AfterSchool – artă contemporană pentru toți

Asociația Culturală AltIasi a apărut în anul 2011 ca o modalitate formală de recunoaștere a unui proiect cultural susținut exclusiv prin voluntariat din Iași: site-ul AltIasi.ro, lansat pe 20 octombrie 2008, un proiect cultural, apolitic, ce are ca scop promovarea alternativelor culturale din Iași. Proiecte derulate: Erasmus+, „InterActive EuroCulture” (2014) a presupus consolidarea identității culturale europene în rândul a 25 de tineri din 5 țări diferite membre UE, prin dezvoltarea competențelor de management cultural și stimularea cetățeniei active. În decembrie 2015, Asociația Culturală AltIasi a susținut deschiderea spațiului de artă contemporană Borderline Art Space, inclusiv printr-o finanțare obținută de la AFCN (nominalizare la premiile AFCN în 2016). Având sprijinul AFCN și al Primăriei Municipiului Iași, AltIasi a organizat prima ediție a Nopții Albe a Galeriilor în Iași (2016), iar în 2017 și 2018, cu sprijinul CJ Iași, edițiile 2 și 3. Totodată, cu finanțare AFCN am implementat un „Ghid al Iașului multicultural”, un proiect care urmărește facă cunoscută identitatea multiculturală a orașului Iași. În 2019 am implementat „Peisaje improbabile”, respectiv „Iași Multicultural App” (tot cu finanțare AFCN), iar cu finanțarea Primăriei Iași, un proiect de arte vizuale intitulat „Timpuri imaginare”. În 2018 și 2019 am fost nominalizați la premiile AFCN. În 2020 derulam proiectele cofinanțate de AFCN „Narațiuni alternative” și „Pe urmele lui Ludwig Dombrowsky”.

Obiectivele asociației:

  • promovarea evenimentelor de calitate ce au loc în sfera culturala ieșeană și oferirea unei platforme de dezbateri;
  • deschiderea către arta contemporană și formele ei de exprimare;
  • orientarea generației tinere spre consumul constant de cultură;
  • atragerea unui număr cât mai mare de spectatori și participanți la viață culturală a orașului.

Bugetul administrat:

  • în anul 2017: 116392 lei;
  • în anul 2018: 273501 lei;
  • în anul 2019: 277290 lei.

Total 2017-2019: 667183 lei.

More

Am dori să facilităm cât mai multe întâlniri ale elevilor cu Dan Perjovschi, organizarea unor ateliere creative cu copiii, dar și a unor dezbateri la nivel național despre starea învățământului artistic. Suma minimă necesară este de 10.000 de lei, cu care vom acoperi parte din costurile de deplasare, organizare a atelierelor și a dezbaterilor.

Inițiativa noastră este de a dota fiecare din cele 6.300 de școli și grădinițe din România cu un kit expozițional sub forma unui ziar A3 cu de 36 pagini pline cu desenele lui Dan Perjovschi. Miza e facilitarea unor acțiuni educaționale interactive care presupun participarea creativă a elevilor, puși în situația de a configura o expoziție în spațiul instituțional în funcție de propriile lor interpretări. Prin implicarea elevilor în realizarea expozițiilor bazate pe desenele lui Dan Perjovschi, recunoscut prin implicarea sa în proiecte comunitare, se vizează familiarizarea cu arta încă de la vârste fragede, dezvoltarea gândirii tematice și critice, de a lucra în spațiu, lucrul în echipă (stimuland toleranța, incluziunea și diversitatea de opinii).

Cu ajutorul mediatizării naționale pe care mizăm, un rezultat important al proiectului va fi aducerea în agenda publică a stării educației artistice în școli și a unei dezbateri între părțile interesate (minister, ISJ-uri, sindicate din învățământ, comunități locale, părinți) a egalității de șanse ale elevilor din mediul rural. Pentru mulți dintre cei peste 3 milioane de beneficiari direcți, aceasta va fi prima întâlnire cu arta contemporană și o parte din temele abordate în practica artistului Dan Perjovschi.

More

Proiectele derulate de asociație variază de la promovarea alternativelor culturale ieșene (altiasi.ro), expoziții de artă contemporană, desfășurate în galeria Borderline Art Space (borderlinespace.com), alte spații expoziționale/ muzee din Iași sau în cadrul Nopții Albe a Galeriilor din Iași; inițiative de (re)descoperire a orașului din perspectivă multiculturală (iasimulticultural.ro) sau demersuri la nivel național: un kit- expozițional sub formă de ziar, cu desenele lui Dan Perjovschi, trimis tuturor școlilor din România (în derulare).

Asociația Culturală AltIași
Secret