru pentru ei este să poată rămâne cu un acoperiș deasupra capului și cu alimente necesare supraviețuirii. Nu este o stare de normalitate pentru nimeni. Acum intervențiile sunt cu adevărat de urgență pentru acești oameni literalmente disperați, care nu au nici resurse și nici un loc de muncă pe care să se bazeze.
Fondurile pe care le strângem prin intermediul Pago sunt acum redirecționate pentru susținerea a 50 de beneficiari, pentru care vom asigura timp de 4 luni pachete cu produse de bază, alimente și produse de igienă. Pentru aceasta avem nevoie să strângem suma de 10.000 de euro.
Unde este Donează cu Pago în strategia voastră de fundraising și prin ce alte canale mai pot contribui cei interesați?
Donează cu Pago a devenit important pentru noi odată cu funcționalitatea de donație recurentă, prin care utilizatorii serviciului o pot folosi pentru a trimite lunar orice sumă pentru cauza noastră și care a devenit accesibilă direct din site-ul nostru https://www.hopeandhomes.ro/. Apoi, fie că folosesc platforma online, fie că folosesc aplicația pentru telefonul mobil, Pago face ca toate donațiile să nu aibă niciun cost nici pentru donatori, și nici pentru noi ca fundație, ceea ce face să fie cu adevărat eficient.
Dar, cel mai important este că Donează cu Pago ne-a creat oportunitatea de a crește comunitatea donatorilor noștri și a prietenilor Hope and Homes for Children. Este mai mult decât o platformă de donații, este o voce pentru noi, cei care încercăm să schimbăm lumea din jurul nostru într-un loc mai bun și pentru aceasta avem nevoie de tot ajutorul pe care îl putem obține.
Ce mesaj ai pentru toți cei care au donat cu Pago pentru prevenirea separării copilului de familie prin programele voastre?
Solidaritatea oamenilor față de semenii lor este un lucru pentru care vom fi întotdeauna recunoscători. Aceștia donează pentru că sunt români, pentru că sunt mame și tați, pentru că se simt împliniți de sentimentul de a fi de ajutor sau poate pentru că ei înșiși știu cum este să-ți fie greu și să ai nevoie de sprijin. Oricare le-ar fi motivația, oamenii dau din resortul intim, personal, care se află în fiecare dintre noi. Oamenii nu dau doar bani. Noi credem că oamenii ajută din inimă.
Mulțumim tuturor celor care dau din puținul lor, pentru că știm că o fac din toată inima!