Comunitatea Declic

Din Comunitatea Declic fac parte peste un milion de oameni obișnuiți, care trăiesc în România sau în diaspora. Milităm împreună pentru o societate mai dreaptă, fiind conduși de valorile noastre, nu de politica de partid sau de interesele diferitelor industrii. Declic este o comunitate independentă, mereu critică și gata să provoace politicieni corupți, afaceri dubioase sau demnitari incompetenți.

Cui donezi?

Declic este una dintre cele mai mari comunități de activism online din România, cu peste un milion de membri. În fiecare zi facem campanii împreună (și câștigăm). Derulăm campanii pe zeci de tematici diferite: educație, sănătate, justiție, societate solidară, bună guvernare, mediu, protecția naturii, etc.

Folosim tactici de campaigning, plănuim acțiuni colective la scară națională, punem presiune pe autorități folosind mediul online. Vrem să fim mai mult decât alegători și să ne asigurăm că vocile noastre sunt auzite tot timpul, nu doar o dată la patru ani.

De câți bani avem nevoie și cum vom folosi donațiile voastre?

În cea mai mare parte, ne finanțăm activitatea prin donațiile individuale ale membrilor Declic. Comunitatea sponsorizează acțiuni rapide care răspund nevoilor urgente din societate, cum  au fost pancartele „Toți pentru Justiție” din perioada OUG13. Sau articole în presă națională și internațională, care ne duc mesajul către decidenți. Sau proteste cu recuzită elaborată care să readucă la lumină subiecte uitate, cum a fost elefantul roz pentru susținerea redeschiderii dosarului „10 august”.

Declic este o organizație transparentă. Pe lângă raportările punctuale și lunare pe care le pregătim donatorilor Comunității Declic, realizăm anual un raport de transparență în care prezentăm activitatea anului precedent. Toate aceste informații sunt accesibile pe site-ul Declic.

Ce alte proiecte a mai dezvoltat acest ONG?

Pe lângă campaniile pe care le derulăm, ne implicăm mereu când comunitatea ne cere acest lucru.

În 2019 și 2020, multe dintre resursele noastre au fost alocate unor campanii de informare și mobilizare pentru a determina cetățenii să meargă să voteze.

În perioada pandemiei, ne-am aliat cu Asociația SNK și am donat 472.000 RON constând în mâncare și produse de igienă pentru persoanele în dificultate. De asemenea, am mobilizat zeci de voluntari care au pus cap la cap informații utile pentru cei care aveau nevoie de diverse servicii sociale.

Nu am putut sta cu mâinile în sân nici când a început războiul, așa că ne-am mobilizat și pregătim lunar transporturi de bunuri, mâncare și produse de igienă către ucrainenii care au rămas în țara lor.

Încă de la înființare, campaniile Declic pentru protecția mediului au fost printre cele mai ample. Am cerut cu succes suspendarea certificatului de sustenabilitate al companiei Schweighofer, am salvat de la distrugere numeroase râuri de munte și am oprit 3 proiecte miniere.

Asociația Declic
Participare civică
22.774,07 Lei
Din suma țintă de 244.000 Lei
9.33% Finanțat
DONEAZĂ

Obiective

154000 Lei

Cum poți explica pe înțelesul tuturor?

Unele campanii Declic ating subiecte foarte complicat de înțeles, ca aspecte de justiție sau legaleză. Pentru acest tip de teme complexe, echipa Declic apelează la clipuri video pentru a traduce informația către public. Un astfel de exemplu este clipul realizat pentru a exemplifica problemele birocratice care duc la înmulțirea infecțiilor nosocomiale în spitale.
O situație similară se întâmplă și când autoritățile neagă realitatea, cum a fost cazul ministrului Mediului care ne-a spus că nu există tăieri ilegale de lemn. Ne-am transformat atunci în jurnaliști și ne-am dus în păduri pentru a filma tăierile ilegale într-o serie de clipuri video.
Nu ne rezumăm doar la explicații video care simplifică teme, ci și la experți care disecă un subiect. Acesta a fost cazul studiului „Evoluția și perspectivele gazului fosil în România”.
Având un buget de 12.187 lei, am putut realiza un clip explicativ care să ajungă la peste 30.000 de vizualizări, cum s-a întâmplat în cazul video-ului pentru a cl

204000 Lei

Lupta se mută adesea în instanță

Unele cauze pentru care Declic se luptă implică încălcări clare ale legislației, fie că e vorba de directive europene, fie că e vorba de avize de mediu. În astfel de situații, cea mai bună strategie este să apelăm la avocați care să pledeze pentru cauza Declic. O astfel de situație este cea din Munții Buzăului, de pe râul Bâsca Mare. Documentația pentru construirea derivației Surduc-Nehoiașu, ce ar fi deviat cursul râului și l-ar fi secat, avea probleme majore. Comunitatea a reușit anularea autorizației de construcție în primă instanță, constatându-se și că acordul de mediu a fost emis ilegal. Astfel de victorii presupun contractarea unei firme de avocatură de încredere, care lucrează asiduu pentru a câștiga în instanță. Salvarea râului Bâsca Mare, dar și a afluenților lui, a costat 11.190 EUR, însumând 99 de ore de muncă din partea avocaților.

244000 Lei

Popularizarea și mediatizarea problemelor pe care le abordăm

Campaniile Declic ating subiecte importante din sferele bunei guvernări, a solidarității sociale și a protecției naturii. Însă nu toate subiectele sunt considerate „breaking news” de către presă. Din această cauză, avem nevoie de susținere financiară pentru a ne asigura că ajungem cu petițiile Declic la cât mai mulți cetățeni. Apelăm la campanii pe social media și la comunicate trimise presei când există noutăți. Doar pentru a da un exemplu, am mobilizat peste 1.000 de membri Declic să îi ceară președintelui să retrimită în Parlament legea nocivă care ar fi dus la moartea prin vânătoare a multor păsări migratoare. Pentru a reuși acest lucru am cheltuit 800 de lei pe campanii de publicitate pe rețele precum Facebook și Instagram și am putut să ajungem la 98633 oameni folosind aceste platforme.