Șură digitală – cultură digitală la sat

Cu 20.000 de lei putem cumpăra un loc în Sânpetru Almașului pentru o șură digitală, care visăm să fie mai mult decât un spațiu tech de unde să apară un tânăr nou. Vrem un spațiu comunitar, de dialog, unde să se întâlnească cei plecați din sate dornici să reinvestească în locul de baștină, în a-i păstra spiritul și patrimoniul, cu tineri care nu văd încă un orizont dincolo de marginea ogorului.

Cui donezi?

uzinaduzina a fost mereu un spațiu comunitar în care muncitori nematinali, simandicoși sau conceptuali au cugetat, au prototipat, au înfăptuit și, mai ales, au visat la schimbare împreună.

 

Când a fost fondată, uzinaduzina era mai degrabă visul de vară a trei tineri cercetători, puși pe experimentat întru alambicurile culturii alternative. Profund urbani, puțin neînțeleși și cu o privire relaxată asupra timpului, cei trei își propuneau să miște orașul ușor adormit în care-și duceau veacul. Am parcurs mări de povești în care diafilme vechi au primit viața nouă, am împins filme de scurt metraj în pleoape obosite, ca la uzină, în schimburile doi și trei, iar apoi diminețile le-am petrecut bucuroși și cu ochii roșii, puțin hyper, ca după o treabă bine făcută.

Acum vrem să emitem unde digitale din șura digitală, un hub în care vrem să injectăm toată puterea creativă a uzinei noastre. Mai mult, ne dorim o activare cetățenească care să pună spiritul civic de azi în sate care trăiesc ca altădată. Toate acestea refolosind patrimoniul material și imaterial închis prin lăzi de zestre, târguri ocazionale și piețe de vechituri pentru a-l păstra în sat, viu, rodnic și iubit.

De câți bani avem nevoie și cum vom folosi donațiile voastre?

Am dori să strângem până vara viitoare 20.000 de lei, sumă cu care am putea cumpăra o curte de 1000 de metri pătrați și o șură pe care să o strămutăm. Nu vom folosi bugetul pentru costuri administrative, ci pentru costuri imobiliare, de logistică și de infrastructură.

Șura digitală va fi un spațiu unde tinerii din sat se vor putea întâlni cu profesioniști din IT, industriile creative, antreprenori, dar și artiști, cineaști, scriitori și grafferi. Vom cumpăra un loc în Sânpetru Almașului și avem nevoie de o finanțare care să ne ajute să strămutăm sau să renovăm o șură. Acest spațiu va fi un hibrid între hub digital&cultural, spațiu comunitar pentru tineri.

Mai multe detalii aici.

Ce alte proiecte a mai dezvoltat acest ONG?

Din ce am făcut de-a lungul timpului, cele de mai jos ni se par cele mai relevante, privind înapoi. 

EtnoPraga – prezentarea culturii și meșteșugurilor tradiționale transilvănene la Varșovia (2012)

Am fost invitați de către Centru Cultural DomKultury TuPraga pentru a prezenta cultura și meșteșugurile tradiționale românești și transilvănene. În cadrul evenimentului, care a durat două zile, am ales să prezentăm câteva aspecte ale partimoniului cultural transilvănean precum bucătăria tradițională transilvăneană și muzică tradițională, precum și câteva din ipostazele actuale ale culturii urbane din această parte a României, prezentând munca unor muzicieni urbani și a unor artiști plastici contemporani. În plus am conceput un eveniment interactiv – un joc cu baloane gigantice de săpun – dedicat desfătării copiilor, dar și răsfățării inclinației ludice a adulților.

Recreează-ți cartierul – un proiect în care am asociat refacerea spațiilor verzi cu practici și meșteșuguri tradiționale, evaluate din perspectiva culturii urbane contemporane.

Am investigat conceptul de clacă în formă nouă, un fel de șezătoare culturală fără pământ bătucit sub tălpi, mixat cu ateliere de seedbombing și împletituri, în care am căutat să înțelegem ce putem păstra, în formă nouă, din vechile îndeletniciri de la sat. Toate acestea într-un proiect de grădinărit urban alături de botaniști vizionari rebeli, permaculturiști cu metode cool și meșteșugari de vreme nouă. Spirite curioase și eliberate de rigorile grădinăritului serios ne-au însoțit în Croația, Belgia, Franța și Polonia.

Marea de povești – o serie de 12 evenimente nostalgice

Concepută ca o serie de douăsprezece evenimente, Marea de Povești își propune să creeze o atmosferă de poveste, un mediu prielnic istorisirii, antrenând diferite tehnici și integrând metode aferente tehnologiei analogice. Istorisirea, transmiterea poveștilor nu este doar o activitate doar pentru copii, ci o experiență ce presupune împărtășire, comuniune între membrii unei comunități. Până acum am organizat două sesiuni de retroproiecții de diafilme color, precum și o audiție de povești pe discuri de vinil. Evenimentele pot avea rolul de  experiențe antropologice ale maturizării tinerilor care au crescut în alte timpuri.

Asociația uzinaduzina
Artă și cultură
VOTEAZĂ
Ai votat acest proiect