Oltenia de sub Munte – Geoparc UNESCO

Ne propunem să strângem 50.000 lei, care vor fi folosiți în activități de obținere a statutului de Geoparc UNESCO pentru regiunea Oltenia de sub Munte.

Asociația Kogayon a înființat în 2004 Parcul Național Buila-Vânturarița (PNBV), cel mai mic parc național din România și singurul înființat de către o ONG. Este organizație de voluntari, cu sediul în Costești, județul Vâlcea, implicată în proiecte de conservare a naturii, educație de mediu, ecoturism și dezvoltare durabilă.

Prin înființarea PNBV și implicarea în administrarea lui, am creat în timp o rețea de parteneri și colaborări care au avut ca rezultat peste 20 proiecte pentru parc și regiune, în valoare totală de peste 300.000 euro. Acestea au dus la creșterea nr. vizitatorilor la peste 25.000/an, la apariția unor locuri de muncă și afaceri locale, la oportunități, toate ajungând la beneficii pentru regiune de peste 30 milioane euro.

Prin Pago ne propunem să strângem 50.000 lei, care vor fi folosiți în activități de obținere a statutului de Geoparc UNESCO pentru regiunea Oltenia de sub Munte și de implicare a comunităților locale în elaborarea strategiei de dezvoltare a regiunii.

 1. Asociere voluntară a comunităţilor: parteneriate și proiecte cu administraţii locale şi judeţene, şcoli, institute de cercetare, organizaţii locale, mediul de afaceri.
 2. Analiză multidisciplinară a teritoriului pentru identificarea și valorificarea patrimoniului geologic, natural şi cultural.
 3. Realizarea unei strategii de dezvoltare unitare şi coerente (pentru 2021-2030) şi a unui plan de acţiune – bazate pe studii, consultare şi implicare.
 4. Promovarea identității locale a geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte.
 5. Realizarea facilităţilor şi infrastructurii specifice (centre de vizitare, trasee tematice).

10% vor fi costuri administrative.

Am început în iunie 2020 proiectul și demersurile pentru obținera statutului de Geoparc UNESCO pentru Oltenia de sub Munte, proiect care va dura 2 ani. Credem că acesta oferă cele mai mari șanse de valorificare a patrimoniului local, cea mai bună soluție și alternativă de dezvoltare durabilă pentru regiune. Dorim să promovăm și valorificăm în folosul comunității locale și al vizitatorilor zonei un patrimoniu natural și cultural unic, pentru dezvoltarea unei zone cu caracteristici și probleme unitare.

Proiecte realizate până acum de Asociația Kogayon:

 • Înfiinţarea Parcului Naţional Buila-Vânturariţa și parteneriat în administrarea lui
 • Contribuție la înființarea Parcului Natural Văcărești
 • Campania „Stop vânătorii în parcurile naţionale”
 • Promovarea ariilor protejate din Oltenia de sub Munte
 • Managementul Rezervației Naturale Muzeul Trovanților Costești
 • Trasee tematice și realizarea infrastructurii de vizitare a Parcului Național Buila-Vânturarița.
Asociația Kogayon
Secret