uzinaduzina: Șură digitală – cultură digitală la sat

Cu 20.000 de lei vrem să cumpărăm un loc în Sânpetru Almașului pentru o șură digitală, un loc care visăm să fie mai mult decât un spațiu tech de unde să apară un tânăr nou. Ne dorim un spațiu comunitar, de dialog, unde să se întâlnească cei plecați din sate dornici să reinvestească în locul de baștină, în a-i păstra spiritul și patrimoniul.

Ce este uzinaduzina?

uzinaduzina a fost mereu un spațiu comunitar în care muncitori nematinali, simandicoși sau conceptuali au cugetat, au prototipat, au înfăptuit și, mai ales, au visat la schimbare împreună.

Când a fost fondată, uzinaduzina era mai degrabă visul de vară a trei tineri cercetători, puși pe experimentat întru alambicurile culturii alternative. Profund urbani, puțin neînțeleși și cu o privire relaxată asupra timpului, cei trei își propuneau să miște orașul ușor adormit în care-și duceau veacul. Am parcurs mări de povești în care diafilme vechi au primit viața nouă, am împins filme de scurt metraj în pleoape obosite, ca la uzină, în schimburile doi și trei, iar apoi diminețile le-am petrecut bucuroși și cu ochii roșii, puțin hyper, ca după o treabă bine făcută.

Acum vrem să emitem unde digitale din spații rurale, vrem să construim un hub în care să injectăm toată puterea creativă a uzinei noastre. Mai mult, ne dorim o activare cetățenească care să pună spiritul civic de azi în sate care trăiesc ca altădată. Toate acestea folosind patrimoniul material și imaterial închis prin lăzi de zestre, târguri și piețe de vechituri pentru a-l păstra în sat, viu, rodnic și iubit.

Cum va folosi Asociația uzinaduzina donația ta?

Am dori să strângem până vara viitoare 20.000 de lei, sumă cu care am putea cumpăra o curte de câteva sute de metri pătrați și o șură pe care să o strămutăm. Nu vom folosi bugetul pentru costuri administrative, ci pentru costuri imobiliare și de logistică.

 

Ce este șura digitală?

Șura digitală va fi un spațiu unde tinerii din sat se vor putea întâlni cu profesioniști din IT, industriile creative, antreprenori, dar și artiști, cineaști, scriitori sau grafferi. Vom cumpăra un loc în Sânpetru Almașului și avem nevoie de o finanțare care să ne ajute să strămutăm o șură care să se potrivească cu specificul local. Acest spațiu va fi un hibrid între hub digital & cultural și spațiu comunitar pentru tineri.

Mai multe detalii: https://uzinaduzina.org/initiative/.

Ce alte proiecte a mai dezvoltat Asociația uzinaduzina?

Din ce am făcut de-a lungul timpului, cele de mai jos ni se par cele mai relevante, privind înapoi. 

Etnopraga – prezentarea culturii și meșteșugurilor tradiționale transilvănene la Varșovia (2012)

În cadrul evenimentului de două zile, am prezentat câteva aspecte ale patrimoniului cultural transilvănean>gastronomia tradițională transilvăneană, muzică tradițională, dar și munca unor muzicieni urbani și a unor artiști plastici contemporani. 

 

Recreează-ți cartierul – un proiect în care am asociat refacerea spațiilor verzi cu unele meșteșuguri tradiționale, re-evaluate din perspectiva culturii urbane contemporane.

Am explorat ideea de clacă în formă nouă, un fel de șezătoare culturală fără pământ bătucit sub tălpi, mixat cu ateliere de seed-bombing și împletituri, în care am căutat să înțelegem ce putem păstra, în formă nouă, din vechile îndeletniciri de la sat. Toate acestea într-un proiect de grădinărit urban alături de botaniști vizionari rebeli, permaculturiști cu metode cool și meșteșugari de vreme nouă. Spirite curioase și eliberate de rigorile grădinăritului serios ne-au însoțit în Croația, Belgia, Franța și Polonia pentru a vedea proiectele partenerilor noștri.

 

Marea de povești – o serie de 12 evenimente nostalgice

Concepută ca o serie de douăsprezece evenimente, Marea de Povești își propune să creeze o atmosferă de poveste, un mediu prielnic istorisirii, antrenând diferite tehnici analogice. Istorisirea, transmiterea poveștilor nu este doar o activitate pentru copii, ci o experiență ce presupune împărtășire, comuniune între membrii unei comunități. Până acum am organizat două sesiuni de proiecții de diafilme color, precum și o audiție de povești pe discuri de vinil. Marea de povești așteaptă contextele potrivite pentru a revărsa sub noi valuri epice.

Asociația uzinaduzina
Artă și cultură
3.489,26 Lei
Din suma țintă de 20.000 Lei
17.45% Finanțat

Obiective

12000 Lei

Cumpărăm terenul

Identificăm și cumpărăm un teren pentru șura digitală, ușor accesibil, ușor de găsit. Așteptăm pe el câteva sute de copii din zonă să facem descoperiri împreună.

18000 Lei

Cumpărăm șura

Împreună cu un arhitect, aflăm șura și o cumpărăm. Aceasta trebuie să poată fi modificată să aibă funcționalitatea unui hub, dar să respecte look-ul zonei.

20000 Lei

Mutăm șura desfăcută pe teren

Va mai dura puțin să o putem ridica, dar până atunci e important să știm că avem la îndemână materialele cu care să ne punem pe treabă. dăm un chef pe barba noastră și vă așteptăm alături de noi, dacă vremurile or îngădui să vă mulțumim live.