Unitatea Mobilă traversează România rurală

Facilităm accesul la sănătate pentru pacienți din zone rurale sărace, facilităm gratuit accesul populației la sănătate și la educație medicală prin intermediul Caravanelor și a cursurilor de Educație pentru sănătate pe care le organizăm periodic în zonele rurale de tip “deșert medical”.

De 6 ani organizăm caravane în mediul rural prin care oferim consultații și analize gratuite pentru 100-150 de persoane din comunitatea locală. Beneficiarii sunt aleși din rândul grupurilor defavorizate, anume: vârstnici, persoane greu deplasabile, neasigurați, copii etc. Concret, formăm o echipă de voluntari (medici și studenți mediciniști) care se deplasează la finalul săptămânii în satele României. Asociatia a luat naștere la inițiativa a 5 medici rezidenți, motivația lor fiind simplă:46% din populația României locuiește în mediul rural dar serviciile medicale de specialitate sunt concentrate doar în orașe, există un necesar mare de a asigura un acces facil tuturor persoanelor indiferent de mediul de proveniență.

Principalele noastre proiecte se concentrează pe screening, prevenție și educație medicală, fie ele în cadrul caravanelor sau în cadrul orelor susținute de Departamentul de Educație Medicală. Caravana acționează doar sub egida voluntariatului, astfel am avut un număr de 970 de voluntari.

Voluntarii noștri sunt studenți, medici rezidenți, specialiști și primari. Dat fiind că anul acesta a fost un an dificil pentru toată lumea, activitatea noastră pe teren a fost suspendată, menționăm realizările noastre în cifre din anul 2019 în care am organizat 25 de caravane, venind în ajutorul a peste 2.500 de persoane, utilizând 564.913 lei (118.561 euro).

Și pentru că nu puteam să ne deplasăm în comunități pentru a nu fi vectori de boală pe parcursul ultimelor luni am încercat să ajutăm în două direcții: în primul rând prin informare-prin publicarea de materiale educative, cursuri online de educație medicală și cea de a doua direcție a constat în donarea și strângerea de fonduri pentru gestionarea pandemiei. Astfel, am donat suma de 60.000 RON către Beard Brothers, Casa Share și Zi de Bine la care se adaugă și fonduri strânse pentru materiale de protecție precum și achiziționarea de aparat PCR pentru diverse spitale din țară și Republica Moldova.

More

De când ne-am alăturat comunității Donează cu Pago, am reușit să strângem peste 6.300 lei, o sumă deloc modică cu care am reușit să organizăm două caravane în mediul rural. Două caravane înseamnă aproximativ 300 de beneficiari direcți (pacienți) și alți aproximativ 40 de beneficiari indirecți (voluntari), iar pentru noi reprezintă două cărămizi extrem de importante în viziunea noastră de viitor. Dacă anul trecut am reușit să punem două cărămizi, anul acesta credem că vom putea pune și mai multe cu ajutorul platformei Pago.

Suma propusă în următorul an este 12.000 lei – aceasta ne va ajuta să organizăm 6 caravane sau 25 de cursuri de prim ajutor. O singură ediție de caravană are costuri ce constau în materiale de unică folosință, materiale de protecție precum și medicație de urgență, papetărie etc.

Donează cu Pago a devenit în ultimul an principala platformă de strângere de donații unice și (mai ales) recurente de la persoane fizice. Pe lângă beneficiul material, colaborarea cu Pago a reprezentat pentru Caravana o metodă indirectă de a primi recunoștință și de a ne reconfirma că ceea ce facem e cu folos.

More

Unitatea mobilă Populația țintă este cea din mediul rural cu risc crescut de sărăcie, acces dificil la serviciile medicale de bază: copiii din familiile defavorizate, vârstnicii, populația neasigurată. Evaluăm starea de sănătate a populației din zona respectivă, venim cu echipamente medicale care frecvent lipsesc din cabinetele medicilor de familie din aceste zone și consultăm 100-150 persoane, adulți și copii, la fiecare ediție.

Educație pentru sănătate Dorim să schimbăm acest ciclu nefast prin educarea copiilor, pe care noi îi considerăm viitorul nostru. Le arătăm cum să se implice, să evalueze corect un eveniment medical și să instituie măsurile adecvate de prim ajutor.

Asociația Caravana cu Medici
Secret