START vieții pe cont propriu

Donațiile primite prin intermediul Pago (estimăm 15.000 lei) vor susține proiectul principal al asociației „Un viitor normal pentru tinerii defavorizați”. Programul este adresat tinerilor instituționalizați cu vârste cuprinse între 16 și 26 ce au nevoie de sprijin, consiliere, de cineva care să le fie aproape și să îi ghideze pentru a putea să fie pregătiți să dea START vieții pe cont propriu.

Asociația a fost înființată în 2014 pentru a determina o schimbare reală și sustenabilă în viețile tinerilor vulnerabili din România (sistemul de protecție a copilului, cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani). Abordarea personalizată cuprinde: dezvoltare personală, educație, integrare pe piața muncii și obiective punctuale (sănătate, spații locative etc) ce le facilitează tranziția către viața adultă și asigurarea independenței.

Fiecare tânăr parcurge un program complex în 2 etape:

1. interviu și evaluare inițială, teste și consiliere vocațională, realizare CV și Scrisoare de intenție, evaluare psihologică, ateliere de autocunoaștere și dezvoltare personală, vizite exploratorii la angajatori.

2. job shadowing, practică, angajare, continuarea ședințelor de consiliere psihologică și mentorat, suport în finalizarea studiilor, cursuri de specializare.

Potrivit datelor statistice, anual, în România, peste 3.000 de tineri părăsesc sistemul de protecție. Aceștia se confruntă cu o serie de probleme precum: nivel scăzut de educație, slaba dezvoltare sau chiar lipsa abilităților de viață independentă, probleme emoționale, probleme de comportament, lipsa competențelor necesare integrării pe piața muncii poziționându-i într-o categorie expusă riscului de excluziune ocupațională și socială. Pentru reducerea decalajului dintre tinerii vulnerabili și populația generală de tineri din România, serviciile oferite beneficiarilor asociației trebuie să fie constante, de lungă durată, astfel încât rezultatele să fie notabile în ceea ce privește integrarea lor socio-profesională.

More

Donațiile primite prin intermediul Pago (estimăm 15.000 lei) vor susține proiectul principal al asociației „Un viitor normal pentru tinerii defavorizați”. Programul este adresat tinerilor instituționalizați cu vârste cuprinse între 16 și 26 ce au nevoie de sprijin, consiliere, de cineva care să le fie aproape și să îi ghideze pentru a putea să fie pregătiți să dea START vieții pe cont propriu.

Cei care se află încă înscriși într-o formă de învățământ au nevoie de suport pentru a-și continua studiile și a se pregăti pentru o profesie care să le asigure o viață independentă la momentul ieșirii din sistem, iar cei care sunt deja pe cont propriu și care au fost angajați se văd nevoiți să își continue ședințele de consiliere vocațională și orientare în carieră ca urmare a pierderii locului de muncă impusă de contextul pandemic actual.

Asigurarea suportului acestei categorii vulnerabile este esențială deoarece se numără printre grupurile cele mai expuse la situații grave de risc și vulnerabilitate (exploatare sexuală și trafic de persoane). Ascultă-le poveștile și află de ce A REUȘI nu este pentru ei o opțiune ci o necesitate.

În linii mari, metodele folosite în cadrul programului sunt: consiliere vocațională și psihologică; ateliere de autocunoaștere și dezvoltare personală; facilitare de stagii de practică; de vizite exploratorii; mentorat; tutorat și, ulterior, sprijin pentru găsirea unui loc de muncă plătit, prin intermediul unor companii partenere sau al întreprinderii sociale înființate chiar de către organizație (RetușArt – atelier de retuș).

30% vor fi costuri administrative.

More

Programul principal „Un viitor normal pentru tinerii defavorizați” susține tinerii vulnerabili să își asigure independența pe termen lung, să se integreze social și profesional. Programul a început în regiunea București-Ilfov. Din 2016 s-a extins în peste 28 de județe, reușind să susțină peste 2500 de tineri.

Au fost implementate proiecte pe educație non-formală pentru tineri din categoria NEETs axate pe dezvoltarea personală și profesională (La TINEri este Puterea), proiecte de mentorat (Match Mentor) sau care susțin dezvoltarea independenței și responsabilității financiare (R€sponsABIL) adresate tinerilor din sistemul de protecție.

Echipa este formată din psihologi, consilieri vocaționali, specialiști de integrare, traineri și voluntari (mentori și meditatori). În ultimele 8 luni au fost organizate peste 200 de ateliere de dezvoltare personală, orientare în carieră și terapii ocupaționale; ședințe de consiliere vocațională și psihologică 1:1; trasee educaționale și CV-uri redactate și postate pe site-uri de profil, meditații de către voluntari la materiile de BAC.

Bugetul alocat este în valoare de 1.062.500 lei.

More
Asociația The Social Incubator
Secret