Educație civică și o administrație locală deschisă cetățenilor

Transparentizarea administrației locale din Iași pentru cetățeni și educație civică prin metode non-formale pentru liceeni

Cui donezi?

Asociaţia CIVICA a fost înființată la sfârșitul anului 2014 pentru a susține buna guvernare, transparența, guvernanța deschisă și participarea publică în Iași. Din 2015, principalele activități s-au concentrat asupra următoarelor direcții:

 • Îmbunătățirea transparenței în luarea deciziilor publice;
 • Implicarea cetățenilor în rezolvarea problemelor din comunitate și stimularea participării publice;
 • Monitorizarea și îmbunătățirea consultărilor publice;
 • Facilitarea dialogului și conectarea actorilor implicați în îmbunătățirea calității vieții urbane;
 • Prospectarea nevoilor comunitare.

În prezent, organizația are 3 angajați și 16 voluntari. Descrierea echipei în acest raport.

More

De câți bani avem nevoie și cum vom folosi donațiile voastre?

Proiectele pentru care ne propunem să strângem bani prin Donează cu Pago sunt:

 • Ne Reprezintă (ianuarie – decembrie 2020, sumă target 75.000 lei)

Proiectul urmărește continuarea activităților de transparentizare a administrației locale din Iași pentru cetățeni. Pe termen lung, vizăm să dezvoltăm platforma www.nereprezinta.ro ca pe o interfață care să faciliteze interacțiunea directă, informată și transparentă între cetățeni și aleșii lor, pentru ca deciziile publice luate de cei din urmă să reflecte viziunea și nevoile celor pe care-i reprezintă.

Activități:

 • Vom monitoriza activitatea celor 27 de consilieri locali ieșeni în perioada ianuarie – decembrie 2020 în baza următorilor indicatori: proiecte inițiate, numărul și subiectul intervențiilor din timpul ședințelor de Consiliu Local, prezența la aceste ședințe, declarațiile de interese și de avere, precum și rapoartele de activitate. Toate informațiile vor fi periodic actualizatee pe platforma nereprezinta.ro;
 • Vom dezvolta, transmite și publica lunar Newsletterul Cetățeanului, în urma fiecărei ședințe ordinare de CL Iași;
 • Vom redacta un raport de analiză și evaluare a calității actului de reprezentare la nivel local, pe baza activității consilierilor locali din perioada iunie 2016 – iunie 2020.

Pentru acest proiect estimăm 2.000 beneficiari direcți și aproximativ 400.000 beneficiari indirecți.

 • ABCivic la liceu (noiembrie 2019 – iunie 2020, sumă target 75.000 lei)

Proiectul urmăreşte pilotarea metodologiei de educație civică „Issues to action”, în contextul românesc. 150 de liceeni ieşeni vor parcurge un proces de pregătire și implicare civică în care vor învăța prin metode non-formale să aibă încredere în puterea lor de a schimba în bine comunitatea în care trăiesc, iar profesorii de științe socio-umane vor putea utiliza ghidul de educație civică pe care îl vom crea.

6 clase de elevi, din 2 licee ieșene vor beneficia de câte 6 întâlniri în care câte un facilitator și un voluntar vor utiliza „Issues to action”, prin care tinerii vor identifica problemele cu care se confruntă, vor cerceta cauzele și simptomele acestora și vor dezvolta o strategie de acțiune. Liceenii vor fi susținuți să organizeze propria lor acțiune civică, iar la finalul anului școlar vom facilita organizarea a 2 evenimente, în care vor avea ocazia să celebreze ceea ce vor fi realizat.

Estimăm un număr de 200 beneficiari direcți (elevi și profesori), iar ca beneficiari indirecți

elevii profesorilor de științe socio-umane din România, care vor descărca și utiliza ghidul dedicat facilitatorilor de pe site-ul www.abcivic.ro.

Din suma de 150.000 lei, ne propunem ca aproximativ 60% să meargă către costuri legate de salarii, chirie, utilități, iar 40% pentru campaniile de advocacy și proiectele civice ale elevilor.

More

Ce alte proiecte a mai dezvoltat acest ONG?

Dintre proiectele CIVICA implementate sau în curs de implementare, menționăm:

 1. Ne Reprezintă– platformă publică lansată în 2016, este o platformă online care urmăreşte să deschidă administraţia publică către cetăţeni prin monitorizarea, evaluarea și transparentizarea activităţii aleșilor din Consiliul Local şi facilitarea implicării cetăţenilor în actul decizional local;
 2. Cetățenii Conduc– proiect demarat în 2017, prin care 18 ieșeni au inițiat proiecte publice și 18 consilieri locali au acceptat să le susțină inițiativele;
 3. ABCivic– proiect demarat în 2018 pentru educație civică, prin a care a fost lansat un manual de cetățenie activă;
 4. Asistenţă cetăţenească – suport oferit ieşenilor pentru soluţionarea unor probleme legate de spaţiul public;
 5. Campanii de advocacy pentru a proteja spațiul și patrimoniul public;
 6. Evenimente, conferințe și workshop-uri în parteneriat cu numeroase organizații din țară.
Asociația CIVICA

Participare civică

Share

SHARE THE GOOD NEWS WITH YOUR FRIENDS

Distribuie

ÎMPARTE VEȘTILE BUNE CU PRIETENII TĂI

Abonează-te la Newsletter!

PENTRU MAI MULTE VEȘTI BUNE ÎN INBOX-UL TĂU