Centrul FILIA, organizație feministă fondată în anul 2000, se dedică problemelor diverse ale femeilor și are patru direcții de acțiune: lucru în comunitate, activism, advocacy și cercetare. FILIA face parte din Rețeaua VIF, iar în 2018 ca urmare a acțiunilor Rețelei VIF, Guvernul a urgentat adoptarea proiectului de lege pentru armonizarea Convenției de la Istanbul, care a fost transmis în Parlament și adoptat în iulie 2018.
În contextul COVID-19, echipa continuă să ajute femeile din comunitățile marginalizate și vulnerabile. Cu 15.000 de lei echipa FILIA va putea ajunge cu produse alimentare și de igienă la 50 de familii, pentru care puteți dona rapid și fără costuri aici.
Pentru mai multe detalii, am invitat-o pe Andreea Rusu, directoarea executivă a Centrului FILIA, să ne răspundă la câteva întebări.
Salut, Andreea! Povestește-ne pe scurt despre Centrul FILIA, dar și despre comunitatea din jurul cauzei voastre. Care este motivația voastră?
Centrul FILIA este o organizație feministă fondată în anul 2000, care face auzite vocile femeilor prin lucru direct în comunități și activități de advocacy, activism și sensibilizare, studii și analize. Ne dorim o societate solidară în care drepturile și nevoile diverse ale femeilor sunt respectate și care oferă șanse egale tuturor oamenilor. În cei 20 de ani de activitate, FILIA a învățat de la oamenii care i-au trecut pragul și și-a extins și regândit activitățile.
În ultimii ani, componenta de lucru în comunitate a apărut printre direcțiile noastre principale, devenind una dintre cele mai importante. Începând cu anul 2014, FILIA a început lucrul cu femeile din Valea Seacă, Bacău, unde, de-a lungul timpului, alături de colegele de la E-Romnja, am facilitat 3 grupuri de inițiativă ale femeilor și unul al tinerilor. În 2018-2019 am ajuns la peste 2000 de femei din rural și urban și am discutat cu ele despre sănătate maternală, violență împotriva femeilor, cancer de sân și de col uterin, hărțuire sexuală și discriminare pe piața muncii.
Munca în comunități ne motivează extrem de tare să continuăm ceea ce facem, atât în acele locuri, cât și la nivel central. Este important să înțelegi și problemele și nevoile femeilor care lipsesc de pe agenda publică cum ar fi femei din mediul rural, sărace, rome, fără acte de identitate, fără acces la educație etc. Este trist și frustrant să observi cum anumite comunități pur și simplu sunt uitate și ignorate de autorități, atât de cele de la nivel central, cât și de cele locale. Am văzut multe comune în care asfaltul, apa, curentul se opresc acolo unde începe comunitatea săracă, care de obicei este și de etnie romă. Dar asta nu-i împiedica nicio secundă pe cei din Primărie să judece că nu merg la muncă sau la școală, uneori distanțele fiind foarte mari, iar drumurile pline de noroi. În același timp, întâlnirile pe care le avem cu femeile sunt cele care ne motivează. Ne motivează relațiile pe care le legăm la nivel local, discuțiile pe care le avem în comunități pe diverse teme, cum ar fi sănătate maternală și prevenirea cancerului cu experți și știm că sunt lucruri noi, vitale, pe care femeile le află și la care nu au acces în mod normal.
Cum și-a activat Centrul FILIA activitatea având în vedere restricțiile impuse de răspândirea COVID-19?
În primele săptămâni ne-a fost destul de greu să ne găsim locul. Suntem obișnuite să lucrăm împreună, la birou sau să plecăm pe teren împreună. De asemenea, pandemia era atât de puternică în spațiul public că și noi numai asta făceam. Citeam, discutam despre asta. Ulterior, am realizat că munca noastră trebuie să continue și chiar dacă la prima vedere o organizație feministă nu are nicio atribuție într-o astfel de pandemie și poate ar trebui să se retragă și să nu i se mai doneze sau să nu mai facă campanii, nu este adevărat. În primul rând, în perioadele de criză, știm din experiența recentă a crizei economice, nevoile și interesele femeilor lipsesc de pe agenda publică, iar inegalitățile de gen se adâncesc. Violența împotriva femeilor a crescut în multe dintre statele lumii, echilibrul viață de familie – muncă este cu atât mai greu atunci când trebuie să muncești de acasă cu copiii lângă tine, accesul la servicii precum întreruperea de sarcină la cerere a fost uitată de pe lista de intervenții urgente în timpul pandemiei. Odată ce am ieșit din sufocarea informațiilor cu privire la coronavirus, ne-am activat și am realizat o campanie numită Femeile în vremea coronavirusului, unde strângem mărturii de la femei cu privire la viața lor în timpul pandemiei, o monitorizare a accesului la avorturi la cerere în spitalele publice și private, în urma căruia am făcut o hartă a spitalelor care fac această procedură, dar am și obținut, printr-o adresă inițiată de Asociația Front, o înștiințare din partea Ministerului Sănătății către toate Direcțiile de Sănătate Publică din țară prin care avortul la cerere este recunoscut ca intervenție de urgență în timpul pandemiei. Totodată, suntem în permanentă legătură cu femeile și tinerii din Valea Seacă și, printr-o colegă în comunitate, care face o muncă incredibilă, am identificat acutizarea sărăciei și lipsei de acces la alimente de bază și produse de igienă. Astfel, am decis să modificăm cauza pe platforma Pago.
Poți detalia puțin cum folosiți donațiile cu Pago, în perioada aceasta?
Începând cu finalul lui mai, vom merge în Valea Seacă pentru a avea întâlniri cu femeile. Ne dorim ca donațiile pe care le strângem pe Pago să ne ajute să oferim unor familii vulnerabile pachete cu alimente de bază și produse de igienă (care sunt atât de importante în perioada asta). Multe familii nu au apă curentă sau energie electrică, astfel încât respectarea recomandărilor din această perioadă este cu atât mai grea. De asemenea, veniturile acestor familii sunt și mai scăzute în această perioadă: munca zilieră nu există, unii și-au pierdut locurile de muncă, unii s-au întors în țară și nu se pot angaja etc.
Unde este Donează cu Pago în strategia voastră de fundraising și prin ce alte canale mai pot contribui cei interesați?
În momentul de față, Donează cu Pago este cea mai importantă componentă de fundraising, deoarece ne dorim enorm să ajutăm familii din comunitățile vulnerabile să treacă peste aceasta perioadă grea pentru toți. De asemenea, strângem donații pe site-ul nostru prin euplatesc.ro (recurent sau unic) și prin transfer bancar. Formularele 230 pentru redirecționarea unui procent din impozit sunt foarte importante pentru noi, dar realizăm că în această perioada este foarte greu să strângem aceste formulare. Așa că sperăm ca cei care vor să redirecționeze la FILIA să ne contacteze și să găsim împreună o soluție după 15 mai.
Ce mesaj ai pentru donatorii voștri?
Centrul FILIA nu ar exista fără comunitatea din jurul său, care crede la fel de puternic ca noi în egalitate de șanse, în drepturile și în siguranța femeilor. Suntem recunoscătoare pentru fiecare donație pe care o primim și ne dă energie și speranță că ceea ce facem nu trece neobservat. Numai împreună putem face auzite vocile femeilor. Vă mulțumim din suflet că ne sunteți alături.
One Comment