Lapte matern pentru nou-născuții de la terapie intensivă

În România se nasc în fiecare an în jur de de 1000 de copii cu malformații cardiace congenitale (altfel spus , un copil din 200 se naște cu o problemă cardiacă). Pentru ca acești copii să trăiască și să ducă o viață normală, au nevoie sa primească urgent un diagnostic și să fie operați. Pentru că centrele de tradiție din România sunt insuficiente, am construit la Spitalul Marie Curie din București un Centru de Cardiochirurgie ultramodern și bine dotat care s-a deschis în 2013 și la funcționarea căruia contribuim de atunci (detaliem mai jos).

În aceste luni de pandemie secția a fost singura deschisă din țară și au fost făcute aici 95 de operații deschis și 16 intervenții cardiologice unor copii (în majoritate nou-născuți sosoți în urgență). În același spital am construit nouă Secție de Terapie intensivă nou-născuți (cu sprijinul Fundației Vodafone), care este cea mai modernă secție de acest fel din Sud-Estul Europei: o clădire de 1600mp, amenajată după cele mai noi standarde medicale și unde sunt îngrijiți nou-născuți cu boli grave din toată țară. Susținem secția din 2013, anul deschiderii ei și am amenajat aici și prima Bancă de Lapte Matern din România pentru ca micuții grav bolnavi să beneficieze nu doar de cele mai bune îngrijiri, ci și de cea mai bună hrană: laptele matern.

Tot la Marie Curie am amenajat și dotat secțiile de Neurochirurgie, Cardiologie, Oftalmologie și vom construi un heliport. Am încheiat și reamenajarea Secției de Terapie intensivă nou-născuți la Spitalul Județean Constanța. În 2020 ne-am mobilizat în efortul general de luptă împotriva pandemiei și am donat materiale de protecție mai multor spitale, precum și aparatuă medicală către 4 secții care îngrijesc nou-născuți (Universitar, bucur, Oradea, Giurgiu). Suma cheltuită de noi în primele 7 luni ale anului 2020 este de aproximativ 534.700 euro. Suntem o echipa mică, de numai 5 oameni la Inima Copiilor, dar avem în jur zeci de prieteni și voluntari care ne ajută în fiecare proiect al nostru.

More

Ne propunem să strângem cel puțin 40.000 lei folosind platforma Pago și vom direcționa banii către susținerea Băncii de Lapte Matern de la Marie Curie. Susținerea Băncii de Lapte necesită finanțare pe termen lung, continuă și credem că este un proiect potrivit spre a fi propus pe platformă. Ne dorim să atragem donatori care să contribuie repetat și să ne fie alături pe termen lung. Beneficiari direcți vor fi copiii salvați în Secția de Terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie (o parte dintre cei aproximativ 400 de copii îngrijiți anual aici) și familiile lor.

Laptele matern e prețios pentru orice copil, dar pentru cei născuți prematur și cu probleme grave, laptele matern este pur si simplu vital. În Secția de Terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie încercăm să ajutăm mamele să alăpteze cu ajutorul celor 2 consilieri în lactație angajați, dar atunci când mamele nu pot oferi lapte matern propriilor copii, le oferim lapte donat din Banca de Lapte Matern – singura banca de lapte din țara noastră. Pentru ca laptele să fie bun și sigur, procesele din banca de lapte sunt stricte și costisitoare: mamele donatoare fac analize de sânge și colectează laptele folosind echipamentele oferite de bancă, laptele este apoi procesat (congelare, pasteurizare), analizat în mod repetat (microbiologic și nutrițional) și administrat (folosim aici recipiente de unică folosință care garantează calitatea și siguranța hranei). Susținem financiar întreg acest proces, iar costurile anuale se ridică la aproximativ 75.000 euro.

Din bugetele anuale ale Asociației Inima Copiilor, în medie 7-8% sunt costurile adiminstrative ale Asociației – procentul variază e în funcție de tipul de proiecte derulate în fiecare an și mărimea bugetului cheltuit (cheltuielile noastre administrative sunt relativ stabile).

More

Centrul de Cardiochirurgie de la Marie Curie construit din donații în 2011 și devenit funcțional în septembrie 2013, este singurul centru de cardiochirugie din țara noastră dedicat exclusiv copiilor și cel mai modern spațiu operator din România.

Secția de Terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie unde am construit și prima Bancă de lapte matern din România. În secție sunt tratați anual cel puțin 400 de copii în condiții de top și cu aparatură performantă. Iar pentru ca pacienții atât de mici și de fragili ai secției să aibă parte nu doar de cele mai bune îngrijiri, ci și de cea mai bună hrană, laptele matern, am construit aici și prima Banca de lapte matern din România.

Secția de Terapie intensivă nou-născuți de la Spitalul Județean Constanța, este proiectul nostru cel mai recent încheiat. Reconstruită după modelul secției de la Marie Curie și având 22 de locuri, secția va primi în curând copii nou-născuți din sud-estul țării, zona cu cea mai mare mortalitate infantilă din țară.

Asociația Inima Copiilor
Secret