De mai bine de 6 ani, sute de voluntari, medici și studenți mediciniști facilitează accesul la sănătate pentru pacienții din zone rurale sărace, facilitează gratuit accesul populației la sănătate și la educație medicală prin intermediul Caravanelor și a cursurilor de Educație pentru sănătate pe care le organizează periodic în zonele rurale de tip deșert medical”. Aproape 1.000 de voluntari au consultat 8.650 de persoane în cadrul a 81 de caravane, parcurgând peste 36.500 km pentru a ajunge la pacienți și la poveștile lor.

Ștefănuț are 2 anișori și tușește tare de vreo 4-5 zile și parcă a făcut și febră… dar mama lui nu știe sigur, căci nu are termometru; noroc că avea prin casă un sirop de ibuprofen, că parcă l-a ajutat un pic. Este de altfel singurul medicament pe care îl are. Știe că ar fi trebuit să meargă la medic, dar unde? Îl consult și descopăr un copil blând, cuminte, intrigat de stetoscop. Se bucură când primește o eugenie și un suc și le studiază atent… nu știe cum se deschid, căci el mănâncă zilnic la cantină socială. Are bronșiolită acută – îi măsor saturația în oxigen – mă bucur, e ok, nu trebuie să fie internat, reușim să rezolvăm acasă cu tratament. Scriu rețetă și i-o dau mamei… degeaba… îmi spune cu o sinceritate dureroasă că nu are bani să cumpere medicația. Cu ajutorul preotului din sat reușim să cumpărăm medicamentele necesare.

Andreia Niță – Medic rezident Pediatrie

Costul unei singure caravane este între 3.000 și 4.000 de lei, fără a include echipamentul utilizat în cadrul tuturor caravanelor. Un act medical de calitate în cadrul caravanei implică, pe lângă experienţa medicilor şi dotările tehnice profesionale, şi costuri logistice legate de transport, masă sau consumabile.

În plină pandemie, organizația a trebuit să își regândească activitățile, întrucât medicii voluntari implicați lucrează în mediul spitalicesc (unii dintre ei chiar în spitale Covid) și sunt constant expuși riscului de a se infecta cu noul coronavirus, ceea ce reprezintă un impediment în reluarea activităților în zonele rurale defavorizate. Nevoia de a ajunge cu serviciile de sănătate sau de educație pentru sănătate în zonele cele mai sărace este, însă, din ce în ce mai mare. 

Din martie până în prezent capacitatea spitalelor a scăzut în unele cazuri chiar și până la 10%, deoarece doar o mică parte din prezentările prin ambulatoriul de specialitate sau prin serviciile de urgență se transformă în prezent în internări. Ținând cont de aceste fapte, nu ne rămâne decât să ne întrebăm ce se întâmplă cu pacienții fără acuze supărătoare care să-i determine să cheme ambulanța sau să se programeze în ambulator, dar care ar beneficia de pe urma unui screening (fie el pentru boli cardiovasculare sau pentru diverse tipuri de cancere). 

Un studiu recent din Belgia atrage atenția asupra faptului că la nivelul departamentului de anatomie patologică dintr-un spital din Bruxelles, cea mai drastică scădere în numărul probelor de analizat a fost înregistrată în rândul celor obținute prin screening-ul unor cancere  (de colon, de col uterin sau mamar). În același timp, sistemul de sănătate englez analizează 4 variante de reluare a programelor de screening: de la a reprograma toți pacienții în aceeași ordine de dinainte de pandemie (ceea ce ar genera cea mai mare creștere a mortalității la 10 ani), până la a crește capacitatea de testare pentru a recupera întârzierile (scenariul cel mai favorabil). 

În România nici înainte de pandemie nu aveam un sistem unitar de realizare a screening-ului, de aceea ne dorim să ne întoarcem cât mai repede în activitate, în condiții de siguranță, desigur. Alte inițiative au făcut-o deja – bravo, Cancel Cancer și Zână Merciluță, doar ca să dau câteva nume, iar dacă lucrurile decurg bine vom relua și noi caravanele până la finele anului.

Diana Păduraru, vicepreședinte Caravana cu Medici

SUSȚINE CARAVANA CU MEDICI ȘI DONEAZĂ RECURENT

4.000 de lei înseamnă acoperirea tuturor costurilor pentru o caravană medicală. 20 de donatori recurenți, cu o sumă de 50 de lei donată lunar, ar acoperi costurile unei caravane în doar 4 luni și costul a două caravane în doar 8 luni. 

Donațiile recurente setate în prima ediție a Donează cu Pago rămân active chiar și după luna noiembrie, așa că sprijinul tău rămâne unul pe termen lung.

Îți mulțumim pentru implicare!

Caravana cu Medici & Pago

Echipa Donează cu Pago

Distribuie

ÎMPARTE VEȘTILE BUNE CU PRIETENII TĂI

Abonează-te la Newsletter!

PENTRU MAI MULTE VEȘTI BUNE ÎN INBOX-UL TĂU