TAC.social: Medicină veterinară socială pentru Argos și Arpagic

Sterilizări și tratamente gratuite pentru pacienții noștri din programele Argos și Arpagic. Acestea sunt cele două programe TAC. pentru câini săraci sau singuri și pisici comunitare.

Ce este TAC.social?

TAC este prima organizație de medicină veterinară socială din România. Domeniul acesta e deja banal în străinătate, iar în România e inovația noastră și înseamnă:

– medicină veterinară pentru animale singure făcută și plătită integral de echipa noastră;

– medicină veterinară pentru animale ale căror proprietari au venituri reduse (cu preț social, cu 20-80% mai mic decât al pieței veterinare obișnuite)

– medicină veterinară pentru asociații de protecție a animalelor (costuri reduse, plătite parțial de asociația-partener și subvenționate de TAC)

– medicină veterinară pentru administrații publice, care aleg să îngrijească animalele de companie ale comunității cu inteligență și empatie.

Asociația noastră s-a născut din dizolvarea neașteptată a fundației private Emfodo, ai cărei angajați eram. Întreaga poveste se află aici. La munca medicală, am adăugat, din 2017, activitatea de advocacy pentru drepturile animalelor de companie (#TACvocacy). Programul nostru central de advocacy luptă împotriva comerțului online – ilegal și haotic – cu câini, în România. Pentru ce am realizat în acest domeniu, am primit distincția Award of Merit 2018, din partea alianței europene EU Dog and Cat Alliance. Realizările TAC în advocacy se găsesc online cu hashtag-ul #scrisorileTACpentrufapte, #TACVocacy, #eupetwelfare, ,#breedforhealth

 

Echipa TAC e formată din 4 medici veterinari, 1 asistent veterinar și un director de strategie, comunicare și advocacy.  

Programul de voluntariat medical «Întindem aripi», dedicat studenților la facultăți de medicină veterinară, elevilor la licee cu profil agricol și cursanților din programe private care pregătesc sumar tehnicieni veterinari.

More

Cum va folosi TAC.social donația ta?

În primul an pe platforma Donează cu Pago, ne-am propus să strângem 1.500 de lei lunar. Cunoșteam puterea scăzută de a dona a donatorilor noștri și popularitatea redusă a domeniului bunăstării animalelor în rândul publicului donator, mai ales în comparație cu cauza tradițională în societatea românească – sănătatea oamenilor.

Cu totul neașteptat, am devenit fruntașii platformei și, în prezent, oamenii ne dăruiesc aproximativ 4.000 lei lunar. Așadar, lăsăm neîncrederea în 2019, ducă-se! În 2020-2021, ne propunem să strângem 5.000 lei în fiecare lună. Asta ne va permite să nu mai lucrăm în pierdere și să răsuflăm ușurați, ca să ne putem dezvolta. Vom împărți frățește suma lunară totală astfel: 50% pentru programul Arpagic, 50% pentru programul Argos.

 

1) Argos e programul nostru medical pentru câini, creat în 2019, exclusiv datorită banilor strânși prin Donează cu Pago în primul an pe platformă. Pentru prima dată în mica noastră istorie, un instrument de donat ne-a oferit sume semnificative, în mod regulat. Așa că am decis să ne onorăm donatorii și pe echipa Pago, construind un program distinct pentru câini. El e dedicat câinilor singuri (comunitari) și câinilor ai căror proprietari fac parte din aceste categorii: șomer; pensionar, cu o pensie mai mică de 2000 lei/lună; salariat, cu salariul net mai mic de 2000 lei/lună; beneficiar de asistență socială; membru al unei familii cu un singur întreținător angajat; membru al unei familii în care se află o persoană cu dizabilități; student; locuitor al unei zone rurale. Puteți citi aici, pe larg despre programul Argos, veți găsi în text și formularul online de înscriere în program.

 

2) Arpagic e… o poezie de program. Creat de echipa TAC și dedicat pisicilor comunitare aduse la cabinetul nostru de persoane particulare. Cu acordul doamnei Ana Blandiana, programul poartă numele motanului Arpagic, creația domniei sale. Am gândit programul ca unul comunitar în cel mai simplu sens, adică finanțat exclusiv din donațiile comunității interesate de binele pisicilor din Cluj-Napoca și de propriul nivel de civilizație. Din păcate, până în acest moment, cererile de sterilizare și tratament pentru pisici singure sunt mult peste suma donațiilor pe care le primim. Detalii, aici.

Ce alte proiecte a mai dezvoltat TAC.social?

TACvocacy În 2017, am început și activitatea de advocacy pentru drepturile animalelor. Programul nostru central – #scrisorileTACpentrufapte – luptă împotriva comerțului online – ilegal și haotic – cu câini, în România. Pentru ce am realizat până acum, am primit distincția Award of Merit 2018, din partea alianței europene EU Dog and Cat Alliance.

 

Arpagic Program permanent, gratuit, de sterilizări și îngrijire medicală a pisicilor comunitare. Aventura lui Arpagic a început în septembrie 2018 și continuă neîntreruptă de atunci. Faptele și banii lui Arpagic sunt povestite lunar, în albumul său foto personal.

 

Întindem aripi Program de voluntariat medical educațional. Găzduim și pregătim studenți la facultăți de medicină veterinară din Cluj-Napoca, din țară sau din străinătate, elevi la licee cu profil agricol, cursanți din programe private care școlesc – din păcate, sumar – tehnicieni veterinari.

TAC.social (Asociația Transylvania Animal Care)
Mediu și animale
204.495,5 Lei
Din suma țintă de 200.000 Lei
100% Finanțat
DONEAZĂ

Obiective

20000 Lei
Obiectiv atins

Continuăm programul Argos

Am creat un program distinct pentru câini datorită donațiilor din primul an. Reușim să continuăm doar dacă suntem împreună.

40000 Lei
Obiectiv atins

Arpagic își face intrarea

Unde-i unul, mereu încape și băgărețul Arpagic. Cu donațiile dumneavoastră, vom reuși să împărțim banii egal, pentru pacienți câini și pisici.

60000 Lei
Obiectiv atins

Argos și Arpagic

Donațiile ne ajută să nu alegem dacă tratăm doar pacienții Argos sau sterilizăm doar pisicile singure ale lui Arpagic.

200000 Lei
Obiectiv atins

Argos, Arpagic, Linda Pata Rât și Amurg

Programelor Argos și Arpagic li se alătură Linda Pata Rât și Amurg, două noi programe TAC. La Pata Rât sunt 400 de câini care au nevoie de noi, iar Amurg e cel mai tânăr program al nostru, pentru cei mai bătrâni.