HerculaneProject

Misiunea noastră este aceea de a salva Băile Neptun, monument istoric de interes național și de a reactiva centrul istoric al Băilor Herculane prin proiecte culturale, educaționale și sociale. Pe termen lung, scopul proiectului este de a include ansamblul arhitectural monument istoric în patrimoniul UNESCO.

Cui donezi?

Asociația Locus este o organizație non guvernamentală care are ca scop salvarea și promovarea patrimoniului cultural, arhitectural, urbanistic și natural de pe teritoriul României. Asociația LOCUS este membru în organizația Europeană Europa Nostra.

Filozofia definitorie pentru asociație este aceea că patrimoniul național, fie el material sau imaterial, are potențialul de a deveni un motor de reactivare și regenerare comunitară. Mijloacele utilizate sunt multidisciplinare, urmărindu-se obținerea unor strategii personalizate pentru fiecare caz în parte. Impactul se dorește a fi atât de natură materială, spre exemplu reabilitarea obiectivelor de patrimoniu cu efect în creșterea bunăstării comunității, cât și imaterial în cazul coagulării mediului social și al conservării patrimoniului invizibil.

Asociația Locus are ca prim proiect activitățile desfășurate sub tutela HerculaneProject, o platformă de reactivare culturală și socială a nucleului istoric din Băile Herculane, cu instrumente arhitecturale, sociale și culturale, având ca scop, pe termen lung, includerea ansamblului monument istoric în patrimoniul UNESCO. Deoarece credem în puterea educației și culturii de a avea un rol inestimabil în orice strategie de dezvoltare, Asociația Locus, prin HerculaneProject, nu numai că ajută la stoparea degradărilor și punerea în siguranță a clădirii Băilor Neptun – monument de clasă A, dar își aduce aportul și asupra mediului social și cultural al stațiunii prin evenimente și activități precum Băile Culturale Herculane (organizat în colaborare cu Asociația ACIA),  HerculTURA (tururi de arhitectură), Baia de Arhitectură (școala de vară pentru studenții arhitecți) proiect aflat la cea de-a 5-a ediție,Șantierul Cultural Băile Herculane – proiect cultural multidisciplinar și proiectul de promovare finanțat de KAUFLAND România #IGotMarked.

Printre cele mai importante proiecte ale Asociației Locus este punerea în siguranță a monumentului istoric de interes național, Baia Neptun. În cadrul acestui proiect Asociația a reușit să strângă 90.000 euro, să execute o serie de lucrări în anul 2019 și să organizeze două ediții ale școlii de vară cu intervenții pe clădire. Totodată, în cadrul campaniilor de strângere de fonduri au fost implicate peste 20 companii și peste 7.500 de donatori.

Asociația Locus are o compoziție diversă, atât din punct de vedere profesional, cât și ca vârstă și reședință, reflectând astfel interesul pe care îl prezintă Băile Herculane pentru diferite categorii de populație, la nivel național și chiar internațional.  

Totodată Asociația Locus este un ONG premiat la nivel național și internațional pentru proiectele derulate sub umbrela platformei HerculaneProject, fiind un proiect de talie națională urmărit de peste 30.000 de persoane și susținut de peste 7.500 de donatori.

More

De câți bani avem nevoie și cum vom folosi donațiile voastre?

Reactivarea clădirii monument istoric Baia Neptun este principala misiune a asociației și presupune un amplu proiect de restaurare și reconversie, dezvoltat prin intermediul unei abordări multidisciplinare și transversale între diverse domenii precum arhitectura, restaurarea, proiectarea structurilor, turism, cultură și artă, cât și cea a turismului balnear. Proiectul este construit având în vedere atât nevoile orașului stațiune Băile Herculane și a comunității sale locale, cât și a comunității temporare și anume turiștii. Proiectul sprijină și promovează conceptul de guvernanță participativă, reactivarea Băilor Neptun are în vedere două tipologii de abordări, una bottom-up prin implicarea publicului larg și a voluntarilor în dezvoltarea proiectului, și o abordare top-bottom, prin implicarea specialiștilor din diversele domenii integrate. Caracterul inovator al proiectului este definit de integrarea principiului de guvernanță participativă și a valorilor europene de dezvoltare durabilă a patrimoniului, sub tutela unui grup de tineri arhitecți.

Astăzi suntem în stadiul de efectuare lucrări în regim de urgență pentru conservarea și punerea în siguranță a monumentului, deoarece acesta se află într-o stare avansată de degradare având chiar sectoare aflată în prag de colaps. Ce înseamnă acest lucru? Anumite zone din clădirea monument istoric se vor prăbuși, iar materialul istoric și cultural se va pierde.

Ce alte proiecte a mai dezvoltat acest ONG?

Baia de Arhitectură, școală de vară multidisciplinară

Proiectul școlii de vară are misiunea de a susține educația non-formală prin implicarea tinerilor voluntari și a specialiștilor în cadrul unor programe ce au loc vară de vară în Băile Herculane structurate în două etape: organizarea unui concurs de arhitectură pentru studenți și executarea propunerii câștigătoare. Proiectul se află la cea de a 5-a ediție, a coagulat o serie de parteneri instituționali și sponsori din domeniu și este finanțat de către Ordinul Arhitecților din România. 

Până în momentul de față în cadrul școlii de vară au participat peste 100 de studenți arhitecți și s-au executat cu succes două pavilioane de lemn, patru schele modulare de protecție a fațadei Băilor Neptun și intervenții de stopare a inflitrațiilor de apă în Băile Neptun.

#IGotMarked 

#IGotMarked contribuie la salvarea și conservarea patrimoniului construit al Băilor Herculane, promovarea patrimoniului balnear al stațiunilor balneoclimaterice prin intermediul unui hibrid de evenimente culturale ce vor îmbina două teme – patrimoniul cultural și comunitatea culturală.

Proiectul dezvoltat de către Asociația Locus prin intermediul platformei HerculaneProject, cu susținerea Cronicari Digitali și Zaga Brand, este finanțat de către KAUFLAND România. Pe parcursul campaniei #IGotMarked vrem să ne fii alături. Cândva, alături de prieteni sau de familie, cu toții am fost la Băi. Ne amintim cu drag mirosul de sulf, spațiile măiestuoase ale clădirilor istorice, plimbările lungi pe promenadă sau traseele până la Foișoare.

Multe lucruri ne leagă de Băi, dar cel mai mult ne leagă amintirea că odată aceste locuri ne vindecau.

More
Asociația Locus
Artă și cultură
7.262 Lei
Din suma țintă de 350.000 Lei
2.07% Finanțat
DONEAZĂ

Obiective

200000 Lei

Asigurarea integrității structurale a clădirii

Cel mai important pas este asigurarea integrității structurale a clădirii pentru trei sectoare grav avariate și aflate în prag de precolaps.

275000 Lei

Sprijinirea șarpantelor clădirii

Sprijinirea șarpantelor clădirii

350000 Lei

Organizarea unui concurs național de arhitectură pentru proiectul de restaurare al clădirii

Organizarea unui concurs național de arhitectură pentru proiectul de restaurare al clădirii