Primul meu pacient este bătrân. Ba nu, tânăr. Cred că are ochi căprui. Ba nu, verzi. Dacă mă gândesc mai bine, sunt albaștri.

Primul meu pacient zâmbește cand îi iau tensiunea, nu vorbește cand îl „ascult la inimă” și mă urmărește atent când îi explic despre afecțiunea lui.

Primul meu pacient are o voce caldă, blândă, nu se grăbește și își calculează fiecare cuvânt, parcă ezită. Crede că problemele lui sunt prea mici pentru a fi discutate. S-a entuziasmat puțin când a început să-mi povestească de nepoțica lui.

Cred că, uneori, primul meu pacient doar are nevoie de o vorbă bună și cineva să-l asculte.

Acum, să fiu sincer, adevărul e că primul meu pacient nu este al meu. Nici al tău, nici al colegului meu. Este pacientul nostru, al tuturor!

Primul nostru pacient este fiecare pacient: fiecare om cu propria sa poveste, mai mult sau mai puțin frumoasă, și care, dintr-un motiv sau altul – frică, bani, neîncredere, distanță – a ales să-și pună sănătatea pe loc secund.

Asta înseamnă, de fapt, Caravana cu Medici. Caravana nu e a mea sau a ta sau a lui. E a noastră, a tuturor!

Articol scris de Valentin Mocanu, student în anul VI la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila” București.

Vali este voluntar în echipa caravanei din mai 2019 și face parte din departamentul științific. Pe lângă consultațiile pe care le oferă pacienților alături de colegii săi mai mari, Vali are grijă ca datele strânse în caravane să nu se piardă, transformându-le în baze de date comprehensive și, mai apoi, în prezentări pentru colegii de echipă, sponsori, autorități și publicul larg.

Caravana cu Medici facilitează gratuit accesul la sănătate și la educație medicală pentru pacienți din zone rurale sărace, prin intermediul Caravanelor și a cursurilor de Educație pentru sănătate pe care le organizează periodic în zonele rurale de tip “deșert medical”.

Echipa Donează cu Pago

Distribuie

ÎMPARTE VEȘTILE BUNE CU PRIETENII TĂI

Abonează-te la Newsletter!

PENTRU MAI MULTE VEȘTI BUNE ÎN INBOX-UL TĂU