RAZA – educație, siguranță și speranță

Prin Donează cu Pago dorim să strângem bani pentru o singură cauză: adolescenții care părăsesc sistemul instituționalizat la 18, 19 ani și care sunt singuri pe lume.

MISIUNE Existăm și acționăm pentru ridicarea copiilor, adolescenților și tinerilor afectați de abandon parental, abuz fizic, psihic și sexual, de sărăcie, discriminare și afecțiuni grave de sănătate. Ne implicăm să schimbăm conjunctura nefavorabilă a vieții lor, să-i ajutăm să se recupereze, să progreseze emoțional și fizic. Urmărim dezvoltarea lor individuală în direcția dobândirii unei vieți independente, aflate în armonie cu ei înșiși și cu societatea din care și ei fac parte.

VIZIUNE Încurajăm și facilităm implicarea societății civile în realizarea acestei misiuni, conferind vizibilitate socială copiilor defavorizați care, de multe ori, nu reușesc să “evadeze” din cadrul dezumanizant al statisticilor oficiale. Aducem împreună voluntari, agenți economici, organizații cărora încercăm să le creăm un cadru comun de manifestare a intenției lor de-a ajuta, de a investi timp și resurse pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale copiilor defavorizați. Țintim să dezvoltăm un model strategic de acțiune care să inspire și să ghideze alte organizații nonprofit cu profil similar.

Prin Donează cu Pago dorim strângem bani pentru o singură cauză: adolescenții care părăsesc sistemul instituționalizat și care sunt singuri pe lume, deși au 18 sau 19 ani. În județul Cluj sunt peste 20 de centre de plasament şi case de tip familial, cu un total de 650 de copii şi tineri pentru care nu există suficiente strategii de integrare socio-profesională după părăsirea sistemului de protecție.

În orașul nostru frumos pe care îl numim acasă, în care cresc familii fericite și iubitoare, cu oameni buni, există copii care încă de bebeluși trăiesc cu două etichete: greu adoptabili și neadoptabili. Pe măsură ce vremea trece, bebelușii ajung adolescenți, iar șansele lor de a fi adoptați scad aproape de 0 iar la 18 ani, părăsesc sistemul de protecție socială și se așteaptă de la ei să devină cetățeni funcționali și bine adaptați regulilor și mediului social.

În momentul ieșirii din centrele de plasament tinerii descoperă o viață copleșitoare, pentru care nu sunt și nu se simt pregătiți. Anual, între 3000 si 4000 de tineri părăsesc sistemul de protecție, dintre care:

  • 50% Ajung oameni ai străzii
  • 30% Comit fapte penale
  • 10% Se sinucid
  • 3.5% -7% Reușesc să se integreze în societate

 

Eforturile noastre sunt îndreptate înspre parcurgerea de către acești tineri a tranziției spre o viață independentă într-un mod care să le întărească sentimentul de competență personală:

Le punem la dispoziție un cămin/apartament (a cărui întreținere devine treptat răspunderea lor) și îi sprijinim material, logistic până când își pot acoperi singuri propriile nevoi. Beneficiarii proiectului parcurg un traseu educațional, o curriculă, prin care urmărim dobândirea deprinderilor de viață, a deprinderilor sociale, a celor de căutare și de păstrare a unui loc de muncă, respectiv de gestionare a bugetului propriu (educație financiară).

Pentru a acoperi nevoile unui tânăr ieșit din sistem și înscris în proiectul RAZA avem nevoie de 340 euro/luna adică 4080 euro pe an. Acești bani includ costuri legate de: chirie și plată utilități, hrană, îmbrăcăminte, medicamente și consultații medicale, psiholog, plus alte activități acoperite parțial (cursuri de calificare, cursuri de limba, meditații, școală de șoferi etc) pe toată perioada în care tânărul/tânăra se afla în proiect. Pana acum am ajutat concret peste 25 de tineri însă nevoia este mult mai mare. Primim solicitări de a primi tineri în program, din mai multe orașe din țară.

Din toamnă vom lucra cu 10 tineri ceea ce ridică costul pe an la 40.800 euro, iar pentru anul 2021 ne-am propus să ajutăm minimum 20 de tineri.

 

More

De 7 ani, Alfa Grup și-a câștigat un loc în inimile şi vieţile a mii de bebeluși, copii, adolescenți şi tineri abandonaţi. În cei 7 ani de activitate am implementat 8 proiecte mari, iar 6 din ele sunt încă în implementare. Anual lucrăm cu peste 700 de copii și tineri, abandonați sau din medii defavorizate, la care se adaugă între 900 și 1000 de beneficiari pe cazuri umanitare. Echipa de implementare este formată din 10 angajați și colaborăm cu peste 100 voluntari activi.

Asociația Alfa Grup
Secret