Între 1-7 august, serbăm, alături de mame din lumea întreagă, Săptămâna Mondială a Alăptării.
În România, 40% dintre mame nu primesc niciun fel de sprijin în maternitate pentru inițierea și menținerea alăptării*. Asociația SAMAS a lansat o petiție online, pentru ca în fiecare maternitate să existe un consilier în alăptare dedicat, care să ofere sprijin pentru mame în alăptare și menținerea lactației. Demersul este inițiat de Asociație în cadrul campaniei Alăptează, totul va fi bine!, desfășurată cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării (1 – 7 august) și are la bază rezultatele primului studiu socio-antropologic despre alăptare din România.
Studiul realizat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu”**, relevă că foarte multe mame renunță la alăptarea exclusivă încă din maternitate, deoarece nu au suficient sprijin în inițierea alăptării și în atașarea copilului la sân. Alte motive considerate bariere în alăptarea exclusivă care le determină pe mame să renunțe la alăptare sunt lipsa infrastructurii baby-friendly (mama nu poate sta cu bebelușul în salon), numărul mic de cadre medicale pregătite și implicate în consilierea și sprijinirea mamelor în alăptare sau, în multe cazuri, chiar lipsa educației prenatale.
Nevoia ca mamele să beneficieze de consiliere dedicată în alăptare încă de la maternitate a devenit și mai evidentă în această perioadă, când, conform procedurilor stabilite de Ministerul Sănătății, o mamă diagnosticată cu COVID-19 este separată de copil la naștere, cu recomandarea de menținere a lactației.
”Consilierul în alăptare este extrem de important în inițierea și menținerea alăptării, pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor din România. În acest moment, deși sunt cadre medicale care s-au pregătit profesional și practică acest serviciu, consilierul în alăptare nu apare explicit în lista de specializări posibile ale asistentelor și moașelor, ceea ce are două efecte negative: descurajează cadrele medicale să se specializeze și să practice și împiedică mamele să caute și să primească ajutorul de care au nevoie.”, spune Dr. Marina Oțelea, Director Executiv al Asociației SAMAS.
După ce, în perioada stării de urgență Asociația SAMAS a sprijinit mamele afectate de COVID-19, SAMAS a reluat programul CUTIA Bebelușului, prin care oferim protecție, îngrijire și ajutorul necesar unui nou-născut la nevoie. Proiectele sociale de susținere a comunităților vulnerabile au nevoie de ajutorul vostru mai mult ca oricând.
Articol semnat de către Cristina Bîcîilă, director de dezvoltare Asociația SAMAS