Soluții digitale pentru alegeri corecte și alegători informați

Code for Romania proiectează, construiește și administrează Infrastructura Binelui, ecosisteme de soluții digitale de care România avea nevoie ieri. Cei peste 3000 de voluntari alcătuiesc astazi cea mai mare comunitate de tehnologie civică din lume. Din 2023, Code for Romania este prima organizatie neguvernamentală din România care scalează internațional astfel că, de acum, o lume mai bună este “made in Romania”.

Cui donezi?

Primul ecosistem construit de Code for Romania din 2016 încoace este ecosistemul dedicat alegerilor. Am dezvoltat soluții digitale care la fiecare rundă electorală asigură monitorizarea independentă a alegerilor și aduc o mai mare transparență asupra procesului electoral, prin informare și deschiderea datelor: Monitorizare Vot, Rezultate Vot, Vot Diaspora, WeVoteEU și Ochii pe Vot.

Anul 2024 este deosebit de important pentru că în România avem patru runde de alegeri până la final de an, în care toți cetățenii au dreptul de a vota și de a decide cum va arăta viitorul țării noastre. Ne pregătim și de o premieră la nivel european, pentru prima dată, datorită aplicației Monitorizare Vot, vom observa alegerile europarlamentare în toate statele europene care permit acest lucru și pentru prima data vom avea parte de date centralizate despre alegeri la nivel european. O premieră “made in Romania”. 

Ecosistemul de soluții dedicat alegerilor va conține:

  • Monitorizare Vot: ​​Observarea alegerilor în România a fost, înainte de Monitorizare Vot, un proces derulat cu pixul pe hârtie. Nu au existat înregistrări video, foto sau audio care să poată fi distribuite în timp real din secțiile de votare, iar rapoartele scrise de mână au fost centralizate după săptămâni și săptămâni, făcând orice constatări simple observații post-factum. Monitorizare Vot este prima aplicație de monitorizare a alegerilor din România și una dintre puținele folosite în întreaga lume. Aceasta oferă în timp real o mai bună înțelegere a evoluției desfășurării alegerilor în România. Pentru prima dată, ONG-urile care au acreditat observatori au primit rapoarte în timp real cu privire la situația de pe teren, permițându-le să ofere sprijin observatorilor lor și să reacționeze în timp util atunci când au fost raportate probleme sau nereguli.

    Monitorizare Vot este compus dintr-o aplicație mobilă nativă (iOS și Android) prin care observatorii comandați pot raporta cu ușurință înapoi la ONG-urile lor respective în ziua alegerilor, și dintr-o platformă pentru ONG-uri care centralizează în timp real toate informațiile trimise de observatorii lor;

  • Rezultate Vot: O democrație se sprijină pe cetățeni critici și informați. Rezultate Vot își propune să informeze și să dezvolte spiritul critic al alegătorilor prin contextualizarea informației electorale însoțite de analize apartinice ale acesteia. Această platformă este locul în care oricine poate accesa toate informațiile relevante ale alegerilor din România. Platforma conține: hărți detaliate cu prezența la vot la nivelul țării/județului, rezultatele parțiale ale alegerilor după închiderea urnelor, pe măsură ce ele sunt comunicate de autorități, informații din sistemul de monitorizare digitală a alegerilor, respectiv Monitorizare Vot, istoricul electoral al României pentru toate rundele de alegeri începând cu anul 1992 și un flux live de comentarii și analize realizate de sociologi din marile centre universitare din România.
  • VotDiaspora: Vot Diaspora este un tutorial online de informare a românilor din străinătate cu privire la regulile de înscriere pentru a vota la alegerile parlamentare, prezidențiale și europarlamentare. Vot Diaspora a apărut din dorința de a prezenta într-o formă simplă și interactivă pașii pe care trebuie să îi urmeze românii pentru a putea vota din străinătate. La alegerile europarlamentare din 2019, aplicația a fost utilizată de mai mult de 25% din totalul alegătorilor din diaspora, iar la ultima rundă a alegerilor prezidențiale, peste 185.000 alegători s-au informat via votdiaspora.ro. Prin platformă, toți cetățenii vor putea să verifice documentele și procedurile necesare pentru a vota în secție sau prin corespondență dacă se află în afara țării, dar și care este secția la care sunt arondați în funcție de statutul fiecăruia. Website-ul va fi disponibil cu informații actualizate la fiecare nouă rundă electorală.
  • WeVoteEU: Platformă europeană care vine în sprijinul tuturor cetățenilor care vor vota la alegerile europarlamentare. Veti putea urmări prezența la nivelul UE la vot, instrucțiuni despre cum poți vota indiferent unde ești pe teritoriul uniunii și un flux live de comentarii și analize realizate de reprezentanți ai societății civile din toate statele membre. 
  • Ochii pe Vot: Cetățenii din România nu au un grad ridicat de implicare în procesul de votare, cei mai mulți fiind interesați și atenți doar în jurul campaniei electorale fără a depune un efort real de informare cu privire la opțiunile pe care le au la dispoziție. Ochii pe vot este o platformă dedicată cetățenilor români din țară și din diaspora prin care pot să raporteze nereguli cu privire la orice runda de alegeri atât în ziua votului, cât și în campania electorala. Utilizatorii vor primi informații complete și corecte, având posibilitatea de a face ușor sesizări. Scopul platformei este de a crește gradul de implicare al cetățenilor în procesul de votare și de atragere a unui număr cât mai mare de observatori pentru alegeri, extinzând monitorizarea corectitudinii întregului proces pe durata campaniei electorale. Platforma este și un instrument de engagement, echipată cu mecanisme de gamificare pentru a veni în sprijinul educațeiei civice.
More

De câți bani avem nevoie și cum vom folosi donațiile voastre?

Dezvoltarea și mentenanța acestor sisteme digitale, suportul și asistența tehnică pe care le oferim tuturor organizațiilor, observatorilor și cetățenilor sunt uriașe și stau pe umerii echipei noastre și a voluntarilor. Avem nevoie de voi pentru a putea dezvolta mai departe aceste sisteme și a le menține funcționale pentru toate alegerile de acum înainte!

Code for Romania
Participare civică
3.105 Lei
Din suma țintă de 30.000 Lei
10.35% Finanțat
DONEAZĂ

Obiective

10000 Lei

Soluții digitale pentru alegeri corecte și alegători informați

Dezvoltarea și mentenanța sistemului digital de observare a alegerilor, suportul și asistența tehnică pe care le oferim tuturor organizațiilor, observatorilor și cetățenilor sunt uriașe și stau pe umerii echipei noastre și a voluntarilor.

30000 Lei

Soluții digitale pentru alegeri corecte și alegători informați

Continuăm dezvoltarea și mentenanța sistemului digital de observare a alegerilor, suportul și asistența tehnică pe care le oferim tuturor organizațiilor, observatorilor și cetățenilor sunt uriașe și stau pe umerii echipei noastre și a voluntarilor.